Annonce
Livsstil

Redaktørens klumme: Kvinde med tørklæde

Hanne Frette. Foto: Vibeke Volder

Det er både modigt og godt at stå frem og vise, hvem man er. Og det til trods for, at man er ramt på netop de to dele af udseendet, der betyder meget for de fleste kvinder: håret og brysterne.

Brystkræft rammer hvert år 4694 kvinder, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, der er et gennemsnit af tal i perioden 2012-2016. Og 66.372 kvinder lever med diagnosen ifølge de seneste tal fra 2016. Og brystkræft rammer alle kvinder: mødre, hustruer, døtre, svigerdøtre, tanter, veninder, klassekammerater og kolleger.

Den gode nyhed er, at de fleste kvinder bliver helbredt. Efter fem år er 85 procent af de brystkræftramte i live. Men de er for altid forandret. Både udvendigt og indvendigt.

Annonce

Tidligere fulgte der med kræften også en aftale med fagpersonale, der nænsomt og omhyggeligt efter mål fremstillede paryk og proteser til kvindens krop, så i hvert fald kræftens ydre konsekvenser kunne skjules. Det tilbud er der stadig.

Alligevel er det godt, at kvinder de seneste år i stigende grad tør stå ved, at den karakterændring, der er sket indvendig, også afspejles udvendigt, i en tid, hvor der er ekstremt meget fokus på udseendet. Hvor mennesker vurderer hinanden ud fra en lækkerhedsfaktor.

Det sker ved, at kvinderne fremviser deres skaldede isse eller det ultrakorte, dunede hår. Men der er også et alternativ. I denne udgave af Livsstil kan du møde 37-årige Maria Steenhof fra Odense. Hun designer og syr feminine hovedbeklædninger til kvinder, der har mistet håret. Hun har for nylig selv været ramt af brystkræft og ved, hvordan det som kvinde føles at blive skaldet fra den ene dag til den anden.

Det er måske først, når man som kvinde har taget livtag med døden, at man endelig når til den erkendelse, at det lækreste ved en selv ikke absolut behøver at være langt hår, men en rank ryg og et stålsat blik. At det ligefrem er sådan en kvinde, man også skal vende sig om efter på gaden.


Brystkræft rammer alle kvinder: mødre, hustruer, døtre, svigerdøtre, tanter, veninder, klassekammerater og kolleger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Annonce