Annonce
Viborg

Portørhænder kan også holde i hånden

Portør Allan Feldbak kører Jesper Bech Laugesen op på afdelingen, inden han senere på dagen skal have opereret sit knæ, som er gået af led. Foto: Preben Madsen

Portør Allan Feldbak kører patienterne fra et sted til et andet på Regionshospitalet Viborg. Men den erfarne portør er meget mere end en transportør. Han er også sygeplejerskernes hjælper.

»De fleste tror, at portører er sådan nogle der bare kører rundt med senge på hospitalet, ikke?« spørger fotografen portør Allan Feldbak, mens vi går rundt på skadestuens gange.

Allan Feldbak (th) og en portørkollega viser LUCAS frem. Maskinen kan give hjertemassage til mennesker med hjertestop. LUCAS er især nyttigt, når patienter skal transporteres over længere strækninger.

»Jo, det er ret tit at folk tror, at det er det eneste vi laver. Men vi kan både give hjertemassage, lægge gips på brækkede arme og hjælpe til, når de tilskadekommende patienter kommer ind på skadestuen. Vi er sygeplejerskernes hjælpende hånd,« forklarer Allan Feldbak.

Allan Feldbak har været portør på Regionshospitalet Viborg i 17 år.$RETURN$$RETURN$

Han har været portør i 17 år på Regionshospitalet Viborg, og han ligner ikke den stereotype portør som man ser i lidt ældre film om hospitaler, hvor portørerne er dem som gør alt det grove arbejde. Allan Feldbak er stolt af sit arbejde.

Annonce

»Portører bliver uddannet nu, og vi er specialiseret til at lave lige præcis det arbejde, som vi gør. Vi er en servicefunktion for hele hospitalet, og når de ikke helt ved, hvordan de skal løse et problem, så ringer de til os.«

Som portør på skadestuen færdes Allan Feldbak hjemmevandt over hele hospitalet. Han kører patienterne fra a til b, holder i hånden når der skal syes og henter blod i blodbanken. Og så instruerer han også de andre portører i at bruge LUCAS.

»LUCAS er en maskine, som vi kan sætte på patienter, så den kan give hjertemassage på patienter, som har brug for det længere end fem-ti minutter. Man bruger den typisk, hvis patienterne skal ud på lange transportture,« forklarer Allan Feldbak begejstret, mens han pakker maskinen ud. Sammen med en kollega demonstrerer han, hvordan maskinen kan fortsætte i den uendelige med at give den hårde hjertemassage, så portørerne kan hvile armene lidt.

LUCAS er dog ikke designet til kraftige mennesker, og da det lige netop er ved de patienter, hvor portørernes kræfter nogle gange kommer til kort, håber de på at der snart kommer en opdatering.

»Det gik hurtigt«

Midt i demonstrationen bliver Allan Feldbak ringet op, han skal køre en patient fra ambulatoriet op på en anden afdeling. Inde i et af ambulatoriets behandlerrum bliver Allan Feldbak mødt af Jesper Bech Laugesen, som er noget gladere end den gennemsnitlige patient, man møder på skadestuen.

»Jeg er virkelig imponeret over sundhedssystemet,« siger Jesper Bech Laugesen.

»I onsdags gik jeg til lægen og fik en tid i ambulatoriet. Da jeg mødte op i dag, troede jeg ikke rigtig, at der ville ske noget. Men nu ser det ud til, at jeg allered bliver opereret i dag,« fortæller Jesper Bech Laugesen glad, mens Allan Feldbak hjælper ham op i sengen og kører af sted.

Det er tydeligt, at der er noget galt med Jesper Bech Laugesens knæ. Det er gået af led, og han plejer altid selv at kunne sætte det på plads igen. Men denne gang vil det ikke makke ret og en operation er nødvendig.

Turen op til stuen, hvor Jesper Bech Laugesen skal ligge, er ganske fredelig, og de to mænd hyggesnakker hele vejen. Men der kommer også mennesker i skadestuen, som er så voldsomme og påvirkede, at Allan Feldbak og hans portør-kollegaer har måttet træde til i en helt anderledes rolle.

»Vi får flere og flere mennesker ind, som bliver meget voldsomme, især på den medicinske akutmodtagelse. Og der sker det, at lægen vurderer, at de nu er så voldsomme, at de er til fare for sig selv. Og så er vi nødt til at holde dem, så de for eksempel ikke slår hovedet ind i væggen. Det er aldrig nogensinde rart,« fortæller Allan Feldbak, mens vi går tilbage mod skadestuen.

»De fleste af de mennesker har taget stoffer, og så bliver de fuldstændig utilregnelige. Det er også sket et par gange, at de er gået så meget amok på en stue, at vi simpelthen har måttet lukke døren og vente på politiet. For det kan vi ikke klare alene,« siger Allan Feldbak.

Annonce

Portør i kapellet

Portørerne har også deres gang i kapellet, hvor de fremviser de døde for de pårørende. Det kan være en meget tung opgave, hvis man ikke formår at lægge arbejdet fra sig, når man går hjem.

»Det er en opgave som kræver erfaring. Vi kan ikke bare sende en nyuddannet portør ned og fremvise en afdød for de pårørende. Der skal man vide, hvad man laver, og det vender man så aldrig til. Men som portør lærer man ikke at tage tingene så tungt, det er man nødt til. Det ene øjeblik står man i kapellet med nogle pårørende som græder, og det næste øjeblik er man ved at køre en nybagt mor og barn over på patienthotellet. Så man skal kunne tage hele turen,« slutter Allan Feldbak, inden han haster videre ind på skadestuen, hvor sygeplejerskerne kalder på den hjælpende hånd.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Positive meldinger fra politiet efter ulykke med lastbil og personbil

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Debat For abonnenter

Sig op-dag er endnu et sygdomstegn

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce