Annonce
Viborg

Pigerne er også vilde med traktorer

Ni piger fra Asmildkloster Landbrugsskoles grundforløb havde ønsket at få lov til at prøve at køre traktorer uden, at alle drengene var der. Her er en af pigerne ude og prøve den store Case IH fra Sørensen og Lynggaard. Fotos: Lars Rasborg.

En flok af pigerne på Asmildkloster Landbrugsskole fik lejlighed til at prøvekøre en flot ny traktor i ro og mag - uden drengene.

Viborg: - Jeg tager den der!, lyder det hujende fra en af de ni piger, der i højt humør er landet på Aalborgvej 139, hvor Asmildkloster Landbrugsskole har maskiner og jord til at køre på.

I maskinhuset bliver de mødt af en kæmpestor rød traktor med det seneste nye indenfor affjedring og komfort. En herlighed med navnet Case IH Optum 300 CVX og et prisskilt, der matcher et hæderligt forstadsparcelhus. Det er lir, og pigerne glæder sig til at prøve at køre i den.

- Vi er jo en kostskole og gør derfor meget ud af at have aktiviteter ud over almindelig skoletid, fortæller Lars Mogensen, der er souschef på Asmildkloster Landbrugsskole.

Han havde fået flere henvendelser fra piger på skolens grundforløb 1, der gerne ville ud og køre i traktor uden alle drengene. Heriblandt var 17-årige Julie Kathrine Tonnesen fra Højslev. Hun startede på skolen i august på EUX, der både er en HF- og en erhvervsuddannelse.

- Det er som om, at drengene har en ide om, at vi ikke kan køre i traktor, bare fordi vi er piger. Nu glæder vi os bare til at vise dem noget andet, fortæller Julie Kathrine Tonnesen, efter hun har kørt første tur og stille og roligt overladt sit sæde i traktoren til den næste pige i rækken.

Og det er netop den stille og rolige tilgang, som pigerne har efterspurgt. Drengene kan nemlig godt have en tendens til at buse på for at vise, hvor gode de er til at køre.

- Vi kan da sagtens køre traktor. Og så er det også hyggeligt at være afsted bare os piger, siger Julie Kathrine Tonnesen, der er opvokset på en gård og har kørt traktor, før hun startede på skolen.

Annonce
Lars Mogensen fra Asmildkloster Landbrugsskole instruerer inden afgang.

En vildt fed traktor

Der er tre traktorer ude at køre onsdag eftermiddag. To af skolens traktorer og så den store Case IH, som Carsten Sørensen fra Sørensen og Lynggaard er kommet for at vise frem. Og det er nok også det store røde monster, som pigerne glæder sig mest til at prøve.

- Det vi oplever, når der kommer kunder og ser på ny traktor, det er, at de næsten kun interesserer sig for støjen i kabinen og affjedringen. Og det er jo fordi, at de skal sidde i den i så mange timer, forklarer Carsten Sørensen, der er glad for at have et så interesseret publikum.

På skift prøver pigerne at køre i traktorerne. Carsten Sørensen kører selv med i den store Case IH. På den måde kan han guide og vise teknikken, der i omfang kunne give mange rumfartøjer baghjul. Nutidens traktorer er ekstremt avancerede og kan næsten forudse et bump i vejen og nå at kompensere sædet, så føreren ikke får stødet op igennem ryggen. Og det kunne landbrugseleverne godt mærke.

- Det er en vildt fed traktor. Det er sådan en traktor, vi skal have derhjemme. Jeg ringer til min far med det samme og siger det, griner 15-årige Signe Scherphof, da hun kommer tilbage efter turen i den moderne traktor.

Hun er opvokset på en gård på Lundø og er vild med den store røde Case IH.

- Komforten er bare helt perfekt, siger hun, inden pigerne begynder at snakke om, hvorvidt hendes traktor så skulle være lyserød.

I ventetiden mellem køreturene var der arrangeret traktorquiz, og snakken om traktorer afslørede, at pigerne er mindst lige så vilde efter at køre i traktor, som drengene er.

- Det er sådan en, vi skal have derhjemme. Det ringer jeg til min far og siger, grinede 15-årige Signe Scherphof efter sin prøvetur i den store Case IH.
Pigerne havde glædet sig til at komme ud at køre i traktor.
Det var Carsten Sørensen fra forhandleren Sørensen og Lynggaard, der havde stillet op med den nye røde Case IH demomodel, der koster i omegnen af 1,5 millioner kroner. Plus moms.
Der var også mulighed for at øve sig i skolens egne traktorer. Her er det Julie Kathrine Tonnesen, der tidligere har kørt traktor på sine forældres gård.
Carsten Sørensen holdt et lille foredrag om traktorens udvikling over tid. I de senere år er det næsten udelukkende støjreduktion og siddekomfort, der forskes i fra producenternes side. Og det er bemærkelsesværdigt, hvor lidt rystelser og bump der når op igennem førersædet.
Asmildkloster Landbrugsskoles piger: Vi kan sagtens køre traktor.
De fleste af pigerne har faktisk erfaring med at køre traktor, men måske ikke de helt store, som dem der bruges på de store landbrug i dag.
Ikke alene var det godt at få øvet sig i at køre i traktor, det var også hyggeligt for pigerne at være afsted uden drengene.
Carsten Sørensen fra forhandleren Sørensen og Lynggaard med den store traktor, der bærer navnet Case IH Optum 300 CVX og er en god allround traktor på store landbrug. Dog er den lidt for let til at trække de store gyllevogne. Her bruger man endnu større og tungere traktorer.
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betjente var sikre i deres sag, da de nåede frem: Anholdt 71-årig havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce