Annonce
Læserbrev

Politik. Efterløn forklædt som nedslidning

Læserbrev:Valgkamp, valg, regeringsdannelse og sommerferien er ovre, og regeringen har nu atter taget initiativ til forhandlingerne om sit projekt om at genindføre efterlønnen i forklædning af omsorg for de nedslidte.

Synspunktet er sympatisk. Man vil sikre de nedslidte en værdig og smidig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Sandheden er dog en ganske anden. Socialdemokratiet, altså regeringen, ønsker at genindføre efterlønnen.

Ikke for alle, må man forstå. Man ønsker at indføre efterlønnen, kaldet "tidlig folkepension for nedslidte" som en ret – ikke en mulighed – for borgere, som regeringen, sammen med fagbevægelsen, udpeger. Borgere som enten udmærker sig ved at have et bestemt fagforeningsmedlemskab eller arbejdet i bestemte brancher i et bestemt antal år.

Som sagt er synspunktet sympatisk. At sikre de nedslidte en værdig og smidig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Jeg deler dette synspunkt. Ordningen seniorførtidspension findes allerede, men det er korrekt, at den før 2019 ikke har været meget omtalt, ej heller meget anvendt. Det har faktisk ikke så meget med ordningen at gøre, måske snarere med manglende kendskab til ordningen at gøre.

Kort før valget indgik den daværende VKLA-regering sammen med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale om en justering og forbedring af seniorførtidspensionen. Ordningen tager højde for udfordringen, nemlig at nedslidte kan trække sig smidigt fra arbejdsmarkedet og altså ikke alle.

Denne aftale sikrer den vigtige balance mellem et arbejdsmarked, der har brug for arbejdskraft, et samfund, der har brug for, at vi der kan, arbejder længere, og den ordentlighed, der ligger i, at de, der måtte være nedslidte, kan komme værdigt fra arbejdsmarkedet.

Nedslidning kan ramme i alle fag og samfundsklasser. Jeg har, som jobkonsulent i Jobcenter Viborg arbejdet med sygemeldte i 14 år. Den slidte ryg findes både i kontorfag, på ledergangen og i de manuelle fag. Det handler om ensidige arbejdsstillinger, slid, men også om gener.

Vi slider på velfærdssamfundet, hvis tidlig pension er kernevelfærd. Hvem skal betale? Er det børnene, sygehusene eller ældreplejen, der kan skæres i?

Der må være balance i økonomien og den sunde fornuft. Lad de nedslidte, alle nedslidte, uanset erhverv eller fagforening, have de samme muligheder, og vi der kan, lad os løfte lidt mere.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Så har jeg pludselig ansigt på to døde

Annonce