x
Annonce
Portræt

Præst med markante meninger til Hobro

Merete Bøye bliver ny sognepræst i Hobro. Arkivfoto: Preben Madsen
Cand.theol. Merete Møllemann Bøye har også musiske talenter.

Det er en cand.theol. med markante meninger, der bliver ny sognepræst ved Hobro Kirke, nemlig Merete Møllmann Bøye, 48 år.

På sin hjemmeside skriver Merete Bøye da også følgende:

- Gennem mange år har jeg været en konservativ stemme i debatten om kirke og kultur i danske dagblade, tidsskrifter og radio.

Noget usædvanligt er Merete Bøye allerede blevet indsat i sit nye embede. Det skete i søndags ved provst Jørgen Pontoppidan, men samtidig fungerer den nye sognepræst som vikar i Tjele-Nr. Vinge Pastorat med deltjeneste i Viborg Domsogn under sognepræst Christian Langballes orlov.

Dette vikarjob skulle egentlig først slutte med udgangen af juni, men de to berørte provster, foruden Jørgen Pontoppidan, Hobro-Mariager Provsti, også domprovst Thomas Frank, Viborg Domprovsti, er enedes med Merete Bøye om, at hun tiltræder i Hobro efter vinterferien i uge 7. Christian Langballe afbryder sin orlov på samme tidspunkt.

Merete Bøye er vokset op i Aarhus og cand.theol. fra Aarhus Universitet år 2000. Hun er ordineret i Viborg Domkirke af daværende biskop Karsten Nissen og tiltrådte i 2002 som kirkebogsførende sognepræst i Haderup-Feldborg Pastorat. Efter tiden her arbejdede Merete Bøye et par år som journalist ved Folkekirken.dk og har desuden haft flere vikariater. Således i den stilling, hun nu forlader, i de år, da Christian Langballe var DF-medlem af Folketinget.

Sideløbende har Merete Bøye udøvet en betydelig foredragsvirksomhed over hele Danmark og ofte taget del i den kirkelige og kulturelle debat, og i årene 1997 til 2000 var hun eneansvarlig for verdens mest besøgte webside om N.S.F. Grundtvig. De synspunkter, som Merete Bøye fra tid til anden forfægter, kan godt være skarpe, hvad hun ikke selv ser noget problem i.

Aktuelt er Merete Bøye sammen med præstekollegerne Nana Hauge og Stine Munch redaktør af det elektroniske tidsskrift Nyt Babel, der behandler emner inden for områderne teologi og kirke.

Sammen med en anden kollega, sognepræst Peter Danielsen, Rimsø, har Merete Bøye en duo, der optræder med numre af navne som Leonard Cohen og Johnny Cash. Peter Danielsen spiller guitar, mens Merete Bøye synger.

Annonce

Bor i Ans

Der er ikke tilknyttet bopælspligt til stillingen i Hobro, så Merete Bøye og hendes familie forbliver bosat på Vestre Langgade i Ans.

Ægtemanden hedder Helge Vad. Han er datalog og ansat ved Landbrugets Rådgivningscenter Seges i Skejby. Der er tre børn i ægteskabet, Jørgen på 18, Grete på 15 og Peter på 7 år.

Merete Bøye har altid lagt vægt på at engagere sig i lokale forhold, hvor hun end har arbejdet. Så lige nu er hun medlem af en skytteklub i Viborg.

Sit kirkelige ståsted betegner Merete Bøye som luthersk/klassik grundtvigsk. Men hun befinder sig også vel i den nye gren af Tidehverv, som har fået navnet Pietidehverv med hentydning til pietismen.

- Men de oprindelige kirkelige båse er jo under opbrydning, konstaterer Merete Bøye.

Mediemisforståelse

Merete Bøye holdt prøveprædikent den 14. november og fik allerede samme aften at vide, at hun af et flertal i menighedsrådet var indstillet som nummer 1.

Men Indre Mission havde en mindretalsindstilling, hvilket i øvrigt jævnligt forekommer, og i en sådan situation skal provst og biskop, det vil her sige Jørgen Pontoppidan og Henrik Wigh-Poulsen, udtale sig til ministeren, der så afgør sagen.

Provst og biskop anbefalede flertallets indstilling, fordi de fandt, at Merete Bøyes teologiske holdninger godt kunne dække IM ind, hvorefter den endelige beslutning ligger hos ministeren, aktuelt Joy Mogensen (S).

Det er i nogle medier blevet til, at ministeren i stedet for at pege på Indre Missions mandlige kandidat nærmest egenrådigt valgte en kvinde. Men ministeren fulgte altså blot indstillingen fra provst og biskop.

Indre Mission havde ønsket en mandlig sognepræst for angiveligt at opnå en mere ligelig kønsfordeling. I Hobro er der ingen mandlig præst, idet Merete Bøye, der afløser Lili Svinth, bliver kollega med Käthe Japhetson-Jensen og Tine Gam Pedersen, der p.t. er på barsel og afløses af vikar Ulla Pedersen, tidligere Fausing-Auning m.fl. pastorater.

Der var 11 ansøgere til stillingen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-direktør vil få det bedste ud af forfærdelig situation

Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Annonce