Annonce
Leder

Psykologer begynder at se en forretning i det

Jeg fik i går en mail fra tre psykologer, som tilbød et corona-beredskab - med solide priser pr time.

Min første reaktion var overvejelsen, om ikke det var lidt usmageligt sådan at ville profitere på andres ulykke. Men det så ud som om, det var skrevet i den bedste mening.

Ved nærmere refleksion kom jeg frem til, at disse psykologer jo driver privat forretning og selvfølgelig ser muligheder, hvilket er legitimt. Selvfølgelig er der nogle samfundsgrupper, som der bliver hårdt brug for, og som krisen giver meget arbejde.

Sundhedspersonalet får travlt - det siger sig selv. At blive sygeplejerske eller læge må være tidens sikreste valg. Men der bliver også travlhed hos ikke kun psykologer, men også coaches, mentorer og præster til at behandle traumer efter tab af værdier, tab af virksomheder og tab af job. Og nogle skal tage sig af børnene.

De sikre vindere i enhver krise er de advokater, som får travlt med konkurser og rekonstruktion af virksomheder.

En anden mail kom fra detailhandelseksperten Bruno Christensen, som har det klare budskab: Det er nu, du skal handle lokalt. Bruno Christensen skriver om, at alternativet er spøgelsesbyer og lokalsamfund uden en avis. Det ramte mig lige i mellemgulvet!

Jeg er optimist i den forstand, at Danmark kommer igen. Men det bliver et andet land, der aldrig bliver som før. Nøjagtig som efter finanskrisen, der var årsag til den største centralisering af vores fællesskaber nogensinde. Tænk bare på, hvordan lokalbankerne er forsvundet fra landkortet. Hvordan statsadministrationen er koncentreret i hovedstaden, og uddannelserne er koncentreret i den koncernlignende VIA-organisation.

Det er sidste udkald, hvis kursen skal lægges om, og hvis vi ikke i så lille et land skal se de spøgelsesbyer, som Bruno Christensen skriver om.

Måske formår vi at sætte en anden dagsorden på kanten af denne krise. Måske vågner vi op med et krav om, at globaliseringens forudsætning er samfund og demokratier i balance. Det er og bliver den helt store udfordring på vejen op igen.

Lige nu kunne det være lidt rart at få nogle forhåbentlig positive bud på, hvor lang tid, vores land skal ligge i dvale.

Chefredaktør Lars Norup.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce