x
Annonce
Rundt om Viborg

Røde Kors-afdeling vil have egne vågekoner

Røde Kors Karup vil nu oprette en lokal vågekonetjeneste. Udgangspunktet er, at ingen skal være alene i den sidste tid - med mindre vedkommende selv ønsker det. Arkivfoto: Trygfonden
Røde Kors Karup lægger nu an til at oprette et korps af vågekoner, der kan sidde ved døende. Lokalformanden oplever, at der er et behov.

Karupegnen: Nogle har ingen pårørende til at være hos sig i deres allersidste levetid. Og andre gange har de pårørende til en døende brug for en pause og et pusterum.

Begge problemstillinger vil Røde Kors Karup forsøge at afhjælpe ved at oprette en såkaldt vågetjeneste, hvor frivillige melder sig til på skift at sidde en tid ved døende. En lang række af landets Røde Kors-afdelinger har en sådan tjeneste, og nu vil Karup altså også have sit korps af såkaldte vågekoner.

"Hvis det står til Røde Kors i Karup, så må ingen i gamle Karup kommune dø uden medmenneskeligt nærvær i de sidste timer af livet, hvis det ikke ønskes," skriver formand Hanne Mette Thagaard således i en pressemeddelelse forud for et informationsmøde og vågetjenesten.

Hun skriver videre, at "en vågekones mest fornemme opgave er at give den døende en tryg afslutning på livet. Det er en givende, men også krævende opgave at mestre medmenneskelighed i den situation."

Informationsmødet holdes onsdag eftermiddag den 18. september i Karup kultur- og forsamlingshus - i forlængelse af den såkaldte onsdagscafe.

På mødet vil man kunne få en introduktion til rollen som "vågekone" - det kan også være en mand. Herunder opgaver, nødvendige kompetencer og samarbejdet med professionelle og eventuelle pårørende til den døende.

Dem, der på baggrund af introduktionen gerne vil være vågekone, bliver tilbudt at komme på et egentligt kursus.

Annonce
Mange pårørende til døende har brug for et pusterum, og det vil en vågekonetjeneste også kunne give dem, mener Røde Kors i Karup. Arkivfoto

Flere interesserede

Hanne Mette Thagaard oplyser, at en håndfuld lokale kvinder allerede har vist interesse for at blive vågekone, men hun vurderer, at der sagtens kan være brug for flere til et korps, når man tager i betragtning, at mange pårørende kan have brug for at blive afløst, hvis den terminale fase er lang og vanskelig.

Røde Kors-formanden peger på, at man i den kommunale hjemmepleje har sendt signaler om, at der formentlig er et behov for en lokal vågetjeneste, hvis ordningen bliver kendt.

Der stilles ingen krav om uddannelse, køn eller alder i forhold til at blive vågekone. Men til gengæld skal man angiveligt være "rimelig robust", selv om man altså forud vil blive "klædt på" i forhold til den aktuelle situation og forholdene omkring den døende.

En vagt som vågekone vil typisk være på tre-fire timer ad gangen.

Ifølge Hanne Mette Thagaard har flere end 80 lokale afdelinger af Røde Kors nu en vågetjeneste. Lokalt er Røde Kors i Fjends for nylig kommet til og har indtil videre syv vågekoner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vi passer på hinanden

Annonce