Annonce
Bjerringbro

Pædagogstuderende prøver ideer af på dagplejere: Når turen i den grønne bøgeskov både er leg og alvor

Hos Mathilde Bodilsen (th) skulle børnene træne farverne, og dagplejer Birthe Glud og "hendes" børn - Henryk (tv) Gry og Alfred nød at rode med blade og kogler. Foto: Hanne Bliksted
Pædagogstuderende prøvede deres ideer af på grønne spirer-dagplejere i Bjerringbro.

Bjerringbro: En tur i skoven lokker lige nu, hvor alt står i fuldt flor, og de ny udsprungne bøgetræer var en smuk kulisse, da pædagogstuderende onsdag prøvede deres ideer fra  undervisningen af på 19 dagplejere og deres cirka 75 børn på naturlegepladsen i Egeskoven Bjerringbro.

Alle dagplejere er såkaldte grønne spirer og er derfor ude hver dag, men der var alligevel noget nyt at hente hos de pædagogstuderende, som rundt ved legepladen havde lavet fire stationer med aktiviteter for de små.

Hos Mathilde Bodilsen skulle børnene træner farverne, hun havde lagt blade fra træer og mælkebøtter, grankogler, bark og mos på et stykke papir, og børnene skulle så finde først en grøn ting og så en sort for på den måde at øve farverne.

Annonce
Lektor på pædagoguddannelsen på Via University College i Viborg Martin Johnsen sammen med studerende Line Bach Møller. Foto: Hanne Bliksted

Sanserne

Hos Anne Sofie Dannemand handlede det om at aktivere sanserne. Her kunne børnene lege med sten, pinde og vand, som hun havde lagt i forskellige kasser, og selv om nogle nød at rode med nogle pinde i mudder, så var de fleste meget optaget af lægge farvestrålende fjer i en balje vand.

- Det er sjovt at se børnenes reaktion. Vi smider ofte sten i bækken hernede, når vi går tur, men når stenene er samlet sammen i en kasse, så skal børnene lige se tingene an for at se, hvad de så kan bruge stenene til. Det er godt at få nye ideer, som jeg kan bruge hjemme, lød det fra dagplejer Dorte Tranholm Madsen.

Dagplejedagen, som for mange år siden var en del af hestemarkedet, var arrangeret af de fire dagplejere Susanne Jensen, Mona Rasmussen, Birthe Glud og Hanne Madsen. Susanne Jensens børn nød en banan, før det gik løs.

- Vi er jo ude hver dag, enten på legepladsen eller i skoven, hvor vi undersøger mange ting, som at pille lidt bark af en gren, for at finde bænkebidere, siger hun, som har været dagplejer i ni år fordelt på flere omgange.

Vi er jo ude hver dag, enten på legepladsen eller i skoven, hvor vi undersøger mange ting, som at pille lidt bark af en gren, for at finde bænkebidere.

Susanne Jensen, dagplejer.

- Det er det mest fantastiske job. Jeg har også arbejdet i daginstitution, men jeg kan godt lide nærheden i dagplejen, og det at man selv kan planlægge sin dag, sagde hun med et varmt smil til "sine" tre børn, Mille, Storm og Kalle, som nød en bolle og en banan.

Susanne Jensen sammen med Mille (tv), Storm og Kalle, som nød en banan og en bolle, før det gik løs ude på pladsen. Foto: Hanne Bliksted

De studerende arbejder i øjeblikket med aktiviteter for skolebørn, men det tog ikke modet fra de unge mennesker, som afslutter deres uddannelse i 2023. Flere steder brugte børnene tingene på en helt anden måde, end de studerende havde planlagt, og Line Bach Møller greb  børnenes idé om at bruge de røde og gule balancekegler som hatte.

- Det handler om at give ideer til aktiviteter i dagplejerens hverdag. Det behøver ikke være svære ting, man skal ikke opfinde den dybe tallerken for at lave gode aktiviteter, som hun sagde.

Annonce

Gode oplevelser

Lektor på pædagoguddannelsen på Via University College i Viborg Martin Johnsen så dagen som en win-win situation, hvor de studerende får erfaring med aktiviteter for de helt små, og dagplejerne får inspiration til aktiviteter i hverdagen.

- I dag handler det om, at alle få en god dag, og om hvordan man kan bruge sådan et sted i hverdagen. Og selv om dagplejeren ikke bor tæt på en skov, så kan mange af de studerendes ideer sagtens bruges hjemme i haven, og børnene skal nok selv finde på noget, hvis man finder  for eksempel sten og pinde frem, sagde han.

- Hvis børnene får gode oplevelser i naturen, så kan de tage det med videre i livet. Forhåbentlig betyder det også, at de senere  vil passe godt på naturen, tilføjede han, mens de mange børn tullede rundt og nød at rode i bladene, finde et par pinde og laver lidt mudder i en plastikkasse.


Hos Anne Sofie Dannemand handlede det om at aktivere sanserne med sten og pinde. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Bjerringbro

Fokus på Tange Søs fritidskvaliteter og kulturhistorie giver nyt håb: Vandplaner for tredje vandplansperiode er i høring

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Annonce