Annonce
Viborg

Parkeringshus-sag afgjort efter hård diskussion og gensidige beskyldninger

Nikolai Norup (K) var i clinch med en del byrådskolleger, da han onsdag kæmpede et sidste slag i sagen om Fischers Plads. På et tidspunkt måtte han frabede sig Niels Dueholms (billedet) skolemester-tone. Arkivfoto: Morten Dueholm
Fischers Plads bliver genopbygget. Det stod klart efter onsdagens byrådsmøde, hvor bølgerne til tider gik højt.
Annonce

Viborg: Det var sådan set helt fascinerende at se, hvordan den konservative byrådspolitiker Nikolai Norup igen og igen rejste sig, selvom han godt vidste, at slaget var tabt på onsdagens byrådsmøde. Det var som en bokser, der trods utallige tæv insisterede på at holde alle 12 omgange, selvom han udmærket var klar over, at han var bagud på adskillige point.

Nikolai Norup - og hans partifæller - blev ganske som forudset ene om at stemme nej til at genopbygge parkeringsdækket på Fischers Plads. En løsning, som det øvrige byråd finder 30 millioner kroner til, og som engang i måske begyndelsen af 2021 gerne skal forsyne Viborgs midtby med 50 flere parkeringspladser, end den havde, før man måtte fjerne 140 pladser på grund af nedstyrtningsfare.

Før da må pladsen dog igennem et større anlægsarbejde, og dermed skal kunder og forretningsdrivende undvære 100 pladser i et års tid. Derfor har konservative ønsket en anden løsning, nemlig at bygge oven på den lille plads i hullet på Sct. Jørgens Vej. På den måde ville man hurtigere få flere nye pladser, som kan bruges, når man - som partiet ønsker - senere udbygger først Preislers Plads og så til sidst Fischers Plads.

Og Nikolai Norup talte dunder, han advarede imod at vælge den løsning, som byrådet pegede på, og han appellerede til, at politikerne lyttede til handlen. Han gjorde i det hele taget, hvad han kunne for at overbevise de øvrige partier om, at de burde ombestemme sig.

Men det gjorde de ikke.

Annonce

Døve ører

Johannes Vesterby (V) havde som formand for teknisk udvalg - som parkeringen hører under - faktisk været den første til at tage ordet, da byrådet nåede til denne sag på sin dagsorden. Han noterede sig, at både udvalg og forvaltning har arbejdet "hurtigt og grundigt" med denne bundne opgave, og så kom han mod en appel:

- Jeg vil anbefale, at vi nu skaber konsensus og ro om det her, og at vi ikke taler det ned, sagde han for at komme de forestående konservative indslag i forekøbet.

Lige lidt hjalp det.

- Jeg taler måske for døve ører, men den her sag er så vigtig for mig og konservative, at vi ikke kan stemme for den løsning, I foreslår, sagde Nikolai Norup efterfølgende, og indledte dermed en længere tale om handelslivets betydning og udfordringer.

Han henviste til, at forskellige forretningsdrivende til ham har fortalt, at det er gået ned ad bakke med omsætningen, siden de 140 parkeringspladser forsvandt. Ligeledes har centerchef for Sct. Mathias Centret og bestyrelsesmedlem i Viborg Handel, Jesper Maagaard, sagt, at han slet ikke er tilfreds med den løsning, som politikerne hældte til.

- Vi skal altså gøre alt, hvad vi kan, for at erhvervslivet får de bedste vilkår. Hos konservative undrer vi os noget over, at det øvrige byråd ikke anerkender den her problematik, lød det blandt andet.

Annonce

Tirade

Der var en hel del byrødder, der havde noget at tilføje - og stort set alle henvendte sig direkte til Nikolai Norup og hans fæller.

- Det er jo svært at komme efter den tirade, påpegede Martin Sanderhoff (S), som mente, at den foreslåede løsning om at genopbygge Fischers Plads var den mest optimale.

Lone Langballe (DF), anerkendte Nikolai Norups argumenter.

- Han har fat i den lange ende med, hvad Viborg Handel siger, og derfor er det her noget af et dilemma, sagde hun, uden at det dog betød noget, da der skulle stemmes.

Johannes Vesterby kom på banen igen, og han undrede sig over, at Nikolai Norup mente at kunne tale på vegne af handelslivet.

- For jeg har da hørt andre sige, at de er tilfredse med vores løsning. Jeg synes ikke, at handelslivet skal tages som gidsler i et politisk spil, påpegede Venstre-manden.

- Konservative har ikke patent på at ville handlen det godt, tilføjede han.

Annonce

Skolemester-tone

Niels Dueholm (S) meldte sig også på banen, og han påpegede, at "vi skal markedsføre Viborg som en god handelsby".

- Og det synes jeg ikke, at konservative gør lige nu. Med jeres tilgang er I med til at skræmme kunderne væk, mente han, hvilket fik Nikolai Norup til at frabede sig den "skolemester-tone" fra socialdemokraten.

Flere andre påtalte dog også de konservatives manglende "talen op" om det erhvervsliv, som partiet jo gerne ville gøre så meget godt for.

Da alt kom til alt, var der som forudset ingen tvivl om, hvordan kampen endte.

De konservative byrødder måtte slagne se alle de øvrige 24 politikere rejse sig op og dermed stemme for genopbygningen af Fischers Plads. Dermed er det planen, at der efter nytår skal arbejdes på at bygge et nyt, flottere og større parkeringsanlæg.

I byggeperioden erhverves omkring 55 midlertidige pladser, blandt andet oven på det gamle Street Food, ligesom der vil komme massiv markedsføring for at forklare kunderne, at det faktisk er muligt at parkere midt i Viborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce