Annonce
Debat

Post-corona - patienternes rettigheder må ikke skride

Patientrettighederne skal vende tilbage i den form, som vi kender dem. Og det skal de hurtigst muligt.

Annonce

Corona-pandemien fylder i sagens natur rigtig meget for arbejdet i sundhedssektoren i disse tider. Det gælder ikke mindst på de afdelinger, som har corona-patienterne indlagt, i teltene hvor tusindvis af borgere testes, og i laboratorierne hvor de mange tests analyseres. Antallet af indlagte er heldigvis stagneret og for nuværende under kontrol, men det må forventes, at antallet af smittede stiger i takt med, at samfundet genåbnes, og det stiller krav til det fortsatte beredskab på sygehusene.

Corona-krisen har allerede krævet en kæmpe omstilling af det danske sundhedsvæsen, og den er blevet klaret fantastisk flot af ledere og medarbejdere. Men det er også en omstilling, som har påvirket alle afdelinger på sygehusene – også dem, der ikke tager sig af corona-opgaven. Planlagte behandlinger og operationer er blevet udskudt for patienter med mindre akutte lidelser.

Men det er vigtigt, at vi ikke, i en tid hvor corona fylder utrolig meget, glemmer alle de patienter, der er blevet og bliver berørt af epidemien, selvom de ikke er blevet smittet med corona. Det er patienter, som ikke længere kan få den hurtige udredning og behandling, som patientrettighederne normalt ville sikre dem. I Venstre i alle fem regioner er vi meget opmærksomme på, at de patienter er mange, og at de ikke må blive glemt. De er ikke bare et CPR-nummer i en ”pukkel”, der skal ”afvikles”. Det er mennesker, hvis livskvalitet og dagligdag påvirkes. Mennesker, der har set frem til at få hjælp fra sundhedsvæsenet, og som ganske givet - for størstedelens vedkommende - godt kan forstå, at de har måtte ”vige pladsen” i en helt ekstraordinær situation. Men det er også mennesker, som vi nu skylder, at hjælpe hurtigst muligt.

Vores klare fokus skal derfor være på hurtigst muligt at skabe et overblik over omfanget af udskudte undersøgelser og behandlinger, samt at vi sikrer, at al ledig kapacitet – offentlig som privat - bringes i spil til at få løst opgaverne. Vi skal ikke lukke mere ned, end der er brug for, for at håndtere det aktuelle stadie i epidemien – til gengæld skal vi ude i regionerne hurtigt kunne omstille os til mere corona-aktivitet, hvis epidemien udvikler sig. Vi skal tilbage på så højt et aktivitetsniveau som muligt, også selvom det betyder, at vi måske må lukke ned for noget af aktiviteten igen, hvis der kommer mange nye corona-patienter. Det er vores klare mål, at vi hurtigst muligt vender tilbage til en situation, hvor patienternes rettigheder til henholdsvis udredning og behandling inden for 30 dage kan genindføres. Og det er naturligvis en forudsætning, at regeringen stiller de nødvendige ressourcer til pukkelafvikling til rådighed – både i år og næste år.

I regionerne lægger vi stor vægt på de sundhedsfaglige anbefalinger, når sundhedsvæsnet gradvis genåbner og øger aktiviteten. De patienter, der har mest brug for hjælp, skal genindkaldes først. Men i Venstre har vi samtidig et skarpt politisk fokus og klare politiske synspunkter, som skal forsvares. Vi husker udmærket, at sidst socialdemokraterne var i regering, blev patienternes behandlingsret forringet fra 30 til 60 dage. Og vi følger med interesse, hvordan den aktuelle suspension af patientrettighederne meget bekvemt hos nogle partier bruges til at markedsføre nye smarte ideer til, hvordan patienternes rettigheder kan ”ændres”.

Vi vil ikke lægge skjul på, at vi her opfatter ”ændringer” som et andet ord for ”udvandinger” og ”svækkelser”, og vi ser forslagene som et udtryk for, at venerationen for patienternes rettigheder langt fra stikker så dybt hos alle, som den gør hos os i Venstre. Hos os er budskabet klart: Patientrettighederne skal vende tilbage i den form, som vi kender dem. Og det skal de hurtigst muligt.

Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget. Danskerne ”går” til lægen på video som aldrig før – både på hospitalet og i almen praksis, og vi holder video-møder i en hidtil uset grad. Vi skal formentlig ikke stable nye IT-løsninger på benene på få dage, implementere nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen på få timer eller etablere ny afdelinger på rekordtid fremover – som vi har set det de seneste måneder. Men måske behøver det omvendt heller ikke at tage helt så lang tid, som det gør nogen gange i dagligdagen!

Vi har også vist, at de famøse ”siloer” i det danske sundhedsvæsen ikke behøver at være helt så uigennemtrængelige – og at man kommer rigtig langt med sund fornuft og faglighed, fremfor regler, snævre faggrænser og skarp sektoropdeling. Og det var bare et par eksempler. Hvis vi gør det rigtigt, behøver vi ikke bare genåbne til ”det samme”, men kan i stedet bruge corona-krisen aktivt til at stræbe mod noget endnu bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce