Annonce
Læserbrev

Politik. Et gratis forslag til p-kompromis

Læserbrev: I mange år lukkede Viborg Byråd øjnene for, at især de to store p-pladser i byen, Preislers Plads og Fischers Plads, skulle holdes vedlige og på et tidspunkt fornyes. Helt fatalt var det, da Viborg Byråd parkerede diskussionen i 2015. Man ville hellere ville bruge de penge, der trods alt var afsat til p-pladser, på noget mere sexet. Løsningen blev at beslutte betalt parkering. Imens forfaldt p-pladserne, og man brugte kun midler til en helt nødvendig – men en uskøn og skræmmende – understøtning af søjlerne på Fischers Plads.

I 2017 tog blandt andre undertegnede initiativ til ”Fri parkering i Viborg” på Facebook. Initiativet kæmpede for livet i midtbyen ud fra den devise, at det aldrig kan blive kommunens ansvaret at skaffe kunderne til butikkerne. Det er de handlendes eget ansvar. Men byrådet skal omvendt ikke sætte hindringer i vejen ved kun at tilbyde forfaldne p-pladser, som man tilmed skal betale for at bruge! Kan kommunen oveni købet sørge for langtidsparkering, og at p-pladserne ligefrem er indbydende, er det kun et plus.

Heldigvis for midtbyen opgav byrådet betalt parkering sidste år. Ligesom behovet for flere penge til især Fischers Plads blev helt åbenbart for alle og enhver, da dækket på Fischers Plads måtte fjernes af sikkerhedshensyn før den vigtige julehandel i 2018. Da have man spildt mange år i betalingsparkeringens blindgyde.

Nu står vi så i en mere konstruktiv debat om, hvordan den nye Fishers Plads skal se ud. Det er glædeligt, at byrådet ser ud til at have indset, at man hellere bør skabe flere P-pladser end før nedrivningen frem for færre som ellers planlagt. For mig at se er det afgørende ikke, hvordan det problem løses ned i detaljen. Jeg anser det faktisk for en (selv)påtvungen opgave for byrådet at løse. Man ligger, som man har redt, i byrådet.

Det, jeg til gengæld vil slå til lyd for, er, at vi ikke igen havner i samme situation. For mig at se er løsningen, at byrådet år for år (og ikke blot når en plads er ved at brase sammen!) afsætter markante beløb til fremtidig renovering og udbygning af p-pladserne i byen. Der er nok at tage fat på. Det nye Gymnasium/Banebyen, Preislers Plads, Domkirkeområdet osv. Det er ret åbenbart, at der snart skal afsættes anseelige/realistiske beløb til vedligeholdelse og udbygning af p-anlæg. Hvis det går, som vi vil med Viborg midtby, bliver der behov for det.

Lige nu diskuterer Byrådet to løsninger vedr. Fischers Plads, hvor der er ca. 10 mio kr. i forskel på den ene løsning frem for den anden. Mit kompromisforslag koster det samme som parkering i Viborg bør koste: Det er nemlig gratis!

Afsæt (mindst) de ca. 10 mio. til andre kommende p-udfordringer i fremtiden og spørg erhvervslivet, om de så ikke også kaster ”en ekstra mønt” i fremtidens parkering i Viborg (ved siden af dem de lovpligtigt skal poste i parkeringsfonden, men som byrådet skal betales tilbage, når byrådet er for langsom til at anvende dem). Jeg tror på, at erhvervslivet kan se en fordel heri, såfremt erhvervslivet kan være trygge ved, at renovering og udbygning ikke bliver udskudt i en uendelighed. Så vil erhvervslivet tydeligt kunne se, at byrådet ikke er nødt til akut at rive P-pladser ned, når det er for sent at rette op på fejlene, med fatale konsekvenser for det samme erhvervsliv til følge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Betinget fængsel til 31-årig hash-pusher

Annonce