Annonce
Rundt om Viborg

Professor holder udfordrende foredrag om vand

AU Foulum inviterer mandag den 21. oktober til vandforedrag med professor Søren Rud Keiding. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Foulum: Mandag den 21. oktober fra klokken 19.00 deler professor Søren Rud Keiding ud af sin viden om vand. Det sker på et offentligt, naturvidenskabeligt foredrag på Aarhus Universitet i Foulum.

Vand er ikke bare et simpelt molekyle. Søren Rud Keiding vil fortælle om hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber, og hvordan vandmolekylerne i samspil med hinanden spiller en vital rolle i biologiske- og klimarelaterede processer på Jorden.

Når vi søger efter liv i universet, leder vi efter vand, da det er grundlaget for alle de livsformer, vi kender. For eksempel udgør vandmolekyler 75 procent af vores krop. Selvom vandmolekylets kemiske formel, H2O, er simpel og kendt af næsten alle, så er vand alligevel det mest forunderlige af alle stoffer.

Hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber - dermed også forståelsen af vandets betydning for liv - ligger ikke i det enkelte vandmolekyle, men i samspillet mellem vandmolekylerne. Ved brug af ny laserteknik, med blandt andet ultrakorte laserpulser, har forskerne fået ny indsigt i hvordan de enkelte vandmolekyler bevæger sig, og forskerne har fået viden om det komplicerede samspil mellem molekylerne. Med denne viden forstår vi bedre de mange biologiske processer, hvor vandmolekylet spiller en afgørende rolle - for eksempel i planternes fotosyntese, i øjets synssans og i at beskytte cellernes dna.

Ifølge en pressemeddelelse er Søren Rud Keidings foredrag på et højt, fagligt niveau, der udfordrer tilhørerne. Alle vil dog kunne få et udbytte og en større forståelse af, hvorfor vand har så stor betydning for os og vores klode. Det er gratis at deltage i foredraget, men det kræver tilmelding på www.scitech.au.dk/foredrag/foulum. Her kan man også købe en foredragsmenu, som før foredraget kan nydes i forskningscentrets kantine.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce