Annonce
Sport

Prinsesser og playmakers: Piger blev introduceret til fodbolden gennem Disney-inspireret træning

Stilhed før stormen. Pigerne introducerede sig selv, inden træningen gik i gang. Foto: Anders Pørtner
Playmakers er et græsrodsprogram for de yngste fodboldpiger etableret af UEFA. I Viborg blev projektet kickstartet onsdag eftermiddag ved Liseborgcenteret.

Fodbold: Viborg har i de seneste efterhånden mange år haft et godt omdømme indenfor pige- og kvindefodbold. Her har kvindefodboldlandsholdet hjemmebane, og Viborg Q konkurrerer på højt plan i flere forskellige aldersgrupper.

Onsdag påbegyndtes der en ny mulig fodboldoplevelse for byen og områdets fodboldglade piger. Her inviterede Team Viborg nemlig alle fire- til otteårige piger til det Disney-inspirerede projekt 'Playmakers', som er et græsrodsprogram for piger, som er iscenesat af UEFA.

Disney og UEFA. Ikke to ord man ofte hører i samme sætning. Foto: Anders Pørtner

Og områdets yngste fodboldpiger ydede i høj grad Viborgs gode pigefodbold-rennomé retfærdighed onsdag eftermiddag, uanset om man bedømte arrangementet på antallet af fremmødte eller mængden af glade grin og store smil.

Annonce

Hele 62 piger var nemlig mødt op til onsdagens Playmakers-arrangement.

Historiefortællinger inkorporeres i træningen

Træningen blev anført af en gruppe voksne fodboldtrænere i ledtog med nogle ældre fodboldpiger. De agerede en hybrid mellem den klassiske fodboldtrænerrolle og historiefortællere, som skulle fastholde de unge fremmødte i et eventyrunivers.

Grundet det høje antal fremmødte måtte de 62 piger opdeles i to grupper. De ældste, som var dem der var startet i skole, og de yngste.

En af de voksne trænere fortæller en historie, som skulle danne grundlag for en del af træningen. Foto: Anders Pørtner

Blandt de ældste var veninderne Rakel og Laura. De er begge syv år og kendte i forvejen hinanden fra både skole og fodbold.

De to veninder Laura (t.v.) og Rakel. Foto: Anders Pørtner

- Jeg kunne i forvejen godt lide fodbold, og så hørte jeg, at der kom Disney-fodbold. Og det ville jeg rigtig gerne prøve, sagde Rakel.

- Jeg synes, det lød vildt sjovt, og så skulle min mor også hjælpe til med træningen. Og det har også været rigtig godt indtil videre i dag, sagde Laura.


Jeg synes, det lød vildt sjovt, og så skulle min mor også hjælpe til med træningen. Og det har også været rigtig godt indtil videre i dag.

Laura Lindholt


En af de første øvelser, som den yngste gruppe blev kastet ud i, var et glimrende eksempel på koblingen mellem historiefortælling og fodboldtræning.

Her fik de først en historie om en eventyrskov med levende træer og væsener. Efterfølgende skulle halvdelen af pigerne agere træer, som skulle forsøge at trække overtrækstrøjer ud af en dæmning, mens den anden halvdel - som med den største selvfølgelighed indtog rollerne som dæmning - skulle redde dæmningen ved at vinde overtrækstrøjerne tilbage.

En af de unge 'playmakers' med hvad der ligner et forsøg på at afdrible kameramanden. Foto: Anders Pørtner

Og hvis man tvivlede på, hvorvidt at Playmakers-pigerne kunne formå at leve sig ind i historien, så blev den tvivl hurtigt gjort til skamme. Med stor entusiasme kastede de sig ind i kampen om overtrækstrøjerne.

Annonce

Vil vise flere piger vej ind i fodboldverdenen

Projektets formål er, at den næste generation af piger skal finde det mere naturligt at melde sig ind i fodboldklubber og på den måde udbrede fodbold som en sport, der appellerer til begge køn.

Projektet består af otte træningssessioner. En om ugen.

I de første par træninger - og dermed også onsdagens Disney-fodbold ved Liseborgcenteret - er det primære fokus at opbygge pigernes motorik, kreative tænkning og indbyrdes kommunikation. Først i de senere sessioner introduceres pigerne til grundlæggende fodboldfærdigheder.

- Når vi vælger at være værtshold for Playmakers, så er det fordi, at vi gerne vil have flere piger til at blive vilde med fodbold. Det vil vi for at gøre dem sundere, mere selvsikre, skabe venskaber og lære dem livsfærdigheder. Alle er velkomne til at deltage, sagde Daniel Andersen, som er arrangør og en del af Team Viborg.

- Efter træningerne får pigerne et eventyrpas med hjem. På den måde kan historierne fortsætte derhjemme, og forældrene kan blive aktiveret i det også, sagde Daniel Andersen.

Og selv for to piger, som i forvejen er blevet introduceret for fodbold, så var arrangementet en succes:

-Jeg har tænkt mig at melde mig til Disney-fodbold hver onsdag, og om mandagen vil jeg gerne gå til almindelig fodbold, sagde Rakel.

- Det vil jeg også. Vi er lidt flere og leger nogle andre lege end til almindelig fodboldtræning, sagde Laura.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce