Annonce
Rundt om Viborg

Protest: Naboer til kamp mod 'afvigende' bolig-nybyggeri i historisk fjordlandsby

Denne bygning, hvis ældste del er fra 1877, bliver snart revet ned. Ejeren vil i stedet bygge to ens huse. Arkivfoto: Morten Pedersen
Et bevaringsværdigt bindingsværkshus ved Hjarbæk Kro står for fald. Ejeren vil bygge i stedet bygge to nye boliger, som ifølge beboere i landsbyen er i strid med lokalplanen.

Hjarbæk: Ejeren af Søndersiden 4 ved siden af kroen i Hjarbæk har af Viborg Kommune fået lov til at rive en forsømt og faldefærdig - men erklæret bevaringsværdig - beboelsesejendom ned. I stedet vil han opføre to nye boliger. Viborg Kommune er som udgangspunkt velvillig indstillet over for projektet. Men flere naboer og andre hjarbækboere protesterer.

- Ved at give lov til det tilsidesætter kommunen lokalplanen for Hjarbæk (lokalplan nummer 424 - red.), mener Karl Tholstrup, Søndersiden 10, der sammen med andre naboer og beboere i Hjarbæk har gjort indsigelse over for kommunen.

De protesterende henviser blandt andet til, at det planlagte nybyggeri er adskiller sig væsentligt fra både den eksisterende bygning og fra bebyggelsen i øvrigt på Søndersiden, der fortrinsvist består af gamle fiskerhuse.

Annonce

Ejeren af Søndersiden 4 vil i stedet for den forfaldne bygning opføre to adskilte, ens bygninger, som skal være højere end den nuværende, fordi det er planen at udnytte tagetagen.

Som det ses på skitsen, vil ejeren af Søndersiden 4 i stedet for én bygning opføre to nye, og blandt andet dét, mener beboere i Hjarbæk er i konflikt med lokalplanen, der omfatter det meste af den gamle fiskerby. Illustration: Bjerre tegn og by

"Lokalplanens intentioner"

Det mener kommunen godt kan lade sig gøre, fordi nybyggeriet samlet set vil "være i tråd med lokalplanens intentioner".

Men det bestrider de protesterende naboer. I lokalplanen står der blandt andet, at hvis der gives tilladelse til at nedrivning af en bevaringsværdig bygning, skal en ny bygning have samme "omfang og karakter".

Der står også, at nye bygninger, der erstatter "værdifulde bygninger", skal fastholde den tidligere bygnings "understøttende funktion i landsbymiljøet".


Ved at give lov til det tilsidesætter kommunen lokalplanen for Hjarbæk

Karl Tholstrup, beboer i Hjarbæk


Og det mener naboerne på Søndersiden ikke er tilfældet:

- De to nye huse passer slet ikke sammen med resten af de gamle fiskerhuse i området. At de desuden skal være ens falder også ved siden af, for alle andre huse er jo forskellige, og det er netop et særpræg for Søndersiden og det gamle Hjarbæk, siger Karl Tholstrup.

Han understreger, at han og de øvrige underskrivere af protesten, som bakkes op af borgerforeningens bestyrelsen, ikke anfægter, at løbet er kørt for den nuværende bygning med blandt andet råddent bindingsværk. Indvendingerne går på, at kommunen, der i en række andre tilfælde har afslået byggeansøgninger med henvisning til lokalplanen, vil give en omfattende dispensation i tilfældet Søndersiden 4.

Blandt andet bindingsværket er råddent, og selv om bygningen ved Hjarbæk Kro er erklæret bevaringsværdig, har Viborg Kommune givet lov til, at den må rives ned. Spørgsmålet er så, hvad der må opføres i stedet. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce

Politiker afventer

Det er smede- og vvs-mester Kjeld Kjærgaard, Kølsen, der gennem anpartsselskabet KK Ejendomme, Kølsen, ejer Søndersiden 4. Kjærgaard, der også er med i investorgruppen bag Hjarbæk Kro, har "ingen kommentarer" til sagen.

Johannes Vesterby (V), formand for teknisk udvalg under Viborg Byråd, har endnu ikke set svarene i forbindelse med den høring, som netop er afsluttet vedrørende et kommende byggeri. Om det overhovedet bliver en sag for politikerne, er han uafklaret om.

- Det er jo i første omgang forvaltningen, der skønner, om et projekt afviger så meget fra lokalplanen, at den skal behandles i udvalget. Men vi kan jo som politikere selv bede om at få en hvilken som helst sag på dagsordenen, siger han.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Så er den sidste gerningsmand fra brutalt hjemmerøveri blevet dømt: Blodet dryppede ned på det tøj, som de var i gang med at stjæle

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

Julefrokost efter #Metoo: Derfor kommer jeg for første gang til at forlade festen klokken 22

Viborg For abonnenter

Projekt til 20 millioner er forsinket: Anlæg af Banebyparken skulle være i gang nu - men den kommer

Bjerringbro

Skovplan: Ingen planer om at sprænge træer i lokal skov væk

Viborg FF

Dårlig kvalitet i Vejle var en enlig svale - Viborg-træner har set spillerne reagere positivt efter skidt indsats

Viborg

- Jeg ser et lyntog (drevet af certificeret grøn strøm) holde på perronen klar til afgang. Skal du med?

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne skal have indflydelse på, hvilke boliger der bygges på meget omtalt grund

Bjerringbro

Morgensang i Viften

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Et stærkt felt med fem ildsjæle - her er kandidaterne til prisen som Årets Idrætsleder

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Debat

- Hvis det betyder, at vi gamle skal passe hinanden som gode naboer, takker jeg nej

Viborg For abonnenter

'Et flot stadion med forfærdeligt grimme farver': Endelig forvandles facaden på byens fodboldmekka

Bjerringbro

Bjarke har altid elsket at skrue i maskiner og få sorte fingre - nu modtager han fornem hæder

Annonce