Annonce
Viborg

Rørt børnehaveboss: - En børnehave uden børn ... Det er bare forkert

Børnehuset Teglgården i Teglmarken i Viborgs sydby slog sammen med de øvrige daginstitutioner dørene op onsdag - og det var der tydeligvis flere, der havde optur over. Foto: Morten Pedersen
Onsdag den 15. april blev en milepæl i genåbningen af landet. De mindste danskere fik lov til at komme først tilbage i virkeligheden - og det gav store smil hos dem, der skulle tage kærligt og sikkert imod dem med åbne arme (og masser af håndsprit).
Annonce

Viborg: Birthe Nielsen har været ansat i Børnehuset Teglgården så længe, at selv undertegnede 30-årige journalist fra sydbyen kan prale af at have været under hendes kærlige vinger.

Hun har set meget, prøvet det meste i den børnehave, hvor hun har været i efterhånden 36 år. Hun har set det ene barn efter det andet vokse op, og hun har krammet dem farvel for sidste gang og sagt "hej" igen, når de mange år senere selv er kommet forbi for at få passet deres egne børn.

Men når de mange år i børnenes tjeneste engang skal gøres op, så vil også den børneløse tid, som året 2020 har budt på, skille sig ud i rækken af minder.

Ingen tvivl om det.

- For en børnehave uden børn ... Det er bare forkert, konstaterer hun.

Lederen af Børnehuset Teglgården var derfor også lutter smil, da arbejdsdagen den 15. april var ved at nå sin ende.

De fleste af de 34 børn var så småt blevet hentet, og konklusionen var klar:

- Åbningen i dag er gået meget mere gnidningsfrit, end jeg kunne have frygtet. Det har været rigtig dejligt, siger hun.

Teglgårdens leder igennem 13 år, Birthe Nielsen, var både glad for - og lettet over - hvordan genåbningen var gået. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Gåsehud

Det hjælper selvfølgelig også, at kun halvdelen af de 70 børn er tilmeldt pasningen fra "dag et".

- Men tallet vokser meget hurtigt, fortæller Birthe Nielsen.

Hun tror - og håber vist egentlig også - at sydby-institutionen snart er fuldt belagt med børn igen.

Den 63-årige har savnet det liv og den puls, hun har haft som sin hverdag i en halv menneskealder.

- Den torsdag - dagen efter, at Mette Frederiksen havde holdt sit pressemøde - havde vi kun 12 børn, og om fredagen havde vi tre, fortæller hun.

I ugerne herefter har den stået på nødpasning. Der har det føltes temmelig tomt på matriklen.

- Men en af dagene kunne jeg høre en dreng sidde og synge MGP-sange, og han fortalte, at hans mor og far var trætte af at høre på dem, siger Birthe Nielsen og ler kærligt.

- Så en af pædagogerne fandt sangbogen frem, og så sad de to og sang løs. Det var, så jeg fik helt gåsehud, fortæller den rutinerede ræv.

Hun ser helt rørt ud.

Annonce

Skulle lykkes

I påsken har hun og flere af medarbejderne leget indretningsarkitekter.

- Møblerne plejer slet ikke at stå på den her måde, men det har været nødvendigt at lave det hele om, så vi kunne skille rummene ad, forklarer hun.

- Vi har forsøgt at tænke ud af boksen, for det her har bare skullet lykkes.

Birthe Nielsen har en forhåbning om, at hun kan få lov til at leje kælderen under Teglgården. Her ligger et stort festlokale, og da der ikke er mange fester for tiden, kan det være en god chance for at skaffe flere frie kvadratmeter.

- Det vil give et frirum. Det kan være godt at være udenfor, det ved vi, men det kan også være hårdt i en hel dag, konstaterer hun.

- De ved allesammen, at der er "det her corona". Foto: Morten Pedersen
Annonce

Knivsæg

Børnehaven er blevet tæppebombet med informationer og retningslinjer, med spørgsmål og med svar.

Birthe Nielsen noterer sig, at både børn, forældre og ikke mindst medarbejderne har holdt humøret højt dagen igennem.

- Der er super god stemning omkring alt det her, og det er noget af det allervigtigste. Hvis medarbejderne går og synes, at det hele er forfærdeligt, så spreder det sig til børnene, siger Birthe Nielsen.

Hun ved bedre end så mange andre, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om afstand og afspritning og den slags kan komme på en prøve, fordi børn er ... ja, fordi børn er børn.

- Vi prøver bare at have sans for ikke at gå med dem i hænderne hele tiden og at følge de retningslinjer, der er. Men det er jo en knivsæg, vi går på. Vi skal ikke udsætte børnene eller os selv for for megen eller for tæt kontakt, men selvfølgelig må man trøste børnene, påpeger hun.

Når alle 70 børn er tilbage, skal der igen tænkes kreativt. Teglgården undgår ikke at måtte dele sin legeplads op. Måske med røde kasser? Foto: Morten Pedersen
Annonce

Vasket hele tiden

Birthe Nielsen kaster et blik i retning af køkkenet, hvor en af de ansatte er ved at vaske legetøj op.

En ny hverdag er begyndt.

- Vi har et depot med en masse andet legetøj, så der kan byttes rundt. Noget af det skal stå i 72 timer, før det ikke længere kan smitte, fortæller hun.

- Og andet bliver simpelthen vasket hele tiden, konstaterer Birthe Nielsen og peger derefter hen imod et bord, hvor pædagog Anne Mette Pedersen sidder og kæmper med en håndfuld børn om at vinde flest mulige dyrekort.

- Sådan noget som kortspil er rigtig godt, for med pap tager det kun 24 timer, før vi med sikkerhed kan sige, at der ikke er corona-vira på, indskyder hun så.

Det er aldrig for sent at lære noget nyt, og hun har lært ikke så få detaljer om smitterisiko i den seneste tid.

Men hun har også lært, at en børnehave uden børn ikke er noget for hende.

- Så det er så skønt, at de er tilbage. Det er simpelthen bare så dejligt, siger hun.

Legetøj til tørre. Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce