Annonce
Danmark

Politikere efter mild dom til konkurskongen: Der skal strammes op

Bryan Göddert på sit kontor i Dragør, hvor han driver forretning på at lade selskaber gå konkurs. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix

Dom over konkurskongen Bryan Göddert får nu et flertal uden om regeringen til at forlange lovændringer. Det skal ikke længere give rabat på straffen, at en sag har varet i lang tid.

Annonce

Link: Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen

Konkurser: Når man har begået omfattende og systematisk kriminalitet, skal man ikke længere kunne slippe for at komme i fængsel, fordi sagen har varet i lang tid. Den udmelding kommer nu fra både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF, efter Danmarks konkurskonge Bryan Göddert onsdag slap med otte måneders betinget fængsel for at sende nødlidende selskaber ud over kanten på en måde, så skifteretterne og kuratorerne ikke har haft mulighed for at gennemskue moradset.

Bryan Göddert har på den vis drevet forretning på at stå i spidsen for mere end 600 konkurser og tvangsopløsninger. Da sagen mod ham, der endte i byretten i København onsdag, startede med en politianmeldelse fra Kammeradvokaten i november 2012, var han blot nået til omkring 200 selskaber. Anklageren i sagen argumenterede for et års fængsel, hvor en ikke uvæsentlig del skulle være ubetinget fængsel, men hele straffen blev gjort betinget. Bryan Göddert slipper altså for at komme bag tremmer, hvis han opfører sig ordentligt i prøvetiden på to år.

- Der er eddermame provokerende. Selv om det er glimrende, at Bryan Göddert blev dømt, er det ikke rimeligt, at en lang sagsbehandling nedsætter straffen, når et menneske har begået så omfattende kriminalitet. Jeg vil have, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) forholder sig til, at dette sker nu, og hvordan vi kan ændre lovgivningen, så det ikke sker i fremtiden, siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet.

Det er et fast princip i retssystemet, som Trine Bramsen vil gøre op med, hvor lange sagsforløb bliver set som en krænkelse, der virker formildende på straffen.

- Det krænker min retsfølelse, at der er den automatik, og jeg er sikker på, at det også krænker andres retsfølelse. Det kan give mening i nogle sager, men det er princippet med, at der er automatik i det, som er problematisk. Det betyder, at den tiltalte kan lade være med at samarbejde og f.eks. fremskaffe dokumenter, siger Trine Bramsen

Dommen over konkurskongen

Onsdag den 3. januar klokken 13 faldt der dom i Københavns Byret over Bryan Göddert.Han var tiltalt i 27 forhold - et der handlede om grov momssvindel i 2007 og 2008, og 26 der handlede om overtrædelse af bogføringsloven. Han blev dømt for momsvindlen og 24 af de andre 26 forhold.

Straffen var otte måneders betinget fængsel og en to-årig frakendelse af retten til at lede en virksomhed.

Sagen startede med en politianmeldelse i november 2012 fra Kammeradvokaten og kørte i retten fra oktober 2017.

35 vidner og Bryan Göddert selv afgav forklaring i retten. Vidner var advokater fra Kammeradvokaten, politiet, medarbejdere fra Skat og tidligere ledere og ejere af de virksomheder, som Bryan Göddert har ført til konkurs eller tvangsopløsning.

Anklager i sagen var senioranklager ved Advokaturen for økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi Lisette Jørgensen. Forsvarer var Betina Hald Engmark.

Annonce

Opbakning fra DF og SF

Retsordfører fra SF, Karsten Hønge, tabte underkæben, da han så hvilken straf, retten havde udmålt til Bryan Göddert.

- Jeg havde klart forventet, at der ville blive givet ubetinget fængsel. Det er så tydeligt, at vi har med en borger at gøre, der meget bevidst omgår loven og oven i købet viser sig temmelig uforbederlig. Det overrasker mig virkelig, at man ikke vælger at gå hårdere til den. Der er jo ikke noget, der tyder på, at dette vil stoppe ham. Det viser hans historie. Han gør grin med os alle sammen, og hvorfor skulle han ikke fortsætte med det, siger Karsten Hønge.

Han er helt bag Trine Bramsen forslag om at ændre på loven, så det ikke giver rabat, at ens sag har varet i lang tid.

- Og så vil jeg nu tage initiativ til, at SF får udarbejdet et forslag om at hæve straffen for økonomisk kriminalitet. Dette viser jo, at man slipper med en løftet pegefinger, bare fordi det smager af papir og jakkesæt, siger han.

Også Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen er med på at fjerne rabatten i fremtiden.

- Jeg er helt enig i, at det ikke skal give rabat, at en sag har varet i lang tid. Det virker uretfærdigt. Det vil jeg gerne være med til at ændre nu sammen med S og SF, siger han.

Annonce

"Lidt hård dom"

Bryan Göddert ønsker ikke at udtale sig om dommen, men henviser til sin facebookprofil, hvor han skriver, at han synes, at han har fået en "lidt hård dom".

"Men anklagemyndigheden vandt, og det forhold må jeg anerkende og respektere. Jeg stikker piben ind og retter nu op på den fejl, som jeg har lavet, og som jeg har fået kritik og en straf for."

Bryan Göddert har tidligere udtalt til avisen Danmark, at en eventuel dom i sagen ikke ville få nogen betydning overhovedet for hans måde at drive forretning på.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF er på vej mod vild klubrekord - sejr eller uafgjort mod Skive vil gøre stime historisk

Viborg

Trækunst stod ikke til at redde

Annonce