Annonce
Viborg

Rane Willerslev fraråder livets "sikre" valg

Rane Willerslev talte for et fuldt auditorium. Privatfoto

Nationalmuseets direktør talte onsdag aften for et fyldt auditorium på Viborg Gymnasium & HF.

Viborg: Onsdag aften gæstede Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, et stopfyldt auditorium på Viborg Gymnasium & HF med sit foredrag om en uddannelsessektor, der har et stigende fokus på karakterer og færdigheder frem for at lade de studerende eksperimentere og afsøge grænserne for faglig viden.

Den 46-årge professor i antropologi tog først tilhørerne med på en rejse til Sibirien, hvor han på flugt fra den russiske mafia flygtede ud i tre måneders ensomhed og måtte kæmpe for sin overlevelse i mødet med den barske natur. Isolationen, isvinteren og manglen på mad tilførte en kosmologisk dimension til hans antropologiske feltarbejde. Den kunne han senere bringe i spil som direktør for Kulturhistorisk Museum i Oslo. Her kunne han bruge sine opdagelser i det sibiriske jægersamleresamfund til at genopbygge et vingeskudt nationalmuseum.

Rane Willerslev havde held med, på antropologisk vis, at kortlægge beslutningstagernes interesser og samtidig stække en tung og traditionsbundet organisation, blandt andet ved at invitere til nye ideer fra alle museets medarbejdere i forandringsprocessen i uvante processer. En ledelsesform, han har ført med sig i sin nuværende ansættelse som direktør på Nationalmuseet.

Annonce
"Ar fejle produktivt" var ét af nøglebegreberne.

Produktive fejl

Og netop evnen til at overføre sin viden fra ét domæne til et helt andet er en central pointe i Willerslevs vision for uddannelsessystemet. Han tror ikke på, at innovation og kreativitet kan blomstre i et uddannelsessystem, som alene belønner trygge tolvtalspræstationer og sikre valg i livet.

Ifølge museumsdirektøren skal man derimod lære at fejle produktivt for at kunne udvikle originale løsninger, og uddannelserne skal både understøtte den faglige fordybelse og udfordre grænserne for viden. Med disse uddannelsespolitiske markeringer gik Willerslev i dialog med forsamlingen og diskuterede karakterer, adgangskrav og sit syn på fremtidens faglighed.

Direktørens besøg markerede afslutningen på gymnasiets foredragsrække, som har budt på livestreaminger fra Aarhus Universitet samt foredrag ved gymnasiets lærere. Næste skoleår byder skolen på en ny række af offentlige foredrag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce