Annonce
Læserbrev

Politik. Nu er det velfærd, der prioriteres

Annonce

Læserbrev: Med den nye S-regering blev det endeligt et farvel til omprioriteringsbidraget, som i flere år har medvirket til at udhule vores fælles velfærd. Manøvren, som i hverdagen er kaldt omprioriteringsbidraget, går helt præcist ud på, at landets 98 kommuner skulle skære en procent af de kommunale budgetter, så den borgerlige regering kunne prioritere de ting, som de gerne vil kunne huskes på.

Men der er altså slut nu med den nye socialdemokratiske regering. Hvorfor? Fordi mennesker og velfærd kommer før skattelettelser til dem, som har mest i forvejen.

Med andre ord: Nu er der bedre tider på vej for vores fælles velfærd, da omprioriteringsbidraget fjernes. Det betyder i praksis, at kommunerne får 2,2 mia. kroner mere til velfærd i 2020. Altså er der tale om det største løft af kernevelfærden i flere år! Derudover kommer der som en aftale mellem regeringen og KL yderligere en halv milliard kroner mere til velfærdsprioritering.

I sommer fik jeg både spørgsmål og overhørte en samtale blandt nogle unge mennesker, mens jeg kørte dem til en bytur i Viborg. Den ene spurgte mig, da vi var midt i folketingsvalgkampen: Hvorfor skal min far betale så meget i skat, når han knokler omkring 70 timer om ugen? En anden ung bakkede dette synspunktet op. Der var i kort tid tavshed i bilen.

Hvor efter en tredje ung tog ordet og sagde: Hvis I vil have mere til jeres forældre og jer selv, hvordan f…. skal vi så i fremtiden kunne komme gratis til læge, på hospitalet og gå i skole, uden at det koster noget? Og hvad så med dem, som ikke har så mange penge som jeres forældre og kan betale sig fra det – hvordan skal de så klare sig?

Jeg var begejstret! Intet mindre, for det var en fornøjelse at opleve denne debat blandt de unge, da de er fremtiden, og det er jo dybest set dem, som bestemmer, hvilket samfund vi får i fremtiden – når vi som er ”midt i livet” bliver ældre. Og jeg var som skrevet blot chauffør, og jeg kun oplyste fakta ud fra de forskellige partiers grundstandpunkter, og lod derudfra de unge selv diskutere og reflektere over deres egne synspunkter.

Det var en ualmindelig god fornøjelse, at de unge mennesker i en god tone lod deres meninger brydes. Jeg oplevede klart og tydeligt, at vores demokrati blomstrer og lever i bedste velgående, også blandt de unge, som ikke er medlem af ungdomspartierne.

Et godt spørgsmål til alt det, som jeg har skrevet, vil være, hvor skal pengene komme fra? Regningen skal betales ved blandt andet at annullere tre skatterabatter fra den tidligere borgerlige regering.

Regeringen vil finansiere forslaget og andre tiltag ved at tilbagerulle den tidligere regerings skatterabat på:

- Bo- og gaveafgiften (1.000 mio. kr.)

- Annullere skattefritagelsen for fri arbejdsmobil (570 mio. kr.)

- Ved at bevare det nuværende loft for aktiesparekontoen. (60 mio. kr.)

Altså det er vigtigt for S-regeringen at prioritere den brede velfærd og uddannelse for alle - frem prioriteringen af ”særlige grupper” som har mest på bankkontoen i forvejen.

De tre finansieringstiltag bidrager til statens finanser, hvilket betyder, at der bliver mulighed for at afskaffe omprioriteringsbidraget og prioritere vores fælles velfærd.

Mette Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Afgørelsens time for Tange Sø er nær

Annonce