Annonce
Læserbrev

Politik. Øget velfærd og skattelettelser i Viborg Kommune

Læserbrev: Som læser hæfter jeg mig ved titlen på det, jeg nu læser. Den siger som regel noget om, hvad der venter mig. Sådan en titel var der at finde i Folkebladet i lørdags under titlen “Velfærd eller skattelettelser i Viborg”.

Og med et trylleslag, eller rettere med det lille bindeord “eller” fortalte overskriften mig, at man altså ikke kunne vælge begge dele – det her var enten eller!

Den påstand blev jeg så nysgerrig på, at jeg bare måtte læse læserbrevet til ende, og heldigvis opdagede, at den sidste linje gav mig et håb, som jeg vil vende tilbage til.

Men først til til påstanden: Kan man ikke få både velfærd og skattelettelser?

Der er et helt centralt begreb, som er vigtigt at forstå, nemlig den såkaldte serviceramme.

Servicerammen angiver, hvor mange penge vi i Viborg Kommune højst må bruge på velfærdsområderne, og her ligger vi allerede meget tæt på loftet – altså vi må stort set ikke bruge flere penge på velfærd.

Det betyder, at når der så kommer i omegnen af 85 millioner ekstra kroner til Viborg, er det, som det ser ud lige nu, ikke penge, vi bare kan bruge, som vi vil.

Der er mange gæt og forventninger til, at servicerammen bliver hævet og dermed giver lov til, at der bruges flere penge i kommunerne. Der er ikke vedtaget noget endnu, og indtil der er det, vil jeg opfordre til ikke at love alle pengene ud og hver især forsøge at påvirke politikerne på Christiansborg i stedet for at male sig selv oppe i et enten/eller hjørne.

Noget, der dog allerede nu er besluttet, er at der kommer en pulje, hvor staten vil kompensere hovedparten af den mindre skatteindtægt i fem år, hvis kommunen nedsætter skatten.

Dette betyder altså, at hvis skatten nedsættes, og borgerne i kommunen får lov at beholde f.eks. 20 millioner kroner, vil det kun koste kommunen 2 millioner i 2021 og 2022 og en smule mere i de efterfølgende 3 år – vi får ikke bedre vilkår for at sende nogle penge ud til privat forbrug og det ville i min optik være helt oplagt at søge om at blive en del af den pulje.

Vi vil gå til budgetforhandlingerne efter sommerferien med en langt større viden om den økonomiske situation, både i forhold til de statslige rammer, men også en bedre viden om, hvad corona-situationen har medført for kommunen.

Indtil da vil jeg holde de konservative ønsker i overskrifter:

  • Øget tildeling til udvalgte velfærdområder
  • Flere penge til kommunens anlægsinvesteringer, gerne bæredygtige investeringer, som kan give mere arbejde til de lokale virksomheder
  • En skattenedsættelse der kan styrke forbruget og dermed detailhandlen, der har brug for dette netop nu

Altså en “både og” løsning, som med den viden vi har nu, er mulig. Der er derfor slet ingen grund til at forsøge at udlægge det som en ideologisk skillelinje, at det skulle være “enten eller”.

I Viborg Kommune, har vi i de 6 budgetaftaler, jeg har været med til at indgå, vist at vi kan arbejde sammen, både når det drejer sig om reduktioner i budgettet og flere penge til velfærdsområderne. Sågar også ved skattenedsættelsen i 2015, som både SF, Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og vi Konservative enige om. Så mon ikke hele byrådet også denne gang vil gå konstruktivt til værks og ikke dømme nogen eller noget ude på forhånd.

Jeg fik i hver fald håbet om det tilbage, da jeg læste den sidste linje i læserbrevet : ”…så kan vi tale om skattelettelser derefter”

Peter Juhl
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Folkeoplysningens hus må vente

Viborg FF

Endnu to Viborg FF-kampe fastlagt

Annonce