Annonce
Læserbrev

Politik. Aarhus Universitetshospital - Et flagskib som ikke må synke

Annonce

Læserbrev: Nu har regionerne en aftale med regeringen om næste års økonomi. Det blev en god aftale, som giver Region Midtjylland knap 320 mio. kr. mere på budgettet i 2020 end i år. Plus en særlig flyttepulje på 100 mio. kr. som et engangsbeløb. Det er den største vækst i sundhedsvæsenet siden de gode tider før finanskrisen.

Nu skal regionsrådet forhandle om næste års budget. Jeg har meldt min holdning klart ud: AUH bør friholdes for de besparelser, der ligger som en sort sky over hospitalet fra 2020 og frem. Jeg er selvfølgelig meget bevidst om, at der er et stort pres på økonomien også på andre hospitaler i regionen – og der kan derfor være behov for at tilgodese hospitaler ud over AUH i de politiske drøftelser i regionsrådet. Jeg håber og tror, at regionsrådet sammen kan finde en god løsning med den rette balance.

Der er mange tal i omløb omkring AUH. Poul Møller skriver fx i et debatindlæg her i avisen, at hospitalet mangler 1 mia. kr., og han stiller en række spørgsmål i den forbindelse.

Faktum er, at AUH p.t. årligt mangler 425 mio. kr. for at være i økonomisk balance, derfor er hospitalet i færd med at gennemføre en stor besparelse på 150 mio. kr. i år. Det bringer den økonomiske ubalance ned på 275 mio. kr. fra 2020 og årene fremover.

En besparelse på 275 mio. kr. vil i mine øjne være ensbetydende med en langsom undergravning af et stærkt og dygtigt hospital, som spiller en helt afgørende rolle for hele regionen, for Vestdanmark og for Danmark. AUH er et flagskib, som ikke må synke. Jeg føler mig meget forpligtet af at værne om og videreudvikle de resultater, fremsynede fagfolk og politikere har nået. Jeg ønsker mig ikke tilbage til en tid, hvor Rigshospitalet var det eneste fyrtårn.

Her er det vigtigt at understrege, at AUH ikke går fri af besparelser. Hospitalet er for det første i færd med en stor sparerunde, som gør ondt på både patienter og personale. For det andet er der tale om det første og mest komplicerede af de nye sygehusbyggerier. Det er fire hospitaler, der flytter sammen til et. Og for det tredje er hospitalet underlagt et effektiviseringskrav på 8 pct. på hele byggekomplekset i Skejby. Dette på trods af at andre nye hospitaler, der er bygget sammen med eksisterende byggeri, alene skal effektivisere med 6 pct.

Så det er ikke bare fair at lette AUH for et tyngende sparekrav – det er ganske enkelt helt nødvendigt.

Aarhus Universitetshospital i Skejby. Andrs Kühnau føler et stort ansvar for, at hospitalet bevarer sin status.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce