Annonce
Rundt om Viborg

Planer om ny lokalhistorisk mødecafe

Et eksempel på et af de gamle gårdmalerier fra Over Viskum. Karsten Sørnesen skriver på lokalhistorisk arkivs hjemmeside, at det er mere korrekt, at kalde dem for gårdtegninger, for de er udført med blyant samt sort og farvet tusch. Foto: Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv
Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv vil skabe et forum, hvor man kan mødes for at udveksle gode historier om Tjele-området i gamle dage.
Annonce

Tjele: Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv tager initiativ til at etablere et nyt forum for lokalhistorie, en mødecafe med navnet "Krøniken", hvor lokalhistorisk interesserede med jævne mellemrum kan mødes for at udveksle gode historier fra gamle dage i Tjele-området.

Ideen bliver præsenteret ved et møde på Lokalhistorisk Arkiv i Ørum mandag den 23. september klokken 14.

"Tanken er, at vi sammen med folk med et årelangt kendskab til det gamle Tjele vil skabe et forum, hvor interesserede jævnligt kan mødes - med den hensigt at dele egnshistorier, myter og viden med hinanden - samt at dele de bedste fortællinger med Tjeleegnens Lokalhistoriske Arkiv", skriver arkivet på sin hjemmeside.

Annonce

Kortlægger vindmøller

Arkivet og den lokalhistoriske forening i Tjele har gang i flere initiativer i øjeblikket. Blandt andet vil man rigtig gerne have information om de gamle gård-vindmøller, der lå ved rigtig mange gårde i den tidligere Tjele Kommune. Formanden for den lokalhistoriske forening, Karsten Sørensen, skriver, at der med et forsigtigt gæt nok har været 200 møller af denne slags i området. Arkivet er i besiddelse af en kundeliste fra Skals Maskinfabrik, som rummer information om nogle af møllerne.

"Til møllerne knytter der sig mange fortællinger og hændelser, lad os prøve at få kastet lys på dette kapitel af vores historie. En del af møllerne kan ses på gamle billeder og fotos, og en del kan ses markeret på gamle kort/målebordsblade", skriver han.

Har man kendskab til billeder eller fortællinger, der knytter sig til nogle af disse møller, så kan man henvende sig til arkivet eller til Karsten Sørensen.

Annonce

Gårdmalerier

En anden efterlysning fra Tjele-arkivet handler om at få registreret malerier eller tegninger lavet af de danske gårdmalere, som i en periode på hundrede år drog rundt over hele landet for at male eller tegne billeder af de lokale gårde. Ofte boede de hos kunden i et par dage, mens arbejdet blev udført. Tjeleegnens Lokalhistoriske Forening vil gerne oprette et register med kopier af alle de billeder, som stadig eksisterer, så ligger man inde med sådan et billede, så vil foreningen altså gerne høre om det.

Karsten Sørensen fortæller, at de kendeste gårdmalere på egnen var brødrene Mads Christian og Martinus Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Minister får syn for sagen

Annonce