Annonce
Viborg

Politikere vil krølle ja-hatten sammen og 'bevare byens sjæl': - Vi skal have modet til at sige nej, når nogen vil bygge noget

Mads Panny og Socialdemokratiet fortæller, at de vil øge opmærksomheden på at "bevare byens sjæl" og kæmpe for, at byudvikling sker på byrådets og kommunens præmisser. Banebyen burde være endt i et mere visionært område, mener Mads Panny. Foto: Andreas Søndergaard
Socialdemokratiet kalder til kamp for "byens sjæl". Partiets spidskandidat mener, at byrådet skal være mere modigt, når investorer vil bygge i Viborg. Også selvom det kan resultere i, at projekter skrinlægges.

Viborg: Med en måned til kommunalvalget lancerer Socialdemokratiet og borgmesterkandidat Mads Panny et udspil, de kalder "Bevar byens sjæl".

Bag overskriften gemmer der sig en sag, som uden tvivl vil vække genklang blandt mange borgere - og dermed vælgere - for essensen i udspillet handler om, at der bliver sagt ja til for mange byggerier, som vi i Viborg ikke kan være stolte af.

For at lancere udspillet cyklede et par håndfulde partifæller onsdag rundt til et par af de lokationer, den socialdemokratiske åbenbaring omhandler.

Annonce

Eksempelvis Viborg Baneby:

- Der er meget ærgerligt byggeri her. Det er en forspildt mulighed, siger Mads Panny, da han tager opstilling i skyggen imellem to tætliggende boligblokke.

- Hvor ofte får man muligheden for at skabe en helt ny bydel midt i byen? Det er ikke sikkert, at den kommer igen, konstaterer han.

Modet til at sige nej

Den socialdemokratiske spidskandidat lægger op til, at politikerne i Viborg Byråd bør være mere modige, når investorer ønsker at bygge.

- Investorer og byråd har jo en form for armlægning. Nogle gange bør vi have modet til at sige, at det er okay, at en investor dropper at bygge, fordi vedkommende ikke vil bygge, så det passer ind. Så kan det jo være, at der kommer nogle andre, der vil. Vi skal have modet til en gang imellem at sige "nej tak".


Turen gik også forbi Vesterbro Torv, hvor Mads Panny og hans partifæller talte om den langvarige venten på, at det bliver ryddet - og bebygget. Foto: Andreas Søndergaard


Er det ikke påfaldende, at det mod nu findes frem lige op til et valg?

Mads Panny trækker lidt på smilebåndet.

- Jo. Men omvendt er det nu, vi som parti skal fortælle om de tanker og visioner, vi gør os. Folk skal jo vide, hvad de stemmer på.

Hans budskab er, at udviklingen i højere grad end nu skal ske på byens præmisser og ikke bare som følge af, at "nogen vil bygge noget". Netop banebyen er ifølge Panny altså et eksempel på, at Viborg Kommune har ladet sig nøje med det første og bedste.

Hvad er du mest ked af, at I har sagt ja til - og som du mener, at I burde have sagt nej til?

- Årh ... Der er noget her i banebyen. Men også eksempelvis byggeriet i Navnløs. Der må vi sige, at vi bare har ladet tingene ske. Og så er der hotellet (Peak 12, red). Jeg synes egentlig, det er fint, som det er, men jeg har været ked af processen, hvor man først fik fremlagt et helt andet billede af, hvad man sagde ja til.

Annonce

Ja til et, nej til andet

To store projekter venter forude og kan måske pejle vælgerne ind på, hvor snittet skal lægges., for arkitekturpolitik og byudvikling er på mange måder en subjektiv sag.

Smag og behag er svært at sætte på formel.

Det ene er det 16 etager store Viborg View, som venter på stillingtagen på et snarligt byrådsmøde.

Det andet projekt er et ønske om at bygge højt i bunden af Dumpen: 13 etager.


Mads Panny, Eva Pinnerup og de øvrige socialdemokrater fremhæver Dumpen som et projekt, hvor man i deres optik bør sige fra. Bach Gruppen ønsker at bygge i 13 etager her. Johannes Vesterby (V), formand for teknisk udvalg, har sagt om projektet: "En så stor bygning vil jo være markant så tæt på centrum af Viborg, så det er væsentligt, at den passer ind". Foto: Andreas Søndergaard


I Pannys øjne bør man sige ja til det første - og nej til det andet.

- Man skal ikke lave en 13 etagers bygning i Dumpen. Det vil fuldstændig ødelægge gadens udtryk. Men Viborg View synes jeg dybest set er et godt projekt. Det har en fin placering foran sygehuset og tæt på punkthusene, og vi skal ikke være bange for at bygge i højden, der hvor det giver mening. Det her handler ikke om, at man ikke må bygge højt eller nyt. Men projekterne skal passe ind.

Annonce

Stadsarkitekt?

Under budgetforhandlingerne for nylig foreslog SF, at Viborg Kommune ansætter en stadsarkitekt, som kan hjælpe politikerne med faglige og saglige indspark.

Ifølge Mads Panny var hans parti med på idéen, som dog ikke blev til noget.

Han slår et slag for, at det burde genovervejes.

- Vi har en arkitekturpolitik, som der ikke bliver levet op til i tilstrækkelig grad. Det kan en ekstern vurdering fra en stadsarkitekt måske hjælpe på. Vi er nødt til at tage området seriøst og sørge for, at nye byggerier tager sig ordentligt ud, og det vil være rart at få nogle friske øjne på det.

Vi har en arkitekturpolitik, som der ikke bliver levet op til i tilstrækkelig grad. Det kan en ekstern vurdering fra en stadsarkitekt måske hjælpe på. Vi er nødt til at tage området seriøst og sørge for, at nye byggerier tager sig ordentligt ud, og det vil være rart at få nogle friske øjne på det.

Mads Panny

Risikerer man ikke, at nogle ikke vil investere i Viborg, fordi det bliver for bøvlet?

- Tjo. Det er jo en afvejning. Det er jo fedt, når nogen vil bygge noget, men omvendt er det også farligt at få investeret i nogle bydele, som er grimme og upassende. Jeg synes ikke, det havde gjort noget, hvis det havde taget længere tid at få udbygget banebyen eksempelvis.

Det er nemt at sige nej nu. Kan og tør I som politikere også gøre det, når det handler om et konkret projekt?

- Det tror jeg bestemt. Det er jo op til et samlet byråd at tage stilling til de projekter, som kommer, men i Socialdemokratiet får vi ikke svært ved det.

Annonce
Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Læser undrer sig: Valgplakater må ikke hænges op endnu - men hvad så med bannere og skærm-reklamer som disse?

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Alarm 112

Stoppet med tårnhøj promille - nu skal han i fængsel: Lokal spritbilist uden kørekort får sin tiende dom på 20 år

Navne For abonnenter

Det startede med, at de købte en ræv

Erhverv

Holzmanns 'afløser' på plads i centret: Ny taske- og lædervarebutik flytter ind til black friday

Viborg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Viborg

Debat

Har byrådet mistet interessen for Ungdomsskolen?

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Høje bygninger kaster altid lange skygger

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Rundt om Viborg

Byrådet fastsætter priser på byggegrunde: For under en halv million kroner kan du få lov at bygge i oplandsby

Viborg FF For abonnenter

Utålmodig hollænder venter på sin chance - savner spilletid og et endeligt gennembrud i Viborg

Debat

Kan Jens Rohde trække KD ind på Christiansborg?

Annonce