Annonce
Rundt om Viborg

Forslag om skolelukning kom i strid modvind: - Hvorfor ødelægge noget, der fungerer godt

Flere end et halvt hundrede borgere fra Mønsted og Sparkær var onsdag mødt op i Østfjendshallen til sen eftermiddagskaffe og ikke mindst debat med Claus Clausen (V), der sammen med sit parti har foreslået at lukke Sparkær Skole og nedlægge overbygningen i Mønsted. Foto: Jens Peder Østergaard
Omkring 55 mødte op i Mønsted til et politisk "cafe-møde" i Mønsted, hvor byrådspolitiker Claus Clausen kom i ensidig modvind for Venstre-forslaget om at lukke Sparkær Skole.

Mønsted: Det er en skam at lukke eller ændre på noget, der fungerer godt. Og politisk-økonomisk er det for snævert blot at se på udgifterne til hver enkelt skole, hvis man som kommune ønsker at udvikle og ikke afvikle livet i landsbyer og landdistrikter.

Det var nogle af hovedbudskaberne fra da mange - ud af cirka 55 deltagere - der bad om ordet på det politiske fyraftens-cafe-møde, som Venstre i Østfjends inviterede til onsdag i MIF Loungen i Østfjendshallen i Mønsted.

Og selv om Claus Clausen, byrådsmedlem og næstformand i børne- og ungdomsudvalget, partimæsssigt var på hjemmebane, fik han intet medløb for sit partis nyligt fremsatte forslag om, at lukke Sparkær Skole og fjerne overbygningen på søster-skolen i Mønsted for i stedet at bygge en ny folkeskole i Stoholm. Det bør dog nok tilføjes, at der i Mønsted var tale om et åbent Venstre-møde, hvor formentlig kun et mindretal var medlemmer af partiet.

Til gengæld var flertallet af de fremmødte tydeligvis klar til at gå til kamp for at bevare skolerne i Mønsted og Sparkær, som de er.

Blandt dem, der meldte sig flere gange, var Frank Mikkelsen, far og halinspektør i Mønsted:

- Hvorfor ødelægge noget, der fungerer godt. De to skoler har et fantastisk godt samarbejde, sagde Frank Mikkelsen, der forudså, at hvis kommunen gør, som Venstre foreslår, vil der i stedet blive oprettet en Mønsted/Sparkær Friskole.

Annonce
Hvorfor ødelægge noget, der fungerer godt. De to skoler har et fantastisk godt samarbejde

Frank Mikkelsen, far og halinspektør i Mønsted

900 færre elever

Claus Clausen forholdt sig ikke direkte hertil. Han understregede, at der ikke er taget nogen beslutning om skolelukninger eller andre drastiske ændringer i strukturen. Debatten og dialogen er først lige begyndt. Men han indledte med og fastholdt mødet i gennem, at der er en grundlæggende udfordring i, at Viborg Kommune og ikke mindst i landdistrikterne har udsigt til et stærkt faldende børnetal de kommende år. Prognosen siger 900 færre skoleelever om otte år. Og det betyder, at der skal findes penge inden for det kommunale budget - med mindre der skal tages fra eksempelvis ældreplejen eller handicappede.

Claus Clausen udtrykte forståelse for, at deltagerne havde de helt lokale briller på i forhold til fremtidens kommunale skolevæsen. Men han brugte også udtrykket om "at sætte sig op i helikopteren" og se på Viborg Kommune som en helhed med 25 skoledistrikter, hvoraf det store flertal kan se frem til færre elever de kommende år.

Mangler lejeboliger

Flere mødedeltagere opfordrede på den anden side "fagpolitikeren" Claus Clausen til sammen med resten af Viborg Byråd til at se mere overordnet på udvikling frem for afvikling. På hvordan kommunen og andre aktører kan være med til at gøre landsbyerne mere attraktive at bo i og dermed sikre, at skolen, børnehaven, købmanden, idrætsforeningen og hvad, der ellers karakteriserer aktive og velfungerende lokalsamfund, kan bestå.

En pegede på, at der mangler leje- eller seniorboliger, som de ældre kan flytte i for at give plads til børnefamilier med brug for større huse og mere plads.

- Når vi bliver ældre, vil vi gerne kunne blive herude, hvor vi hører til. Vi vil ikke flytte ind i en seniorsilo i Banebyen i Viborg, lød det.

Claus Clausen var helt enig i, at det vil være godt med flere almene lejeboliger i de mindre byer.

- Det er jo boligselskaberne, der bestemmer, hvor de vil bygge. Men fra kommunens side har vi sagt til dem, at de ikke får kvoter til at bygge flere boliger i Viborg by foreløbig, sagde Venstre-politikeren fra Vroue.

Jakob Repsholt, formand for Østfjends Venstre, samlede efter en times ivrig debat og mådeholdent kaffedrikkeri op. Han konkluderede, at man i Mønsted og Sparkær opfordrer politikerne til ikke blot at se snævert på økonomi og børnetal, hvis skolestrukturen skal ændres igen-igen.

Claus Clausen (stående til højre) kom i modvind for sit forslag om at lukke Sparkær Skole - men fik ros for at have mod til at debattere "i orkanens øje". Foto: Jens Peder Østergaard
Straks efter, at forslaget om at lukke den lille Sparkær Skole blev lanceret, gik en række lokale borgere og forældre til modstand. Arkivfoto: Uffe Salomonsen
Mønsted står ifølge Venstre-forslaget til at miste sin overbygning. Men det falder ikke i god jord i den lille by. Arkivfoto: Preben Madsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Lokal turistforeningsformand er ikke imponeret over Visit Aarhus, som skal 'sælge' Viborg til turister

Viborg For abonnenter

Visit Aarhus-direktør om promovering af Viborg-egnen: - Vi er godt på vej

Annonce