Annonce
Viborg

Pædagog: Brug for kursus i selvforsvar

Charlotte Overgård ved godt, at hendes spinkle skikkelse aldrig vil være hendes stærkste "våben".Foto: Axel Schütt

Pædagogstuderende fik råd og vejledning i, hvordan man undgår konflikter eller bedst løser dem, som uvægerligt opstår.

Annonce

Viborg: "Det bedste forsvar er et angreb".

Ingen ved vist, hvem er der ophavsmand(kvinde) til ovenstående citat, men nonsens - det er det.

I hvert fald hvis man arbejder som pædagog.

Uvægerligt kommer pædagoger i konflikter med de mennesker, de dagligt arbejder med. Vuggestueungerne smider grøden i hovedet på de voksne, børnehavebørnene kyler en skovl efter de unge pædagogmedhjælpere, og på bosteder for unge og ældre går det ofte voldsomt til. Det er nu engang, sådan det er. Det ved pædagogerne godt.

Hvad de måske ikke altid ved så meget om er, hvordan man så tackler disse konflikter. Også de voldelige.

Torsdag deltog en snes pædagogstuderende fra VIA University College i et selvforsvarskursus.

24-årige Sarah Jensen er selv studerende på pædagoguddannelsen i Viborg, og hun stod som arrangør af kurset, som blev afviklet af det Viborg-baserede pædagogiske sikkerhedsfirma S.T.O.P.

- Jeg undrer mig virkeligt over, at der i uddannelsen ikke er mere undervisning i konflikthåndtering og selvforsvar. Så derfor har jeg arrangeret dette kursus, fortalte Sarah Jensen i en kort pause mellem de mange øvelser.

Hun stod i øvrigt selv for nogle uger siden i en situation som eskalerede, og som kunne være endt langt mere alvorligt, hvis ikke hun havde gennem anden undervisning og træning havde vidst, hvad hun skulle gøre.

Det handler ikke om at slå igen. Det handler om at være roligt. Det bliver man, hvis man ved, hvordan man opfører sig og ikke mindst ved, hvordan man kommer ud af en truende situation.

40-årige Charlotte Overgård er ikke nogen stor kvinde. Det ved hun godt. Hun læser nu på tredje år på VIA's pædagoguddannelse.

- Jeg er jo helt klar over, at jeg altid vil være den lille, og jeg ville aldrig kunne klare mig mod store unge eller voksne. Så viden om selvforsvar giver rigtig god mening for mig, sagde Charlotte Overgård og føjede til:

- Det vil jo også være til gavn for både mig selv som pædagog og for borgerne, hvis man kan undgå voldelige sammenstød. Politiet kan undgå at bliver indblandet, og borgerne kan undgå en dom og en straf for vold.

Sarah Jensen (t.v.) tog initiativ til torsdagens kursus i selvforsvar.
Michael Neigaard fra firmaet S.T.O.P stod for undervisningen af de cirka 20 studerende.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

Annonce