Annonce
Leder

Når politikere i region, kommuner og stat lægges i fodlænker

Annonce

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er forvaltningens øverste chef, og han kan formentlig regne med at få meget travlt, for han har netop i en mail til regionsrådet understreget, at al kontakt mellem de enkelte regionsrådsmedlemmer og forvaltningen skal ske igennem ham. I en mail til regionsrådet har han skrevet følgende:

Spørgsmål, der vedrører regionens virkeområde, rettes til regionsrådsformanden.

Spørgsmål på baggrund af henvendelser fra borgere, rettes også til regionsrådsformanden.

Spørgsmål, der vedrører et konkret dagsordenspunkt, rettes ligeledes til regionsrådsformanden, eller eventuelt til direktionen.

Spørgsmål, der vedrører forståelsen af et opgaveområde, rettes ligeledes til regionsrådsformanden.

Ønsker om møde med enkelte medarbejdere fremsættes ved henvendelse til regionsrådsformanden.

Ønsker om møder på hospitaler planlægges via regionsrådsformanden.

Det rejser et vigtigt principielt spørgsmål om, hvordan vores demokrati skal fungere. I et forsøg på at sikre, at alle politikere har samme information, risikerer vi, at de politikere, vi har valgt til at træffe afgørende beslutninger, i virkeligheden er stillet dårligere end resten af befolkningen (journalister), som frit kan kontakte forvaltningen på mange niveauer og få oplysninger om faglige forhold.

Hvordan kan regionens politiske fagudvalg fungere? Politikere i hospitalsudvalget skal naturligvis som alle andre kunne stille konkrete spørgsmål til forvaltningen uden at skulle igennem regionsrådsformanden.

Det ligner meget de retningslinjer, som Viborg Byråd på et tidspunkt blev præsenteret for, men som i hvert fald nogle politikere sagde klart fra over for. Og man må spørge sig selv, hvad regionsrådsformand og borgmester vil bruge af sanktioner, når - og det vil ske - der alligevel sker et brud på den forretningsorden, han har præsenteret sine politiske kolleger for.

Det rejser en meget vigtig principiel debat om, at mange politikere føler sig magtesløse over for hele forvaltningsapparatet. De føler sig decimeret til gummistempler, som i demokratiets tjeneste skal tro på alt, hvad der bliver lagt foran dem. Virkeligheden er, at der formentlig bliver drevet mere politik i forvaltningslaget end i regionsrådet (byrådet). Og det sker ikke kun i regioner og kommuner, men i hele den danske offentlige "virksomhed".

Det er naturligvis derfor, statsminister Mette Frederiksen ansætter politiske embedsmænd, så "politikerne" sidder med ved bordet, hvor beslutningerne bliver taget. Men hvad mener I politikere? Har I en mening om denne vigtige diskussion?

Chefredaktør Lars Norup.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Viborg HK

Kontinuitet på trænerbænken - Viborg HK forlænger med cheftræneren frem til 2024

Annonce