Annonce
Bjerringbro

På tur med metaldetektor: På jagt efter historien

Henrik Vinter (t.h.) går ofte en tur med sin metaldetektor. På turen forleden havde han inviteret Martin Kerner med. Foto: Hanne Bliksted
Når kornet er høstet, står folk med metaldetektorer klar til at indtage markerne

Bjerringbro: Landmændene har i øjeblikket travlt med at høste og få halmen kørt hjem. Så snart de er færdige med arbejdet, så indtages mange af markene af folk med metaldetektorer - måske - på jagt efter den store skat.

Henrik Vinter fra Ulstrup er en af dem, som har ventet på at komme i gang med at lede efter ting fra vores forfædres liv. Han kan bedst li' at gå på nysåede eller nyhøstede marker.

- Umiddelbart drømmer jeg ikke om den store skat, det er mere for at kunne bidrage til historien, siger han, da han sammen med Martin Kerner fra Bøstrup denne juliformiddag koncentreret arbejder sig frem meter for meter på  en stubmark ved Busbjergvej mellem Bjerringbro og Ulstrup.

Annonce

"Bip-bip-bip" lyder det stort set hele tiden, men på sit målerudstyr kan Henrik Vinter se, om det er store eller små stykker.

- Man lærer også at kende lydene fra hinanden, så man ved om man har fundet noget af værdi, siger han, som gennem årene har fundet mange mønter, rester af et bronzesværd og meget andet.


Man lærer også at kende lydene fra hinanden, så man ved om man har fundet noget af værdi.

Henrik Vinter.


Den første metaldetektor fik han først i 1980'erne, da han som 13-14-årig overtalte sin far til at købe én.

- Det er dejligt at gå herude i den friske luft, når man normalt er inde hele dagen, siger han, som arbejder i udviklingsafdelingen hos Grundfos.

Denne formiddag har indtil videre givet en spændeskive og en såkaldt borgerkrigsmønt fra tiden mellem år 1200 og 1300. Den slags mønter er der mange af. Han har som mange detektorfolk app'en Dime på sin mobiltelefon, hvor han kan uploade sine fund, indtaste lokaliteten og derefter få oplysninger om fundet.

- Det er vigtigt at have gode aftaler med lodsejerne om, at man må gå på deres jord. Jeg har flere steder, hvor jeg har fået lov til at gå, og hvert år til jul laver jeg en plakat med årets fund, som jeg giver til ejeren, fortæller han, mens det igen bipper - men heller ikke denne gang er der gevinst.

Henrik Vinter fra Ulstrup går ofte en tur med sin metaldetektor. Foto: Hanne Bliksted
Dagens fund er en borgerkrigsmønt, som der er mange af i den danske muld. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Tysk læge gengiver Eriksens første ord efter genoplivning: - For fanden, jeg er kun 29 år gammel  

Annonce