Annonce
Læserbrev

Politik. Er Viborg Kommune en fattig kommune og på B-holdet?


Læserbrev: Er Viborg Kommune en fattige kommune og på B-holdet? Ja, det mener regeringen med støtte af Venstre, når de med udligningsreformen tager penge fra rige kommuner og fordeler til fattige. Viborg Kommune tildeles ca. kr. 80 mill.

Grundideen med en udligning er, at serviceniveauet ikke må blive alt for forskelligt fra kommune til kommune, som tilfældet har været her i de senere år, så regeringen og Venstre må mene, at der i Viborg er en skævvridning på velfærdsniveauet i forhold til det øvrige Danmark. Ellers havde Viborg vel ikke fået næsten kr. 80 mill. til udligningen af forskel.

At Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) og Det Konservative Folkeparti vil sætte skatten ned, strider mod hensigten med udligningen og skaber ikke balance i velfærden, tværtimod. Det er muligt, at man i udlignings-ordningen kan gradbøje skattelettelse, men det er en hån mod de borgere, som udligningen er tilsigtet. Man kan i øvrigt tænke over, hvilke indkomstgrupper der har størst fordel af en skattelettelse?

Og i Viborg Kommune er der nok at bruge udligningsmidler til.

F.eks. efterlyser Venstres Åse Kubel Høeg, formand for social og sundhedsudvalget, kr. 11 mill. til ”tunge borgere”. Et andet område er bevillinger til børneområdet. Det er indlysende, at kommunen ikke satser på børnefamilierne, når et flertal i byrådet tilbagefører kommunens eget bidrag på kr. 5 mill., som ellers skulle forbedre vilkårene og give et kvalitetsløft i daginstitutioner Det er en uanstændig politik og fremmer ikke kommunens image for tiltrækning af børnefamilier og bosætning.

Generelt er der behov for et betydeligt kvalitetsløft på velfærdsområdet overalt i kommunen, så med en udligning på kr. 80 mill. er her en enestående mulighed for at højne niveauet og få kommunen på A-holdet.

Det er muligt, at Viborg Kommune har ramt regeringens servicesloft (hvad jeg ikke tror), i så fald må byrådet afvente, at regeringen udvider servicesrammen for kommunen, så de tilførte midler bruges til velfærd. ”Finansministeren har udtalt, at servicesrammerne vil blive løftet, når regeringen skal forhandle en ny økonomiaftale med kommunerne” (Debat JP 13.5.20)

Et højre serviceniveau vil være en investering for Viborg kommune, så det bliver interessant at flytte til kommunen. Jeg tror ikke på, at mange borger prioriterer de laveste skatteprocenter højest i forbindelse med valg af bosætning, men derimod en kommune på A-holdet, som tilbyder høje og kvalitetsmæssige serviceydelser, ambitiøse kulturtilbud og energi- og miljøvenlige omgivelser.

I øvrige er der mange andre områder, som er nødlidende, f.eks. renovering af veje, fortove, pladser, torve, trafiksikkerhed, cykelstier, grøn bymidte, renholdelse i offentlige rum og energisparende foranstaltninger.

Borgmester Ulrik Wilbek har nævnt, at det ikke kan udelukkes, at skatten senere kan sætte op! Hvad med et strategiske lederskab vedvarende og langsigtede handlingsplaner for velfærd og ikke ”Jo-Jo og hovsa” løsninger?

Så det er ganske enkelt uansvarlig politik, når et flertal i byrådet forslår skattelettelse. Men måske er valgkampen til byrådet i 2021 allerede slået i gang, men et flertal i byrådet skal ikke undervurdere vælgernes intelligens og hukommelse, når de står ved valgurnen.

Ole Capion
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce