Annonce
Bjerringbro

Poul Due Jensens Fond uddeler i alt 195 millioner i 2020

Med fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted i spidsen har Poul Due Jensens Fond i år uddelt 195 millioner kroner.  Arkivfoto: Morten Pedersen
Et anderledes år for fonden, der eksempelvis har uddelt en række bevillinger til sundhedsforskning.
Annonce

Bjerringbro: 2020 blev på mange måder et bemærkelsesværdigt år for Poul Due Jensens Fond. I anledning af 75-året for Grundfos besluttede Fonden at øge bevillingsrammen til 200 millioner svarende til 1 procent af Grundfos globale indtjening i det foregående år. Samtidig ramte coronapandemien, og det blev klart at "business as usual" ikke længere var en mulighed.

- Det stod ret tidligt klart for os, at pandemien ville få vidtrækkende konsekvenser for alle tre uddelingsområder. Vi har i årets løb uddelt en række bevillinger til sundhedsforskning, noget vi ellers normalt ville overlade til de store medicinal-fonde. Inden for vand har vi uddelt ekstraordinært mange midler til humanitær bistand og installeret tusindvis af håndvaskestationer rundt omkring i verden. Endelig har vi gjort vores inklusionsområde globalt ved at etablere en pulje hvor Grundfos-selskaber og ansatte engagerer sig i lokale sociale formål, siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted.

Den endelige liste over årets uddelinger offentliggøres sammen med Fondens årsregnskab og årsskrift til marts, men herunder følger et par highlights.

Inden for området Forskning og læring fylder især ét projekt godt i landskabet: Bæredygtig sørestaurering. Projektet, som samler flere danske universiteter om et samlet mål om at finde en bæredygtig og skånsom metode til at fjerne fosfor fra søer og genanvende det, har modtaget 6,1 millioner til projektets første fase i 2020, som nu følges op med en bevilling på 14,4 millioner til videreudvikling og inddragelse af flere partnere.


Inden for området Vand og bæredygtig udvikling skal bidraget til humanitær bistand især bemærkes, som i år når op på samlet set 43,3 millioner.


Af andre større satsninger kan nævnes en række bevillinger til COVID-19 forskning, omlægning af Microflora Danicas laboratorium til corona-sekventering, en naturvidenskabelig julekalender samt en udvidelse af Smart Water Infrastructure Lab bl.a. med tekno-antropologisk forskning for at sikre implementering af forskningsresultaterne.

Inden for området Vand og bæredygtig udvikling skal bidraget til humanitær bistand især bemærkes, som i år når op på samlet set 43,3 millioner. For både eksisterende og nye humanitære kriser i 2020 har COVID-19 betydet en ekstra trussel for børn og familier, der har et akut behov for hjælp. De fleste midler er udbetalt til initiativer gennem Fondens faste partnere, men samtidig er en række større beløb gået til Læger uden Grænser (MSF), Internationalt Røde Kors (ICRC), Norsk Flygtningehjælp (NRC), Human Needs Project og World Vision.

Annonce

40 millioner til inklusion og samfundsengagement

Af andre større bevillinger kan nævnes et nyt flagskibsprojekt i det vestlige Etiopien, knap 7 millioner til udvidelser af programmet i Indien, hvor vi samlet set har etableret over 235 soldrevne vandsystemer, World Water Week Communications Initiative, samt fortsættelse af vores programmer i Togo, Burundi, Kenya og Tanzania.

Fondens støtte til eksempelvis UNICEFs nødhjælpsreserve, E365, samt et ekstraordinært tilskud på 5 millioner til smitteforebyggelse med rent vand og hygiejne, har betydet livsvigtig hjælp til nogle af verdens mest udsatte børn og deres familier.

Donationer inden for Fondens sociale engagement har taget et gevaldigt hop i 2020. Fonden har blandt andet etableret Poul Due Jensens Community Engagement Grant, hvor Grundfos-selskaber og ansatte engagerer sig i lokale sociale formål. Ud af den afsatte pulje på 20 millioner er der uddelt lidt over 15 millioner til 42 projekter og initiativer, primært uden for Danmark.

Endelig har Fonden også valgt at støtte lokale formål, herunder et værested for unge i Bjerringbro og en ombygning af Energimuseet i Tange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce