Annonce
Viborg

Psykisk sårbare lider i coronakrisen

Direktør for Kvisten, Lisbeth Høstgaard Møller. Foto: Morten Pedersen
I øjeblikket er al terapi i Kvisten til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb sat på corona-pause, og det er ekstra hårdt for sårbare mennesker, at være sendt på ”hjemmeorlov”, påpeger Kvistens direktør, Lisbeth Høstgaard Møller.

Viborg: I slutningen af februar fik Lisbeth Høstgaard Møller en telefonbesked, der gjorde hende helt euforisk af glæde. Kvisten - den landsdækkende organisation, der har specialiseret sig i at give gratis terapi til mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb typisk fra barndommen eller ungdommen, var kommet på finansloven.

Fremover er der afsat 2,5 millioner kroner om året til drift af Kvisten, der har seks fuldtidsansatte på lønningslisten, en række deltidsansatte terapeuter og samlet set 100 frivillige fordelt over hele landet.

Der blev grint, spist kage og jublet i fællesskab den fredag i februar, hvor adskillige års arbejde kulminerede i en officiel blåstempling fra staten.

Annonce

Lisbeth Høstgaard Møller

I serien Karrierekvinderne portrætterer vi kvinder, der lever og ånder for deres job. I dag:

Navn: Lisbeth Høstgaard Møller

Alder: Født i 1963

Uddannelse: Civilingeniør, psykoterapeut og supervisor

Bopæl: Bjerringbro

Oprindelig fra: Landsbyen Balling på Skive-egnen

Familie: Gift med Christen, mor til tre voksne børn

Kæmpe udfordring

I dag – under en måned efter - ser virkelighed noget anderledes ud. Planen var, at finanslovsudmeldingen skulle fejres i fællesskab på Kvistens generalforsamling, men generalforsamlingen blev siden aflyst på grund af corona-smittefare, og præcis som i alle andre brancher er al unødvendig aktivitet nu aflyst.

Terapi er en af de behandlingsformer, der er indstillet på grund af krisen. I Bjerringbro går Kvistens direktør, Lisbeth Høstgaard Møller, derfor rundt i sit parcelhus og tænker meget på Kvistens mange hundrede klienter landet over, der kan komme i kontakt med deres terapeut over telefonen eller få akuthjælp på Kvistens nødtelefonlinje, men ikke må mødes ansigt til ansigt med terapeuten eller i de grupper med ligestillede, som de har så stor gavn af.

Sårbare mennesker bliver ramt hårdere af krisen end andre. At være sammen med familiemedlemmer døgnet rundt, eller være fuldkommen isoleret - det er en kæmpe udfordring for psykisk sårbare, påpeger hun.

Symptombehandling

Lisbeth Høstgaard er derfor en af de mange danskere, der håber at coronakrisen letter sit tag i samfundet så snart som muligt. Dels har landets sårbare mennesker brug for støtte og terapi. Dels har Kvisten en lang række tiltag i støbeskeen, som organisationen brænder for at komme i gang med.

Kvistens terapeuter er blandt de eksperter i landet, der har mest erfaring med behandling af senfølger efter seksuelle overgreb. Kvisten tilbyder gratis terapi til voksne mænd og kvinder, der som børn eller unge har været udsat for seksuelle overgreb.

Kvistens direktør håber, at fremtiden og finanslovsudspillet betyder et tættere samarbejde mellem Kvisten og kommunerne.

- Vi har et mål om, at Kvisten skal være kommunernes foretrukne samarbejdspartner på senfølgeområdet. Vi har opbygget en stor erfaring, og som landsdækkende organisation er vi tæt på borgeren. Kommunerne kan købe ydelser af vores erfarne terapeuter gennem Kvisten. Det kan være både givtigt og lønsomt for de kommuner og regioner at behandle årsagerne frem for symptomerne, siger hun og fortsætter:

- Man bliver ikke fri af sine barndomstraumer ved at blive tilbudt jobtræning, et praktikforløb, en ny uddannelse eller et motionsforløb, men målrettet terapi hjælper – også for mennesker, der helt grundlæggende har mistet tilliden både til sig selv og til andre mennesker. Det er vores erfaring i Kvisten, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Annonce