Annonce
Viborg

Penille fra Møldrup håber, hun snart er hjemme i Danmark igen: - Der var ingen, der tog det med corona alvorligt her

"Jeg ser mange folk i Danmark, som siger: I havde jo god tid til at bestille en billet, da Danmark meldte nyt ud om corona. Men det er ikke nemt, når man er hernede. Der er sindssygt mange overvejelser," siger Penilla Gammelby, der har rejst i New Zealand. Privatfoto
I snart fire måneder har 25-årige Penille Gammelby rejst rundt med sin mountainbike i det billedskønne New Zealand. Men corona-virus satte en brat stopper for lykken og i stedet gang i en masse svære overvejelser. Nu håber hun, hun på fredag sidder i et fly på vej hjem.
Annonce

Møldrup/New Zealand: 25-årige Penille Gammelby fra Møldrup siger selv, hun “flakker lidt rundt”. Sidste år var hun mountainbike-guide i Tyskland, og lige nu er hun i Aotearoa New Zealand - forhåbentligt kun til den 3. april, men hvem ved i disse corona-tider.

- Planen var at rejse herned sammen med min mountainbike og så rejse rundt og prøve alle de fede spor, der er her, siger hun over et digitalt opkald.

Hun tog afsted den 10. december sidste år, tog på en gruppe-tour rundt i landet i 16 dage og købte derefter en campervan, hun kunne bo og rejse i.

- Så har jeg ellers bare kørt rundt og også været frivillig til nogle mountainbike-events, fortæller Penille Gammelby.

Den føromtalte plan var at komme hjem en gang inden august i år, hvor hun skal til et bryllup, men så lagde den berygtede corona-virus verden ned.

Jeg tror ikke helt på det. Jeg tror først på det, når jeg står med benene hjemme i Danmark.

Penille Gammelby, Møldrup - strandet i New Zealand

Annonce

Jeg tænkte “nå”

Penille Gammelby hørte første gang om covid-19 fra en veninde, der rejste rundt i Asien. Det var sent i januar.

- Jeg tænkte “nå”. Man havde jo ikke hørt om det i medierne, så jeg tænkte ikke mere over det, siger hun og fortsætter:

- Så kom det op i medierne i slut februar, og min veninde tog hjem fra Asien på grund af det.

Penille Gammelby talte med sine forældre om situationen, og der var “sindssygt mange overvejelser”, som hun siger.

For hvad med den campervan, hun jo gerne skulle have solgt igen. Og hvad med forsikringen? Hvad og hvor meget dækker den? Hvad hvis familien bliver syge? Rådet fra hendes forældre var: har du det fint, så bliv, vil du hjem, så kom.

- Det var heller ikke så galt i New Zealand. Det har været lidt bagud her, selvom jeg selvfølgelig godt har bemærket, det var alvorligt i Danmark. Men der var ingen, der tog det alvorligt her. Folk derhjemme sagde også, det var sikrest her i New Zealand, selvom jeg jo i baghovedet godt vidste, det ville komme hertil, siger hun.

Annonce

Dyre billetter

Penille Gammelby valgte i første omgang at blive. Danmark lukkede ned, og så fornemmede hun, det også snart ville ske, hvor hun var.

Hun talte med familien igen og overvejede endnu en gang at tage hjem. Men verden var også langsomt ved at få øjnene op for virusset, der hærger, og flybilletterne hjem kostede 50.000 kroner - og så var det ikke engang business class, som hun siger det:

- Det var jo sindssygt dyrt. På det tidspunkt var der billigere billetter, men det var med transit i Australien, og de havde lukket ned for transit for alle andre end newzealændere og australiere.

Problemet med at rejse fra Danmark til New Zealand og omvendt er, at der ikke går et direkte fly. Uanset hvordan, så skal du mellemlande et sted.

Men så åbnede Qatar Airways op for flere afgange, og Penille Gammelby besluttede at købe en billet hjem. Den kostede godt nok 15.000 kroner, men hun fik en billet med mellemlanding i Doha.

"På et tidspunkt følte jeg, det var klogest at prøve at blive hernede. Men ja. Som det hele spidsede til, gav det mest mening at tage hjem," siger 25-årige Penille Gammelby. Privatfoto
Annonce

Fem timer i bil

Næste udfordring var at køre den fem timer lange tur fra den familie, hun “woof’ede” for (frivilligt arbejde til gengæld for kost og logi), og til byen Rotorua, hvor en ven kunne have hende boende, mens hun venter på sit fly. For New Zealand er gået i “lockdown” på samme måde som Danmark, bare med få forskelle.

- Du må ikke rejse i New Zealand. Du må køre til supermarkedet for at handle, men jeg skulle på en fem timer lang tur. Og når du kører campervan, er der større sandsynlighed for, at politiet stopper dig, fortæller Penille Gammelby.

- Der var stor risiko for, at de ville stoppe mig og enten bede mig om at køre tilbage, hvor jeg kom fra, eller - hvis jeg var heldig - lade mig køre videre, tilføjer hun.

Hun kørte små- og bagveje og kom heldigvis frem, men problemet er det samme, når hun skal til lufthavnen på fredag. Også der skal hun tage sine forholdsregler og have printet flybilletten inden, så hun kan vise den i tilfælde af, hun bliver stoppet af politiet.

I flere måneder var denne campervan Penille Gammelbys hjem. Nu håber hun, hun kan få den solgt, inden hun tager hjem. Privatfoto
Annonce

Klar til karantæne

Nu glæder familien og vennerne sig altså bare til, Penille Gammelby kommer hjem igen. Dét gør hun også selv. Selvom bekymringen for, at det ikke lykkes som planlagt, stadig rumsterer. For hun har hørt om flere danskere i New Zealand, der pludselig ikke kunne komme hjem, selvom de havde billet.

- Jeg tror ikke helt på det. Jeg tror først på det, når jeg står med benene hjemme i Danmark, siger hun.

Men, skulle alt gå efter den nye rejseplan, er planen for de første 14 dage derhjemme også lagt. Penille Gammelby skal nemlig i karantæne i et sommerhus, hendes forældre har været så behjælpelige at bestille.

- De pakker min bil med mad og ting og sager, så jeg bare kan køre afsted, når jeg kommer hjem. Det vil også give noget ro. Ikke fordi jeg er rastløs, men jeg kan mærke, mit hoved kører: hvordan kommer det til at gå, og bare jeg nu kommer hjem. Det bliver helt stressfrit og rart at være hjemme. Det ser jeg meget frem til, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Måske kan vi nå at redde landsbyerne

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Navne

Loge-bror i imponerende 50 år

Annonce