Annonce
Viborg

Petanque er meget mere end at kaste en kugle

Starpetanque Danmark er nomineret som Årets Idrætsforening. Det er stort for klubben med formand Peter Ellekær Hansen i spidsen. Foto: Morten Pedersen
I Starpetanque Danmark spiller danske mestre og nybegyndere med hinanden. Det handler om de gode oplevelse på tværs af niveau og alder.
Annonce

Årets Idrætsforening: - Når der kommer nye ansigter herud for at spille, og vi bagefter kan se og høre, at de har haft en god oplevelse - det er det vigtigste for os. Det bliver vi høje af. I klubbens dna ligger, at alle skal have en god aften, når vi mødes for at spille. Sådan har det været i fem år, og det har været en succes.

Ordene kommer fra Peter Ellekær Hansen, som er formand for Starpetanque Danmark - én af tre nominerede til at blive kåret som Årets Idrætsforening i Viborg Kommune.

Starpetanque Danmark, som blev stiftet i 2015, er en forening for både bredde- og elitespillere.  Den holder til på Enggården i Bjerringbro og har i øjeblikket 38 medlemmer. Den yngste petanque-spiller i klubben er 11 år og den ældste 87 år, og medlemmerne kommer ikke kun fra Viborg Kommune - men også fra Aalborg, Randers, Odder, Norsminde, Nykøbing Falster.

Peter Ellekær Hansen møder op til interview i en hvid sweatshirt med Starpetanque Danmarks logo på maven. Det består af en ugle, som står på to petanquekugle og har nogle regler under den ene vinge - og så er der en sort stjerne bagved.

Den kloge ugle skal signalere, at petanque er mere hjerne - mindre muskler, og det er lige præcis derfor, at petanque er så fascinerende, mener Peter Ellekær Hansen.

- Der er meget mere taktik i petanque, end folk tror. Det er ikke bare at kaste en kugle, og man skal faktisk prøve det for helt at kunne forstår det. Man kan sammenligne petanque lidt med curling, når det gælder taktik, siger Peter Ellekær Hansen, som tydeligt kan huske, hvordan danskerne først fik øjnene op for curling, da Helena Blach Lavrsen og kompagni vandt OL-sølv i 1998.

Annonce

Unikt sammenhold

Starpetanque Danmark har i sin korte levetid formået at spille sig fra Regionalspillet til 1. division i Dansk Petanque Forbunds Sommerlandsturnering, og klubben kan allerede bryste sig af at have to danske mestre i individuelle discipliner.

Og så er det en klub, som involverer sig i en masse forskellige ting. Blandt andet står den bag en turnering, som foregår på Bogvold i Viborg og tiltrækker spillere fra ind- og udland.

- Danmarks smukkeste petanque-turnering bliver den kaldt i folkemunde, og igen handler det om at give folk en god oplevelse. Vi får ikke selv det store økonomisk ud af det, for praktisk taget hele indskuddet går til præmier, siger Peter Ellekær Hansen.

Han føler en kæmpe opbakning fra klubben medlemmer, som gerne køre langt for at mødes til en petanque-aften.

- De kommer jo ikke kun for at kaste kugler, for det kan de gøre på et stykke grus derhjemme. De kommer for at mærke det unikke sammenhold, vi har i klubben, siger Peter Ellekær Hansen.


Det gode ved petanque er, at man mødes på tværs af alder. Jeg kan spille med mit barnebarn på syv og min far på 87 i samme turnering - det kan man altså ikke i særlig mange idrætsgrene

Peter Ellekær Hansen


Nogle gange er der fællesspisning før træning, men ellers er man typisk ude på banerne to gange  med en kaffepause indlagt. Bagefter bliver der ofte snakket videre i klublokalet.

- Nogen kører tidligt hjem, fordi de skal op på arbejde næste morgen, men ofte sidder der folk tilbage og snakker, og det behøver ikke være om petanque. Det gode ved petanque er, at man mødes på tværs af alder. Jeg kan spille med mit barnebarn på syv og min far på 87 i samme turnering - det kan man altså ikke i særlig mange idrætsgrene, siger Peter Ellekær Hansen, som rigtig gerne vil have flere unge til at dyrke petanque-sporten.

- Dem, som ikke er til håndbold og fodbold - de kan være med her.  Det samme gælder dem, som måske har svært ved at koncentrere sig, siger Peter Ellekær Hansen, som også fortæller, at Starpetanque Danmark for nylig er kommet med i Projekt Foreningsklar, der involverer Viborg Idrætsråd, DGI og Sundhedscenter Viborg og henvender sig til borgere, som gerne vil prøve at mærke fællesskabet i en forening.

- Det kan for eksempel være en person, som har været igennem en operation og skal i gang med at være en del af foreningslivet igen. Her kan vedkommende så komme ud til os og kaste nogle kugler. Vi mener, at vi har, hvad der skal til for at bidrage til sådan et projekt, for vi er meget socialt anlagt, siger Peter Ellekær Hansen.

Annonce

Stolt over nominering

For Starpetanque Danmark er det kæmpestort, at klubben er i spil til at snuppe prisen som Årets Idrætsforening i Viborg Kommune.

- Der er virkelig mange idrætsforeninger, som gør et rigtig stort stykke arbejde, så det er flot at være blandt de tre sidste. På papiret har vi jo 33 procent chance for at vinde prisen, men der er ingen tvivl om, at vi er oppe mod to gode foreninger.

- Vi er bare stolte over, at vi kan bryste os af at være nomineret, siger Peter Ellekær Hansen, som glæder sig over, at petanque-sporten på denne måde kommer lidt frem i rampelyset.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Annonce