Annonce
Viborg

Pernille foreviger livets flygtige øjeblikke

Pernille Schrøder kan fejre 10 år som fotograf i Viborg. Foto: Helle Lenschow.
Portrætfotograf Pernille Schrøder kan fejre 10 år som professionel fotograf i Viborg.

Viborg: Børn, konfirmander, brudepar, kendisser og familier.

De seneste 10 år har 36-årige Pernille Schrøder, der ejer Schrøder Fotografi på Livøvej 7F, fanget mange mennesker og deres specielle øjeblikke af stor og lille betydning med sin linse - og fotografen elsker sit arbejde.

- Jeg blev faktisk fotograf ved et tilfælde. Jeg ville gerne arbejde kreativt og med mennesker, og gradvis fandt jeg ud af, at der i portrætfotografiet ligger en mulighed for at opfylde flere roller. Jeg er naturligvis fotograf, men jeg er også en slags psykolog. Få mennesker - inklusiv mig selv - kan lide at blive fotograferet, og derfor skal jeg kunne få dem til at føle sig trygge. Oplevelsen skal være god, siger Pernille Schrøder i det hyggelige atelier på Livøvej.

Her kan hun fotografere helt op til 25 personer sammen på et billede - og i tørvejr året rundt.

- Jeg er ikke tekniknørd. Jeg kan naturligvis mit fag, men min store interesse er menneskene, som jeg får lov at fotografere. Ikke to dage er ens, for ikke to mennesker er ens, siger Pernille Schrøder.

Annonce
Der er også sørgelige og rørende øjeblikke, som berører mig dybt. Som børnene, der fik det sidste foto taget sammen med deres syge mor, og som kom og valgte foto med mig, efter moren var død. Eller parret, der kun havde et enkelt foto af deres dødfødte barn, og som de ønskede en ramme og redigering af.

Pernille Schrøder, fotograf

Privilegeret

Fotografen blev uddannet fra Medieskolerne i Viborg i 2009, og efter at været udlært hos en fotograf i Viborg fik hun ret hurtigt sit eget atelier. Springet kom samtidig med, at Pernille Schrøder blev mor.

Sammen med sin mand Morten har hun i dag Victoria på syv år og Sebastian på fire år, og de to nytilkomne blev startskuddet til livet som selvstændig på fuld tid.

- Jeg besluttede mig for at sige mit deltidsjob op, fokusere på fotografiet og hellige resten af tiden mine børn. Fordi fotoopgaverne ligger senere på dagen end et "normalt" job, kunne jeg aflevere børnene senere i dagpleje og hente før. Det er de færreste, om nogen, der vil fotograferes før klokken 10, griner Pernille Schrøder og tilføjer:

- Jeg føler mig meget privilegeret over både at kunne være mor på den måde og arbejde med min store passion, som er portrætfotoet.

Fotografens egne børn er dog ikke så meget foran linsen, for her fylder andre folks børn godt op. Pernille Schrøder har nemlig en stor erfaring med at få børn til at vise deres unikke personligheder på foto. Og til at føle sig trygge.

- At presse et barn er total forbudt. Det får du aldrig et godt billede ud af. Nogle gange sender jeg faktisk lige forældrene lidt ud for at drikke en kop kaffe, og hvis de skal med ind, så får de at vide, hvad de ikke må. Man må for eksempel ikke love et barn en is, hvis det lader sig fotografere. Man må heller aldrig bede det smile. I stedet leger jeg med børnene, siger Pernille Schrøder.

At se en fotograf med en bamse på hovedet kan de færreste små poder for eksempel stå for.

Unikke øjeblikke

Som portrætfotograf ser Pernille Schrøder alle livets stadier sammen med de mennesker, der opsøger hende for at få øjeblikke til at stå stille.

Det er brudeparret, der skal have fotograferet deres store dag, familien, der skal have alle generationer samlet, og konfirmanderne, der skal have et professionelt minde fra deres indtræden i de voksnes rækker.

Men der er også de mindre festlige øjeblikke i livet, som fotografen ser gennem sin linse.

- Jeg føler meget med de mennesker, der kommer her. For det meste føler jeg glæde, men der er også sørgelige og rørende øjeblikke, som berører mig dybt. Som børnene, der fik det sidste foto taget sammen med deres syge mor, og som kom og valgte foto med mig, efter moren var død. Eller parret, der kun havde et enkelt foto af deres dødfødte barn, og som de ønskede en ramme og redigering af, siger Pernille Schrøder.

Nogle øjeblikke i livet er sjovere end andre, men de er alle vigtige, og Pernille Schrøder er ikke bange for at føle øjeblikkene sammen med sine kunder.

Måske er det derfor, at kunderne gerne kører helt fra Vejle for at blive fotograferet i Viborg, og måske er det derfor, at hun har fået den store oplevelse at få lov til at fotografere kunder gennem flere år – fra barnefotoet til konfirmationen nogle år senere.

Selv beskriver Pernille Schrøder det forhold, hun får til kunderne, som venskaber. Og Viborg-fotografen er stolt over at få lov til at være med i alle øjeblikke.

- Tiden står ikke stille. Vi kan ikke stoppe tiden, spole den tilbage eller frem, men du kan bremse den for et øjeblik i et fotografi, og disse vigtige øjeblikke rummer alle en historie. Hver gang, jeg får lov til at være med til at fortælle et menneskes historie, bliver jeg glad, siger Pernille Schrøder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce