Annonce
Viborg

Politikere vil lave et nyt botilbud til unge: En trædesten videre ud i livet

Det er bygningen her, tæt på Søndersøparken, der er udset som hjemsted for et nyt botilbud. Foto: Andreas Søndergaard
Der kommer til at gå mere end tre år, før de første kan flytte ind, men ambitionen er klar, og arbejdet sættes nu i gang.

Viborg: Et nyt centralt botilbud til unge er på vej.

Politikerne i social- og sundhedsudvalget har nemlig bedt forvaltningen om at arbejde videre med planerne om at etablere 24 små lejligheder på Sct. Jørgens Vej i det centrale Viborg.

Her har psykiatriområdet i dag 13 boliger uden døgndækning i bygningen på Sct. Jørgens Vej 28-30, men fem-seks af disse har igennem længere tid stået tomme - og det er nytteløst.

Planen er derfor nu at ombygge lejlighederne i de to opgange til 24 små lejligheder.

- Vi kan se, at der er en øget efterspørgsel efter tilbud, hvor unge kan "blive trænet" i at flytte hjemmefra, konstaterer Åse Kubel Høgh, formand for social- og sundhedsudvalget.

Skal videre

Det kommende bosted har arbejdstitlen "Trædestenen" og er tænkt som et sted, hvor unge inden for handicap- og psykiatriområdet kan bo i en kort periode, således at de har nogle trygge rammer, når de første gang flytter for sig selv.

- På den måde kan vi være med til at træne dem, forklarer Åse Kubel Høgh, der ser det som en væsentlig forudsætning for det kommende botilbud, at folk ikke skal blive boende i årevis.

Det ser hun en tendens til, at de gør på andre botilbud.

- Her skal vi finde ud af, hvilke behov borgerne har, og så skal vi hjælpe dem videre. Nogle steder bliver borgeren boende alt for længe, og det er hverken fair over for borgeren selv, men heller ikke over for andre, når nu vi står og mangler pladserne, mener hun.

24 millioner

Social- og sundhedsudvalget besluttede også, at det vil involvere kollegerne i børne- og ungeudvalget: Endnu et eksempel på den forholdsvis nye tankegang i byrådet, hvor man forsøger at nedbryde søjler og i stedet skabe større sammenhæng på tværs.

Det har ofte været nævnt som et problem, når unge med handicaps og psykosociale udfordringer pludselig overgår fra én forvaltning til en anden, fordi de pludselig fylder 18 år - og dermed på papiret er voksne.

Der er endnu ikke sat penge af til "Trædestenen", ligesom der jo bor nogle i halvdelen af boligerne på Sct. Jørgens Vej 28-30. Derfor vil der gå op imod tre et halvt år, før det nye botilbud kan stå klar, regner man med.

Ifølge planen skal de 24 boliger rumme både træningsboliger, udredningspladser og fokuspladser ved akutte problemstillinger. Formålet ved alle 24 boliger er at give de unge den bedst mulige forudsætning for at klare sig selv så godt som muligt fremover.

Forvaltningen vurderer, at ombygningen vil koste omkring 24 millioner kroner, og driften af tilbuddet - som ikke bliver døgndækket - vil være godt fem millioner kroner om året.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce