Annonce
Rundt om Viborg

Plan om stort biogasanlæg ved Vammen

Biogasanlægget får 20 meter høje reaktortanke og en skorsten på 25 meter. Arkivfoto

Et konsortium vil bygge et biogasanlæg cirka 900 meter syd for Vammen. Nancy Knudsen, der bliver nabo til anlægget, mener, at placeringen er helt forkert.

Vammen: Et konsortium med navnet Viborg Bioenergi vil bygge et stort biogasanlæg ved Vammen. Byrådets klima- og miljøudvalg skal på et møde den 25. januar tage stilling til et forslag om at sætte det indledende planlægningsarbejde i gang for anlægget, som skal kunne behandle 245.000 ton biomasse om året, og som derfor er noget større end de biogasanlæg på op til 100.000 tons, som er på vej på flere landbrug på Viborgegnen.

Konsortiet består af Serupgård Svineproduktion ApS, Lundsby Biogas A/S, Danroots A/S og Jakob Stausholm & Søren Nymann.

Biogasanlægget får, hvis det realiseres, en årlig produktion af bionaturgas på cirka 12 millioner kubikmeter. Gassen skal opgraderes og kobles på naturgasnettet ved Ørum. Produktionen anslås at kunne opvarme 3600 husstande om året og forsyne 12.000 husstande med elektricitet.

Anlægget skal bygges ved landbruget på Sønderupvej 1, der ligger mellem Vammen og Tjele. Det kommer til at bestå af reaktortanke, efter-afgasningstanke, fortanke, lagertanke, skorsten og plansilo. En skorsten skal have en højde på 25 meter, reaktortanke 20 meter og hovedbygningen 12 meter.

Om sommeren kommer vinden fra sydvest halvdelen af tiden, og det vil sige, at lugten vil blive blæst direkte til Vammen.

Nancy Knudsen, kommende nabo til anlægget.
På kortet ser man placeringen af biogasanlægget cirka 900 meter syd for Vammen. Kort: Viborg Kommune

Fejlagtig placering

Selv om den politiske behandling af anlægget først skal til at begynde, er planerne allerede stødt på modstand i lokalområdet. Blandt andet fordi placeringen er tæt på flere naturbeskyttelsesområder.

Nancy Knudsen, der er den nærmeste nabo, mener, at placeringen er helt forkert, og det er hun i fuld gang med at gøre politikere og områdets beboere opmærksomme på. På Facebook har hun allerede fået en del opbakning til sin modstand fra borgere i Vammen.

- Den er fuldstændig fejlagtig lige op af en landsby og tæt på et Natura 2000-område. Om sommeren kommer vinden fra sydvest halvdelen af tiden, og det vil sige, at lugten vil blive blæst direkte til Vammen. Anlægget bliver ekstremt stort. Det strækker sig over syv hektar og vil kunne ses fra alle sider. Vi skal også have Rødding, Foulum og Formyre aktiveret til modstand, for alle disse byer bliver i høj grad påvirket af de mange transporter til og fra anlægget, siger hun.

Området ved Sønderupvej er i kommuneplanen udpeget som en lokaliseringsmulighed for biogasanlæg, men det ligger cirka 350 meter fra Natura 2000-området ved Tjele Langsø og Vinge Møllebæk, der både er habitatområde og fuglebeskyttelsesområde. Der er 350 meter ned til værdifuld natur omkring Tjele Langsø og Tjele Å og 140 meter til to mindre naturbeskyttede søer. Derfor er påvirkningen af naturværdierne noget af det, der skal belyses i en miljøvurdering og en miljøkonsekvens-vurdering af projektet.

Tjele Langsø og landskabet langs Tjele Å er i kommuneplanen udpeget som værdifuldt landskab. Byggeri uden for disse områder må ifølge kommuneplanens retningslinje ikke tillades, hvis det i væsentlig grad forringer de landskabelige værdier i områderne.

Annonce

73 transporter om dagen

Den nærmeste nabo på Tjele Møllevej bor cirka 220 meter øst for det område, hvor biogasanlægget skal ligge. To naboer på Tinghøjvej har henholdsvis 320 og 360 meter til anlægget, og til Vammen by er der en afstand på cirka 900 meter. Kørsel til anlægget skal ske via den eksisterende indkørsel til Sønderupvej 1. Det anslås, at der vil køre 73 transporter i form af tankbiler og lastbiler om dagen 260 dage om året eksklusive høst-transporter. Lugt fra anlægget og transport-belastning er nogle af de væsentlige forhold, som skal belyses i den kommende planlægning.

I første omgang skal klima- og miljøudvalget tage stilling til, om planlægningen af anlægget skal sættes i gang, herunder de nævnte vurderinger af konsekvenser for naturen og for de omkringboende. Hvis udvalget siger ja til det, så skal der holdes en såkaldt fordebat og i forbindelse med den et borgermøde. Den foreløbige dato for borgermødet er den 20. februar.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Viborg

Wilbek: Nyt hotel er vigtigt for hele kommunens vækst

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Alarm 112 For abonnenter

'Der er skiderikker på skovstien!': 70-årig kvinde fik teenage-røver til at stikke af - nu er skiderikken dømt

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rundt om Viborg

Vandløbsrestaurering: Bedre forhold for fisk og planter i stor å

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Bjerringbro For abonnenter

Stille sommer på Dyrebakken: Kejserænder bød Hans Bach velkommen hjem fra hospitalet

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Annonce