Annonce
Viborg

Politikere: Uroplaget hospitalsafdeling er endelig på ret køl

Regionshospitalet Viborg var især i 2019 og 2020 præget af stor uro på børne- og ungeafsnittet. Arkivfoto: Andreas Søndergaard
Efter en turbulent tid er hospitalsafdelingen Børn og Unge i Viborg igen inde i en stabil, positiv udvikling. Det vurderer hospitalsudvalget i Region Midtjylland. Der er ikke længere behov for at give afdelingen særlig politisk opmærksomhed, lyder det.

Viborg: Endelig.

Efter et par år med overordentlig stor uro, medarbejderflugt og utvetydige bekymringsbreve er der tilsyneladende igen faldet ro over Børn og Unge-afdelingen på Regionshospitalet Viborg.

Det konstateres i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland, hvor medlemmer af hospitalsudvalget glæder sig over udviklingen.

Annonce

Lang tids ballade

Uroen trækker tråde tilbage til 2016, hvor Lars G. Hansen blev presset ud af jobbet som ledende overlæge, efter at han havde fremsat offentlig kritik. I 2019 forlod et fyrtårn inden for dansk børnediabetes, Birgitte Hertz, afdelingen, og både pårørende og kolleger råbte vagt i gevær.

Senere lød det ganske opsigtsvækkende fra Lars G. Hansen, der nu "bare" var overlæge på afdelingen:

"Folk holder ikke til det længere. Vi oplever, at det hele bliver brudt ned, folk får ikke lov til at udføre deres opgaver, og der bliver et tiltagende højt stressniveau. Jeg er meget bange for, hvad der skal ske med børneafdelingen. Jeg er bange for, at afdelingen bliver atomiseret. Der er ikke nogen i lægegruppen, der længere tror på det her".

Utallige er de historier, der i Viborg Stifts Folkeblad er blevet skrevet om afdelingen og den ødelæggende udvikling, den var igennem. En udvikling, der også lagde et stort lokalt pres på regionsrådets formand, Anders Kühnau (S), der dog ikke ville blande sig i sagen.

Han lod det være op til hospitalsledelsen at få løst balladen.

Annonce

Rutineret redningsmand

Tilsyneladende hjalp det, at den bundrutinerede Jens Peter Nielsen flyttede ind på børn- og ungeafsnittets lederkontor i sommeren 2020.

Han påtog sig rollen som konstitueret ledende overlæge på den uroplagede Børn og Unge, og seks måneders tid senere er idyllen altså umiddelbart blevet genskabt på det tidligere så anerkendte og velfungerende hospitalsafsnit.

Hospitalsudvalget har siden foråret 2020 løbende fået statusredegørelser vedrørende udviklingen på afdelingen Børn og Unge, men det slutter nu.

Æren for, at afdelingen atter er på ret kurs, tilfalder i høj grad afdelingens personale, mener hospitalsudvalgets formand Henrik Gottlieb Hansen (S).

Region Midtjyllands hospitalsudvalg drøftede mandag afdelingens status, og udvalgets medlemmer er enige om, at fremskridtene er både betydelige og stabile, og at afdelingens brugere, personale og ledelse nu mest af alt har brug for arbejdsro, lyder det i pressemeddelelsen.

Annonce

Glad og lettet

Med på udvalgsmødet var både Børn og Unge-afdelingens ledende overlæge, oversygeplejerske og medarbejdernes tillidsvalgte.

De tre redegjorde for en lang række ændringer og initiativer, for eksempel en måling af forældrenes tilfredshed med skriftlig kommunikation, arbejde med medarbejderindflydelse, fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed for, at pårørende kan regne med høj kvalitet i behandlingen.

- Samlet tegnede de billedet af en styrket afdeling med mod og nysgerrighed på fremtiden. Og det er præcis, hvad patienter, pårørende og personale har brug for for at komme videre, siger hospitalsudvalgets formand Henrik Gottlieb Hansen (S).

Også hospitalsudvalgets næstformand, viborgenseren Ib Bjerregaard (V), er tilfreds med, at Børn og Unge er på ret køl.

- Efter at flere utilfredse forældre kontaktede mig i efteråret 2019 og ind i 2020, er jeg nu både glad og lettet. Ledelsen og andre ansatte på afdelingen har ydet en stor indsats og sat en ny retning. Det synes jeg, vi skal kvittere for, siger Ib Bjerregaard.

Afdelingen har tilknyttet 29 læger, men trods almindelig mangel på speciallæger er kun en enkelt stilling ubesat. Stillinger i andre faggrupper er besat, oplyser Region Midtjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lyset for enden af tunnellen

Annonce