Annonce
Viborg

Rasende eksborgmester langer kraftigt ud efter Wilbek i svømmehalssag: - Det er fuldstændig uhørt

Den konservative gruppeformand Torsten Nielsen langer i kraftige vendinger ud efter borgmester Ulrik Wilbek og hele den måde, svømmehalssagen tilsyneladende er afgjort på. Arkivfoto: Preben Madsen
Ifølge Torsten Nielsen er der sket et stort tillidsbrud i byrådet. Borgmesteren har i hans øjne siddet inde med en vigtig viden, som han burde have delt under budgetforhandlingerne.

Viborg: Forholdet imellem Venstre og Det Konservative Folkeparti i byrådet er tilsyneladende iskoldt. Torsten Nielsen, gruppeformand for sidstnævnte, langer i hvert fald nu voldsomt ud efter sin efterfølger i borgmesterstolen, Ulrik Wilbek (V).

Det skyldes, at Venstre og Socialdemokratiet i hans optik har tilbageholdt en fælles, hemmelig aftale om at opføre en gymnastikhal til godt 10 millioner kroner i Houlkær som en slags undskyldning for, at bydelen ikke alligevel får en svømmehal. Nyheden kom få timer efter, at et samlet byråd var nået til enighed om et budget, hvor hverken hal eller svømmehal havde været på forhandlingsbordet.

- Det er et tillidsbrud, der virkelig er til at tage og føle på, siger Torsten Nielsen.

- Det er ikke så meget sagen, men snarere måden, det er sket på. Det er en uhørt arbejdsgang af værste skuffe, fortsætter han.

Torsdag underskrev de seks gruppeformænd fra hvert byrådsparti det fælles budget for 2020 samt de efterfølgende såkaldte "overslagsår".

Kort inden, signaturen blev sat torsdag klokken 13, kunne Viborg Stifts Folkeblad dog fortælle, at den meget omtalte svømmehal nu skal skifte adresse. Torsten Nielsen konkluderer, at Venstre og Socialdemokratiet tilsyneladende havde indgået en fælles aftale, som partierne valgte at fortie onsdag aften.

- Der hopper kæden helt af, da jeg finder ud af, at borgmesteren og socialdemokraterne har siddet og aftalt, hvad der skal ske med svømmehallen og en ny hal inden da. De er i deres gode ret til at lave en sådan aftale, men at de så sætter sig få timer senere og indgår et budget uden at nævne det med et ord ... siger en tydeligt vred Torsten Nielsen.

- Vi spurgte endda direkte ind til den svømmehal, og fik et mærkeligt svar tilbage, som vi studsede noget over. Under 12 timer senere kommer nyheden så om, at de flytter rundt med en svømmehal og bruger godt 10 millioner kroner på en ny gymnastikhal i Houlkær.

Annonce

Total arrogance

Da Torsten Nielsen sidst på formiddagen torsdag blev gjort opmærksom på nyheden om svømmehallen, ringede han straks til borgmester Ulrik Wilbek (V).

- Men han ringede ikke tilbage. Han bad i stedet gruppeformanden (Claus Clausen, red.) om at ringe tilbage til mig, og det må han også gerne, men var det ham, jeg ville snakke med, så var det da ham, jeg havde haft ringet til, konstaterer Torsten Nielsen, og fortsætter:

- At man ikke er så meget mand, at man reagerer på en mail, det gør mig målløs.

Efterfølgende valgte Torsten Nielsen at skrive rundt til de øvrige gruppeformænd:

- Jeg skrev, at det her simpelthen ikke er i orden. Det er ikke en måde at arbejde på. Derfor forventer jeg, at der hurtigst muligt indkaldes til et nyt møde. Men borgmesteren reagerede stadig ikke, siger Torsten Nielsen.

Ifølge ham har både Stine Damborg Hust og Peter Juhl, begge konservative, fået henholdsvis beskeder og et opkald fra borgmesteren siden torsdag.

- Men jeg hører ingen verdens ting. Jeg kan gætte på, at han enten gør som strudsen og jager hovedet i busken, eller også er det som i et diktatur, hvor man siger, at "det er sådan, det er" - eller også kan man sige, at det er total arrogance bare at lade som ingenting. Det er en arbejdsgang, som er fuldstændig uhørt.

Hvad kan man stole på?

Ifølge Torsten Nielsen er Wilbeks adfærd dybt ødelæggende for et ellers tæt samarbejde i Viborg Byråd.

- At man laver en fejl er fair nok, det gør vi alle sammen, men al tillid er jo gået i fløjten.

Jeg fornemmer, at det er Ulrik Wilbek, du er skuffet over eller sur på, men der var måske også nogle socialdemokrater, som burde have nævnt noget?

- Det kunne de da godt, men det er altså borgmesteren, der er mødeleder. Han sidder med en viden, som han ikke lader indgå. Jeg har ikke ord for det.

Betyder det noget for det budget, I jo trods alt er enige om?

- Jamen, jeg ved snart ikke, hvad vi i grunden er blevet enige om. Per automatik kan man jo ikke lade være med at tænke, om der kommer mere, som vi ikke kender til, siger den konservative gruppeformand.

- Jeg kan slet ikke følge noget som helst i det, der er foregået. At to partier sætter sig og laver en plan, det ser man jo, men at det kommer listende ind på den her skumle måde, det er simpelthen aldrig set før. Jeg har heller aldrig hørt om byråd i andre kommuner, hvor sådan noget her sker. Jeg har ikke ordene, der kan bruges. Jeg er direkte rystet, for selvom det er en demokratisk proces, at flertallet bestemmer, så er demokratiet alligevel sat ud af spil her. I min verden har en borgmester altid skulle samle et byråd - her sker det stik modsatte. Jeg ved ikke, hvordan vi skal komme videre herfra. Der er kommet så mange ridser i lakken, at vi nu hele tiden skal stoppe op og spørge, om det er sandheden, vi får på bordet. Den usikkerhed er så frygtelig ærgerlig. Og vi skylder altså hinanden en åbenhed og en fortrolighed - for vi skylder mest af alt kommunens borgere, at vi kan arbejde sammen.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Ulrik Wilbek til kritikken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Tilfredshed over hele linjen – Viborg FF matchede hård ukrainsk modstand

Annonce