Annonce
Læserbrev

Politik. Skattelettelser er ikke en gratis omgang – det er snik snak!

Læserbrev: I Viborg Stifts Folkeblad kunne man i weekenden læse følgende i forbindelse med det borgerlige forslag om skattelettelser:

”Kommunalforsker Roger Buch mener ikke, at man kan kalde skattenedsættelser for gratis - for selvom det ikke går ud over velfærden, så er der en regning, der skal betales. Desuden råder han kommunalpolitikerne til at se på økonomien under finanskrisen i 2008, inden man planlægger budgettet - det kan nemlig meget vel være samme økonomiske situation, kommunerne kan forvente efter Corona-krisen”.

Og ja, jeg vil starte med at sige: Ja! Når det er sagt, så er det da rart, at de synspunkter, som jeg har bragt frem den seneste uges tid i Viborg Stifts Folkeblad, nyder opbakning hos en kommunalforsker. Det er efter min mening ret logisk, at hvis ikke der er penge i kassen, og der er en coronaregning, som skal betales, ja, så er der kun et par håndtag at dreje på: Det ene hedder besparelser for de borgere, som har brug for hjælp i hverdagen (så hjælpen bliver mindre), og så er der det andet håndtag, som kan regulere økonomien, og det er afskedigelser af personale.

I samme artikel kan man læse: ”Borgmester Ulrik Wilbek (V) kalder det en win win situation og gratis, fordi skattenedsættelsen ikke vil gå ud over velfærden”.

”Men helt gratis er det ikke, lyder det fra kommunalforsker Roger Buch”. Der er nemlig sådan, at regnestykket giver flere udgifter til kommunekassen. Og dermed for den fælles velfærd, for som årene går og det statslige tilskud falder, vil udgifterne stige i Viborg Kommune, og beløbene ser sådan her ud:

- 2023: 9,9 millioner kroner.

- 2024 vil beløbet være 13,2 millioner kroner, og når man når det sidste år af kompensations-perioden, og kommunen selv skal finde de 25 procent, som staten ikke dækker, vil det koste 16,5 millioner fra kommunekassen i Viborg.

Så udgiften bliver større og større. Efter 2025 skal Viborg Kommune selv finansiere hele skattenedsættelsen.

Beløbet på 66 millioner koner er et tal, som helt og alene for forståelsens skyld skal sættes i et ”borgernært” perspektiv. Man plejer at sige, at der som tommefingeregel skal én million kroner til at betale for 3 medarbejdere i ældreplejen. Altså hvis man skal reducere for 66 millioner kroner, så vil der være udsigt til langt færre medarbejdere. Og hvor kan de undværes? Fortæl mig det!

Jeg tror ikke, at der kan undværes en eneste medarbejder i Viborg Kommune - for der løbes stærkt over alt. Derudover er der flere børn og ældre er på vej, og de har brug for flere ”hænder” og kvalitet på forskelligvis i hverdagen.

Kommunalforsker Roger Buch siger derudover til ønsket om skattenedsættelsen: ” Så udgiften stiger støt og roligt. Efter 2025 står kommunen selv for at skulle finansiere hele skattenedsættelsen, og der er 66 millioner koner et tal, der nu nok plejer at kunne give en borgmester panderynker og måske endda grå hår, lyder det fra Roger Buch, der tilføjer: "Det er sjældent set, at man selv bestiller sådan en regning i hvert fald”.

Jeg håber på en ”sikker og langstrakt drift”, så vi sikrer en stabil kommunal service i årene der kommer, så vi undgår ”unødvendige besparelser”.

Jeg siger det igen: Lad nu de penge ligge i kassen, for vi skal nok få brug for dem! Det handler om velfærd – og uanset hvilket lod du trak i livet, så får du brug for vores fælles velfærd før eller siden. Husk det nu.

Mette Nielsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Drive-in banko på Ulstrup

Annonce