Annonce
Bjerringbro

Påskeudstilling: Hjermind Kirke inviterer til en gåtur på dugen

Cyklen i våbenhuset i Hjermind Kirke er en del af udstillingen, fortæller næstformanden i menighedsrådet Grete Møgelbjerg. Foto: Hanne Bliksted
Der er noget for både øjet og øret ved påskeudstilling om Jesu sidste dage

Hjermind: En dug lægger man normalt på bordet, men i Hjermind Kirke ligger dugen i øjeblikket på gulvet i kirkens midtergang. Eller det vil sige, faktisk er det en løber, men ved årets påskeudstilling har den skiftet navn til dug, for at understrege, at det er tid til fordybelse og ikke løb.

Påsken er i kirkens verden en lige så store begivenhed som julen, og da antallet af deltagere  ved gudstjenesterne i år er kraftig reduceret på grund af corona-restriktionerne, så supplerer  menighedsrådet med en udstilling, som starter allerede i kirkens våbenhus og fortsætter op til koret.

Der er mange elementer i udstillingen, som denne tornekrone. Foto: Hanne Bliksted

Fra højttalerne lyder sognepræst Ken Nørgaards guitarmusik med blandt andet Beatles-hittet "Her comes the sun", og på dugen er der små 'stationer' med blandt andet en flaske vin, et billede af et frokostbord og længere fremme en tornekrans, som symboler på begivenhederne i Jesu sidste dage, fra da han palmesøndag under stor jubel på et æsel red ind i Jerusalem til, at han langfredag blev hængt op på et kors. Som bekendt genopstår han påskedag, og det symboliseres ved de mange påskeliljer på dugen.

På påskedugen er der både palmeblade og ekskrementer fra et æsel. Foto. Hanne Bliksted
Annonce

Chokolademønter

Med andre ord er der noget for både øjet og øret og faktisk også smagssansen, idet Judas-pengene er chokolademønter til gæster med en sød tand. Ved hver 'station' er der også en tekst, hvor der drages paralleller til nutiden.

Frokostbordet på dugen skal ses som det bord, hvor Jesus spiste sit sidste måltid.

- Bordet kan ses som et billede på, hvordan mange danskere det seneste år har været tvunget til at være sammen til de fleste måltider, fordi børnene har været hjemme fra skole, og forældrene har arbejdet hjemme, og ingen har skullet afsted til fritidsaktiviteter. Det har været hårdt for mange mennesker at skulle være så meget sammen, men der er også gode ting ved det 'tvungne' fællesskab, fortæller næstformanden i menighedsrådet Grete Møgelbjerg.

Der er noget for de fleste sanser på udstillingen. Her står næstformand i menighedsrådet Grete Møgelbjerg med de  flamingoæg, som man kan male på. Foto: Hanne Bliksted

Øverst oppe ved koret slutter dugen - og udstillingen med et kors, og her er også fem-seks små hamre. De kan bruges, hvis man ønsker at skrive en lille bøn og sætte den fast på korset.

Grete Møgelbjerg glæder sig over, at kirkerne i modsætningen til påsken i 2020 i år er åbne om end i mindre omfang end normalt. Der kan være 150 mennesker i Hjermind Kirke, men med corona-restriktionerne er der kun plads til 19 personer, i år er der gudstjeneste palmesøndag  og påskedag.

- Mange er jo bange for at deltage i gudstjenesterne på grund af smittefaren, og det kan man godt forstå. Med udstillingen kan man fordybe sig i de begivenheder, som påsken bygger på og alligevel føle, at man har fået noget af kirkens påskegudstjenester, og samtidig også fået noget lys og noget håb med sig, siger Grete Møgelbjerg, mens "Here comes the sun" igen strømmer ud fra højttalerne.


Med udstillingen kan man fordybe sig i de begivenheder, som påsken bygger på og alligevel føle, at man har fået noget af kirkens påskegudstjenester, og samtidig også fået noget lys og noget håb med sig.

Grete Møgelbjerg, næstformand i menighedsrådet.


Udstillingen er åben fra mandag 22. marts til og med mandag 5. april.

Gæsterne på udstillingen kan skrive en bøn og sætte den på korset. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Dobbelt målscorer i stor VFF-sejr: Er mest ærgerlig over, at jeg ikke laver det tredje

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Topscorer og legendekandidat blandt de bedste mod Fredericia

Viborg FF

VFF med sikker sejr i jubilæumsfejring: Deble tilbage på måltavlen

Annonce