Annonce
Viborg

Pas på: Rabatten er fuld af huller

Rabatten ved Tukærvej ved Hjorthede Bæk blev hårdt medtaget i forbindelse med et skybrud i juni. Foto: Viborg Kommune
Den megen regn i sensommeren har været hård ved veje og rabatter. Man skal derfor være ekstraordinært opmærksom i trafikken.

Viborg: Når kommunen om godt en uges tid går i gang med efterårsslåningen af vejrabatterne, vil der helt sikkert blive afsløret en lang rækker huller/grøfter, der vil kræve en reparation eller decideret genopretning/forbedring.

Den megen regn i sensommeren har nemlig været usædvanlig hård ved vejrabatterne, der flere steder simpelthen er skyllet helt væk og har efterladt endda meget dybe huller.

- Ja, det har været en hård omgang for både veje og rabatter, og flere steder kommer vi til at lave asfalterede forstærkninger af rabatterne, for ellers vil de helt skylle væk, så det bliver en ganske væsentlig omkostning. Det kan vi allerede slå fast nu, siger ingeniør Jens Møller Vestergård fra Trafik og Veje.

Han opfordrer trafikanterne til at være ekstraordinært opmærksomme, når de kører på kommunens mindre og smalle veje, for her kan man altså godt få sig noget af en forskrækkelse, hvis man trækker ud i rabatten for at give plads til modkørende biler.

- Rabatterne er jo ikke slået endnu, og det høje græs kan altså godt gemme på ret store huller, siger Jens Møller Vestergård.

Rabatslåning

Viborg Kommune har 2400 kilometer rabatgræs langs veje og 230 kilometer langs cykelstier. Rabatterne slås to gange årligt - forår og efterår.

Efterårsslåningen startes i september, og det forventes, at det tager 2,5-3 måneder at komme alle rabatterne igennem.

Der bruges tre traktorer til arbejdet på landevejene og en mindre traktor til cykelstierne.

Kom med tip

Jens Møller Vestergård vil rigtig gerne have tip fra borgerne, hvis de støder på vejhuller eller bortskyllede rabatter, der endnu ikke er blevet markeret med kegler og bånd, for så er de endnu ikke blevet opdaget af kommunens folk.

- Vi har allerede markeret ret mange steder, men vi har jo ikke været på alle vejene siden de store regnskyl, så vi vil meget gerne have hjælp fra borgerne, siger Jens Møller Vestergård.

Han forklarer, at det bedste, man kan gøre, er at installere app'en Borger Tip eller Citizen Tip på sin mobil (alt efter model) og så bruge den til at indberette til kommunen. Man kan finde den rigtige app på kommunens hjemmeside ved at søge på "Borger Tip".

Man kan også indberette direkte via sin egen pc - gerne med billede og nøjagtig stedangivelse.

- Det gælder også, hvis man ser andre ting, væltede træer for eksempel, der kan genere trafikken, siger Jens Møller Vestergård.

Nu slås rabatterne

Som skrevet i indledningen går kommunen om en uges tid i gang med slåningen af rabatterne langs de kommunale veje.

Det er årets anden slåning, og den bliver traditionen tro mere omfattende end forsårslåningen.

Her i efteråret slås rabatterne i cirka to meters bredde, hvor de i foråret klippes i cirka en meters bredde. Det er der en helt naturlig og fornuftig forklaring på.

I foråret er græsset og de andre planter i rabatten ikke så høje og tætte, som de er nu, og så vil man faktisk også gerne tage hensyn til, at insekterne har stor gavn af beplantningen i netop foråret og hen over sommeren.

- Af samme årsag får vi også tit henvendelser om slet ikke at slå græsset, men det bliver vi altså nødt til at hensyn til trafiksikkerheden. Det er også af det hensyn, at vi her i efteråret slår et bredere stykke. Bevoksningen er blevet højere og tættere hen over sommeren, og så er der jo heller ikke det samme insektliv på den årstid, siger Jens Møller Vestergård.

Forårsslåning af vejrabatter på Erikstrupvej syd for Klejtrup. Foto: Viborg Kommune
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce