Annonce
Viborg

Professor om vilde haver: "Ja, gu nytter det da!"

Jørgen E. Olesen er professor ved Aarhus Universitet. Ifølge ham vil der næppe være meget at hente på CO2-regnskabet ved at gøre villahaver mere naturlige, men til gengæld ville det være en væsentlig håndsrækning til både flora og fauna. Foto: Morten Pedersen
Ifølge Jørgen Eivind Olesen ville flere vilde haver ikke betyde stort for CO2-regnskabet, men til gengæld ville det være en tiltrængt håndsrækning til både planteliv og dyreliv.

Viborg: Den vilde natur skal ind i villahaverne, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Og jo jo, det er da en romantisk tanke. Men hvor meget ville det rent faktisk nytte, hvis alle danskere som et tankeeksperiment forvandlede deres grunde til vild natur?

Ganske meget faktisk, lyder vurderingen fra Jørgen E. Olesen. Han er professor ved Aarhus Universitets Institut for Agroøkologi i Foulum, og hans direkte svar på spørgsmålet lyder:

"Ja, gu ville det da nytte":

- Lad os sige, at der er 1,5 millioner husstande i Danmark med en have, og at de hver især omlægger bare 100 kvadratmeter af deres grund til at blive mere vild. Det giver 15.000 hektar. Og så siger vi, at kommunerne og boligforeningerne gør det samme med nogle af alle deres store græs-ørkener. Så kan vi sikkert nå op på 25.000 hektar. Er det meget? Ja, det synes jeg faktisk, det er, siger Jørgen E. Olesen.

 

Annonce

Mere vildskab

25.000 hektar svarer rundt regnet til 21.000 fodboldbaner. Så meget ny natur med mere varieret plante- og blomsterliv ville ifølge Jørgen E. Olesen betyde væsentligt bedre levevilkår for bier, sommerfugle og andre insekter - samt de fugle og øvrige dyr, der spiser dem.

Ikke mindst i kraft af, at alle de nye, små frimærker med natur ville være nogenlunde jævnt fordelt over hele landet. I forhold til insekterne ville det skabe tiltrængte korridorer mellem forskellige områder, så de lettere kunne sprede sig, påpeger professoren.

- Der er ved Gud heller ikke for meget vildskab i min egen have derhjemme, men jeg tror faktisk, det ville batte rigtig meget, hvis vi alle sammen gjorde det. Vi ville få en meget større udbredelse og diversitet inden for både plante- og insektverdenen. Flere sommerfugle at kigge på, og jeg skal hilse og sige, at dem er der blevet meget færre af i forhold til, da jeg var barn, siger Jørgen E. Olesen.

Annonce

Den grønne ørken

Til gengæld ville mere natur i parcelhushaverne ikke batte stort i forhold til CO2-regnskabet, vurderer han:

- Nej, den problemstilling er så mega meget større, at der skal helt andre midler til. Hvis man skulle omlægge haver til vild natur, så skulle det alene være for at redde lidt af naturens mangfoldighed og rigdom tilbage. Men det er da også grund nok.

Ifølge Jørgen E. Olesen, så er problemet med de fleste haver og offentlige arealer, at de mest består af græs, som reelt er en slags menneskeskabt grøn ørken, der bliver plejet og dresseret, indtil alle andre planter forsvinder:

- Det er godt at spille fodbold på, men derudover er der ikke meget ved sådan en græsplæne. Ikke fra naturens synspunkt i hvert fald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Test på skoler og coronapas med posten

Annonce