Annonce
Debat

Politik. Borgmester og byråd skylder borgerne nogle svar

Annonce

Læserbrev: Ifølge indlæg fra borgmester samt formænd for hhv. Energi Viborg og Viborg Fjernvarme, er der et svar på vej inden sommerferien om organisering af varmeforsyningen i Viborg, herunder hvilken form for energi vi skal satse på.

Gad vide om dette er fornuftigt? Hvordan kan et byråd - med al respekt for de kompetencer der er her - beslutte, hvilken form for varmekilde vi skal satse på? Der er - så vidt jeg ved - endnu ikke afklaring vedr. Apple-varmen. Der er en række scenarier i spil, og generelt har jeg ikke kendskab til en politik på området, men måske tager jeg fejl.

Der tales meget om, at der skal være mere ejerskab og borgerindflydelse, men det virker som om, varmeforbrugerne primært er tilskuere. Jeg har ikke oplevet nogen inddragelse eller tilbud om en offentlig diskussion af dette.

Jeg synes, borgmester og byråd skylder borgerne i Viborg svar på nogle spørgsmål, inden byrådet skal beslutte en omorganisering af varme- og energiområdet:

1. Hvorfor ønsker borgmesteren at lukke Energi Viborg ned, når det er præcist her, der er ekspertise, faglighed og erfaring? Energi Viborg er ud fra det kendskab, jeg har til selskabet, yderst veldrevet, har dedikerede medarbejdere og en yderst kompetent ledelse. Det skal ikke give overskud, men sikre bedst mulig og rentabel drift. Det virker ikke gennemtænkt at ville lukke et selskab, der er så professionelt, og som drives sparsommeligt. De to selskaber, vi har i dag, kan udmærket fortsætte som de selvstændige selskaber, som de allerede er.

2. Hvilke energipolitiske visioner har borgmesteren og byrådet? Vi har været vidne til, at byrådet ikke kan enes om at sætte selv få vindmøller op. Viborg ligger på en sørgelig sidsteplads, når det gælder vedvarende energi. Og ud over visioner - hvilke konkrete tiltag har borgmesteren at lægge frem for borgerne i kommunen, når det gælder den fremtidige energiforsyning? Hvordan vil borgmesteren sikre, at vi ikke lukker varme fra nedkølingen af serverne i Foulum (Apple) ud til fuglene. Vi taler om varme til hundrede tusinder mennesker? I min optik er dette spørgsmål mere væsentligt end at gå op i diskussioner om AMBA eller ikke-AMBA. Vi står overfor massive udfordringer, når det gælder omstillingen af vores energiforsyning.

3. Hvilke planer har borgmesteren vedr. resten af kommunen, altså de 60% der bor udenfor Viborg by, og som også bør inddrages i en demokratisk proces. Der er god grund til at understøtte vores landsbyer og det åbne land i øvrigt i forhold til udvikle en stabil, billig og vedvarende opvarming og energiforsyning.

Jeg ved godt, at disse spørgsmål ikke er så enkle, men jeg kan ikke forstå, at man fra det politiske flertals side kan gå ind i en beslutning om organisation uden at have svar på ovenstående spørgsmål. En virksomhedsleder eller leder i en offentlig virksomhed tilpasser normalt organisationen til opgaven og ikke omvendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

S slækker på udlændingepolitikken

Annonce