Annonce
Rundt om Viborg

Politikere skal tage stilling: Ekspropriation for nyt børnehus

På dette luftfoto fra kommunens lokalplan kan man se det område, som kommunen skal bruge til børnehuset. Foto: Viborg Kommune
Viborg Byråd siger formentlig ja til at ekspropriere for at gøre det muligt at købe jord til udvidelsen af Ørum Skole og byggeriet af det nye børnehus ved skolen.

Ørum: Viborg Kommune er i fuld gang med planlægningen af det nye børnehus med kombineret børnehave og vuggestue i Ørum. Børnehuset skal bygges i tilknytning til Ørum Skole, og samtidig skal skolen også udvides og renoveres.

For at få plads til især børnehuset er det nødvendigt at købe en nabo-ejendom, Vingevej 15, og her lægger kommunen op til, at politikerne skal sige ja til at ekspropriere. Det er en sag, som behandles af økonomiudvalget onsdag den 22. januar og siden af byrådet på det næste byrådsmøde, og der er næppe tvivl om, at politikerne siger ja til ekspropriation.

En ekspropriation går i princippet ud på, at det offentlige køber privat ejendom ved tvang - ejeren har ikke mulighed for at sige nej - men i dette tilfælde er det dog så som så med tvangs-elementet. Ejeren er nemlig indstillet på at sælge til kommunen, men på betingelse af, at det kan ske skattefrit, og det kan det kun, hvis politikerne har taget en princip-beslutning om, at der kan ske en ekspropriation.

De formelle forhold for ekspropriationen er til stede, nemlig at der er behov for at bygge børnehuset, og at der er en lokalplan, som har udlagt området til formålet.

Annonce
Kortet viser arealet, som er omfattet af lokalplanen for skolen og børnehuset.

Hele ejendommen

Viborg Kommune kunne umiddelbart nøjes med at købe en del af ejendommen, fordi det er kun er en del af arealet, som kommunen har behov for, men ejeren kræver, at handelen enten omfatter hele ejendommen eller slet ingen ting. Det har ejeren ifølge reglerne mulighed for at stille krav om. Ejeren har ingen interesse i at beholde den resterende del af jorden, når kommunen har købt bygningerne. Derfor kommer ekspropriationen til at omfatte hele ejendommen, og kommunen vil efterfølgende sælge eller udleje den jord, som man ikke har behov for.

47 millioner kroner

Viborg Kommune har i alt afsat 47 millioner kroner til det nye børnehus og moderniseringen af Ørum Skole. Investeringen skal efter planen foretages i årene fra 2020 til 2022, og pengene er fordelt på den måde, at knap 16 millioner kroner skal bruges til børnehuset og cirka 31 millioner kroner til Ørum Skole. Børnehuset skal rumme cirka 15 vuggestuepladser og cirka 80 børnehavepladser. På skolen skal den nuværende gymnastiksal og billedkunst- og hjemkundskabslokalerne rives ned, og i stedet skal der bygges nyt træværksted, større fællesrum, flere klasselokaler og lokaler til hjemkundskab, musik og motorik.

Børnehaven Søgården er nedslidt og utidssvarende og skal afløses af et nyt børnehus i Ørum. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Professor ansat som institutleder

Viborg HK For abonnenter

Stregspiller fra 2. divisionsholdet stiller sig i ligaholdets tjeneste - midlertidigt

Annonce