Annonce
Læserbrev

Politik. Mette, tak for dit mod

Annonce

Læserbrev: På Christiansborg har borgerlige politikere startet en kampagne mod statsminister Mette Fredriksens for hendes resolutte nedlukning af Danmark, og i lederen den 29. maj kritiserer Lars Norup også nedlukningen på grund af prisen.

Jeg er helt og aldeles uenig og er meget taknemmelig for at Mette Fredriksen hurtigt og resolut tog ansvar for at stoppe smittespredningen. I Danmark er der 568 døde af Corona, mens dødstallet i Sverige allerede er 4.266, selvom pandemien langt fra er drevet over.

Sundhedsstyrelsen i Danmark var meget optagede af den svenske model, der ville vægte økonomiske hensyn højere og tabet af menneskeliv lavere. Heldigvis valgte Mette Fredriksen den model, der vægter et højere hensyn til menneskeliv for vores ældre og udsatte borgere. Heldigvis var Mette Fredriksen og regeringen modige nok til på et oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra værdier og menneskesyn. Hvis regeringen blot havde ladet udvalgte dele af embedsværket og regnearkene bestemme, så havde Danmark stået i en hel anden situation i dag.

Ud over de økonomiske omkostninger ved at lukke Danmark, så er Lars Norup utilfreds med processen: Mette Fredriksen ønskede at handle ud fra et stærkt forsigtigshedsprincip, hvilket betød at Sundhedsstyrelsen på et pressemøde blev bedt om ikke at udtale sig sundhedsfagligt om fordele og ulemper ved nedlukningen. Selvfølgeligt er det usædvanligt med sådan en besked til Sundhedsstyrelsen, men det var også en ekstrem udsædvanlig situation, at en global pandemi truede landet og regeringen ønskede at lukke landet ned.

Tænk hvis Sundhedsstyrelsens direktør i forbindelse med Mette Fredriksen nedlukning havde sagt, at hans beregninger viste, at det ville blive for dyrt at redde menneskeliv ved at lukke Danmark ned. Tænk hvis statsministeren på pressemødet havde indført forsamlingsforbud på max. 10 personer, hvorefter sundhedsstyrelsens mand sagde, at forsamlingforbuddet efter hans mening godt kunne diskuteres. Tænk hvis Mette Fredriksen havde fortalt om nedlukningen af skolerne, hvorefter Sundhedsstyrelsen havde sagt, det måske ikke var nødvendigt.

Danskerne ville være totalt i vildrede om hvordan de skulle opføre sig, og smittespredningen kunne nemt være fortsat med uændret kraft.

Selvfølgeligt skal pressen have lov at bore i den slags spørgsmål og procesbetragtninger om de svære timer, hvor Mette Fredriksen og regeringen stod overfor nogle meget svære beslutninger. Til dem, der ønsker flere procesbetragtninger, har Folketinget nedsat en gruppe der i et halvt år skal arbejde med de processer der foregået omkring Corona-håndteringen. Når rapporten kommer, vil dødstallene have udviklet sig, og der vil være rig lejlighed for alle til i bagklogskabens lys, at gøre sig klog på, hvad regeringen skulle have gjort. Personligt vil jeg blot være taknemmelig over for, at Mette Fredriksen, der i skæbnestunden reddede menneskeliv ved at tænke selv og ikke blot adlyde udvalgte dele af embedsværket. Tak, Mette Fredriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Mindeord om Tove Nielsen

Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Annonce