Annonce
Læserbrev

Politik. Læring om demokrati og kultur til ALLE kommunens børn?

Annonce

Læserbrev: I de sidste uger har Viborg Kommune været en del i medierne på grund af en nylig afholdt "Byrådsdag", hvor børn fra elevråd prøver kræfter med jobbet som byrådspolitikere og får til opgave at enes om at fordele et budget.

Som borger og forælder er det svært ikke at være begejstret for dette tilbud. Eller? Ved nærmere eftersyn viser det sig nemlig, at tilbuddet kun gives til elever på de kommunale skoler. Kommunens friskoler (ca. 25% af skolerne) havde ikke hørt om det.

Hm – er det sådan man lærer børn om demokrati? Hvis det er hensigten, så ville det klæde kommunen at melde det klart ud i al medie-omtalen af arrangementet – at det kun gjaldt bestemte børn, og altså ikke børn fra friskoler. Vores børn skal åbenbart ikke lære om demokrati.

I forbindelse med min søgen efter fakta i denne sag, er det gået op for mig at kommunen også på andre områder forskelsbehandler børn fra hhv. kommune- og friskoler. Et kig på hjemmesiden for Kulturelt Læringscenter (KCLViborg.dk) viser, at der også forskelsbehandles mht. kulturtilbud. Her er det gratis for klasser fra de kommunale skoler f.eks. at besøge Jernalderlandsbyen i Hvolris, mens friskoler skal betale.

Børn fra friskoler skal altså heller ikke lære om kultur? Som forælder til friskolebørn undrer jeg mig meget over disse tiltag. Især når man tager i betragtning, at mange forældre i Viborg Kommunes udkant, reelt ikke har valget mellem kommune- og friskoler, fordi kommunen har lukket førstnævnte. Vi betaler derfor for noget, som forældrene i de kommunale skoler får gratis.

Kommuneskatten forskelsbehandler man imidlertid ikke med. Her betaler vi det samme som alle andre. Jeg undrer mig over, hvilke saglige argumenter der har ligget til grund for beslutningerne om at flere tusind børn, som bor i Viborg Kommune, ikke skal have tilbud om at lære om demokratiets processer eller tilbud om kulturel dannelse – bare fordi de går på en friskole. Hvem har besluttet dette, hvorfor, og med hvilke argumenter?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce