Annonce
Viborg

Politikerne er varme på ideen: Skal Viborg have en lokal naturkanon?

Stine Damborg (K) er formand for Klima- og Miljøudvalget, hvor både S, SF, V og K er repræsenteret. Alle fire partier vil gerne arbejde videre med ideen om at skabe en lokal naturkanon i Viborg Kommune. Arkivfoto: Morten Dueholm

Det glippede at komme med i den store Danmarks Naturkanon, men lokalpolitikere på tværs af partier er positive over for at ideen om at skabe en lokal naturkanon for Viborg Kommune.

VIBORG: Det lykkedes ikke for Viborg Kommune at komme med på listen, da Danmarks nye officielle naturkanon blev præsenteret i november.

Men hvorfor så ikke bare lave en selv?

Det spørgsmål har de stillet sig selv i Aarhus, hvor den lokale natur heller ikke fik en plads i det fine selskab. Her er Venstre, Socialdemokratiet og SF blevet enige om at stille et beslutningforslag til byrådet om, at Aarhus bør lave sin egen, lokale naturkanon, der kan fungere som spydspids i forhold til naturformidling over for både egne borgere og turister.

Det er da egentlig en meget god idé, lyder det fra Stine Damborg (K), der er formand for klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune.

- Det er ikke en mulighed, vi selv har vendt i Viborg, men umiddelbart lyder det som en fremragende idé. Jeg vil sørge for, at det bliver taget op i udvalget, siger hun.

Også næstformanden i klima- og miljøudvalget, Kai O. Andersen (SF), er med på at arbejde videre med sagen:

- Det lyder som en kanon idé, og det vil også være en anledning til at tage en diskussion om, hvad vi egentlig forstår ved natur. Det er der jo delte meninger om. Er Tange Sø eksempelvis natur? Og hvad vil vi med naturen og en eventuel naturkanon? spørger Kai O. Andersen.

Han ser for sig, at både almindelige borgere og fagfolk i givet fald skal inddrages i udvælgelsen af de naturperler, der skal med i en eventuel naturkanon for Viborg Kommune.

Birthe Harritz fra Socialdemotratiet bor i Ørum og nyder at vandre i Ø Bakker, som er et bakket istidslandskab lige syd for byen. Ofte føler hun sig dog lidt alene i lyngen. Måske kunne man få flere til at bruge naturperler som Ø Bakker ved at tale dem op som en del af en officiel naturkanon for Viborg Kommune? Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce

Hvem bruger Ø Bakker?

Både Viborg Kommune og Visit Viborg har allerede hjemmesider, hvor der guides til forskellige naturoplevelser, og en eventuel naturkanon vil ikke være en erstatning, men nærmere en overbygning til det eksisterende.

Meningen med en naturkanon er at fremhæve særligt interessante naturområder og gøre dem til fyrtårne, der kan brande naturen i Viborg Kommune og blive en indgang for borgere og turister.

I Viborg Kommune er eksempelvis Hald Sø/Dollerup Bakker og kalkgruberne i Mønsted og Daugbjerg eksempler på den slags fyrtårne. Det er steder, som de fleste kender, og mange også har besøgt, og de ville formentlig være selvskrevne til at blive en del af en lokal naturkanon.

Men hvad med et sted som Ø Bakker syd for Ørum? Hvor mange bruger aktivt denne istidsperle af et landskab med højdedrag og hede?

Annonce

Hvor er børnenes huler?

Ikke nær nok.

Det mener Birthe Harritz (S), der også sidder i byrådet og er medlem af klima- og miljøudvalget. Hun bor i Ørum og går ofte ture i Ø Bakker.

- Vi ser jo nærmest aldrig børn, der bygger huler eller leger derude. Eller voksne for den sags skyld. Det er bestemt ikke overrendt, og det er faktisk en skam, mener Birthe Harritz.

Ifølge hende ville det "ikke være så tosset" at tage ideen om den store, nationale naturkanon og vende den indad. Gøre den lokal.

- Vi er jo blevet slemme til at begrave os i vores computer og ipads. Det gælder også for mit eget vedkommende, men jeg ser det særligt ved børn og unge, og det ærgrer mig, at vi ikke bruger naturen noget mere. Der er absolut for lidt udeliv efter min mening, og måske kunne vi med en lokal naturkanon blive bedre til at brande den slags oplevelser. Det må gerne tænkes stort, se bare hvor fantastisk der er på Nytorv i Viborg her i julen, påpeger Birthe Harritz.

Dermed er tre ud af fem medlemmer af klima- og miljøudvalget positivt indstillede over for ideen, og det samme er de sidste to, der begge er venstrefolk.

- Det vil vi gerne være med til at gå videre med, siger Anders Jensen (V).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce