Annonce
Rundt om Viborg

Pris: Påskønnelse til en skole, der kan noget særligt

Thorben Koed Thomsen holdt tale og uddelte tilgængelighedsprisen, som forstander Mette Navntoft modtog på vegne af Havredal praktiske uddannelser. Foto: Morten Pedersen
Havredal praktiske uddannelser har modtaget årets tilgængelighedspris fra Viborg Handicapråd. Skolen gør blandt andet arbejdsmarkedet tilgængeligt for unge med særlige behov.

Havredal: - Tilgængelighed forstår handicaprådet meget bredt, og der er mange, mange gode grunde til, at Havredal praktiske uddannelser skal have prisen.

Det sagde Thorben Koed Thomsen, da han på vegne af Viborg Handicapråd fredag afleverede årets tilgængelighedspris til uddannelsesinstitutionen for unge med særlige behov.

Koed Thomsen fremhævede blandt andet, at der på Havredal "tages individuelle hensyn, samtidig med, at de unge er en del af et fællesskab".

Annonce

Thorben Koed Thomsen, der er formand for Danske Handicaporganisationers Viborg-afdeling, sidder ikke selv i handicaprådet, men overrakte prisen, fordi både formand og næstformand for rådet havde måttet melde forfald.

Foruden et glaskunstværk modtog Havredal-skolen et æbletræ, som skal symbolisere, at på denne uddannelsesinstitution vokser de unge med særlige behov, så de "kan bære frugt" personligt og samfundsmæssigt i deres videre liv. Foto: Morten Pedersen

Men det er selvfølgelig handicaprådet, der ved overrækkelsen var repræsenteret af Susanne Andersen, Henning Laursen og Knud Gaarn-Larsen, som har bestemt, at Havredal - som institutionen også blot kaldes - skulle prises i år.

Et frugttræ som symbol

Foruden et stykke glaskunst til ophængning fik forstander Mette Navntoft på vegne af Havredal praktiske uddannelser desuden overrakt et æbletræ - af sorten Holstein Cox.

Træet er ment som et symbol på, at Havredal er et sted, hvor unge både vokser og "bærer frugt" til gavn for både dem selv og for samfundet, der i vidt omfang får gavn af selvhjulpne mennesker med større selvtillid - og et job - når de unge forlader Havredal praktiske uddannelser efter tre år, hvor de både lærer en masse fagligt og samtidig bliver rustet til livet i bred forstand.


Uddannelsen er så alsidig, der tages individuelle hensyn - og samtidig er de unge en del af et fællesskab

Thorben Koed Thomsen, handicapformand i Viborg om Havredal


Jens Bernstorff Schrøder, Skelhøje, og Jens Jørgen Jeppesen, Karup, havde begge indstillet Havredal til at modtage tilgængelighedsprisen - som Thorben Koed Thomsen i øvrigt modtog sidste år.

Bernstorff Schrøder skriver i sin indstilling blandt andet, at "skolen har arbejdet for at bygge bro mellem eleverne/skolen og det omgivende samfund", lige som han hæfter sig ved, at de unge får selvtillid og selvværd, der gør dem klar til arbejdsmarkedet på en måde og i et omfang, de næppe ville have opnået uden opholdet på Havredal.

Handicaprådet uddeler hvert år et unikt kunstværk til modtageren af årets tilgængelighedspris. I år var værket af glas. Foto: Morten Pedersen

Han bemærker i øvrigt også, at Havredal er er indrettet, så mennesker med fysiske handicap kan komme rundt - og dermed også er tilgængelig i den mere snævre, traditionelle forstand.

Annonce

Beæret forstander

Mette Navntoft takkede og sagde i forbindelse med prismodtagelsen, at hun er "meget beæret" og også glad og positivt overrasket over, at skolen i forbindelse med både indstilling og overrækkelse får så mange rosende ord med på vejen.

Nogle få elever, der for tiden arbejder i køkkenet, var med, da Havredal praktiske uddannelser modtog årets tilgængelighedspris, som det kommunale handicapråd uddeler hvert år. Foto: Morten Pedersen

Hun sagde også, at hun vil forsøge at gengive blandt andet Thorben Koed Thomsens tale til eleverne, der kun i begrænset omfang var tilstede ved prisoverrækkelsen. De fleste elever var travlt beskæftiget med undervisning og andre daglige gøremål. Kun en lille håndfuld medarbejdere fra køkkenet lyttede med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Hjernerystelsen der ændrede alt: - Jeg vil selv kunne definere min fremtid

Annonce