Annonce
Livsstil

Redaktionen anbefaler: Podcast til vinterdagene

Det er barber Jonas Shiran Beck Larsen, der står bag podcasten "Samtaler fra en herrebarber". Kunden i denne stol er Robert Preuss, ifærd med at få studset overskægget til en "Clark Gable." Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau/Scanpix
Din smartphone er en skattekiste af podcast-guld, der bare venter på at blive gravet frem fra de digitale gemmer. Redaktionen har her samlet en liste over nogle af vores bedste lytteoplevelser.

”The Fault Line: Bush, Blair and Iraq”

Første afsnit af ”The Fault Line: Bush, Blair and Iraq” begynder 3. januar 2003, hvor Bill Murray, ikke skuespilleren, er på jagt efter en tophemmelig kilde. Bill Murray er på mission for CIA i Paris, da franskmændene tipper ham om eksistensen af en kilde, der har informationer, som kan stoppe en krig mod Irak. I Washington runger krigstrommerne, men det er sparsomt med efterretningerne.

”The Fault Line: Bush, Blair and Iraq” er en velfortalt podcastserie i otte afsnit om begivenhederne, der førte til krigen i Irak. David Dimbely, garvet journalist hos BBC og vært på nyhedsudsendelser og debatprogrammer i årtier, tager lytteren med gennem de 18 måneder, som efter angrebet 11. september 2001 førte til invasionen af Irak 20. marts 2003. Gennem velvalgte kilder tæt på begivenhederne tegnes positionerne i den amerikanske regering fra de udenrigspolitiske høge, som ville færdiggøre det, man aldrig opnåede med Golfkrigen, fjernelsen af Saddam Hussein, til det diplomatiske spil på højeste niveau mellem George Bush og Tony Blair, som journalisterne også har fået i tale.

Podcasten kan blandt andet lyttes på Spotify. (Henrik Anderson)

Bedste lytteoplevelse

Magasin- og tillægsredaktionen og værter fra Podcastredaktionen deler i denne guide deres bedste lytteoplevelser fra podcastuniverset.
Annonce

”Drømmenes Kaptajn”

Du kender ham garanteret, Drømmenes Kaptajn. Bag den flatterende titel gemmer sig nemlig Troels Kløvedal. Søfarer, eventyrer, forfatter og levemand. Denne fem afsnit lange podcast er ikke kun et portræt af manden, der har inspireret danskerne til at tage ud i verden. Det har du sikkert hørt og læst om i lange baner, tænker du måske. Det gjorde jeg. Men kun lige indtil jeg trykkede på play og blev suget ind i et radiofonisk drømmeunivers, der kaster lytteren mellem bølgebrus og hvalsang til lydbidder og interviews fra Troels Kløvedals liv.

Den røde tråd - eller sejlgarnet, der binder historien sammen, om du vil - er Susanna Sommers ærlige livsfortælling, der er med til at afspejle et portræt af tiden. Hun er kvinden bag montagen og kendt som en mester i lydpoesi. Det kan man ikke modsige efter at have lyttet til ”Drømmenes Kaptajn”, der bevæger sig i så mange lag, at man til slut sidder tilbage med en mystisk blanding af hjemlængsel og udlængsel. Og et savn efter Troels Kløvedal.

Lyt podcasten på dr.dk. ”Drømmenes Kaptajn” blev kåret som ”Årets bedste podcast” 2019 ved Prix Radio. (Mette Pørtner Jensen)

Annonce

”Kvinden med den tunge kuffert”

Vi følger i hælene på en bedragerske, der tager ophold på klosterrefugier og andre menigheder i Jylland og stikker af fra regningen. Podcasten er et studie i, hvordan en kvinde med et tilforladeligt udseende udnytter folks tillid og gæstfrihed, men også skaber splid omkring sig, uden at folk forstår, at det er hende, der gør det. Podcastværten sætter alt ind på at møde hende og konfrontere hende.

Jeg valgte i sin tid den podcast, fordi den er produceret af Third Ear, som for nogle år siden modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris. Året efter i 2018 lavede Third Ear en podcast til Glyptotekets fremragende udstilling ”Beruset og beriget” om forsvundne skatte i Romerriget, hvor skuespiller Thure Lindhardt var værten. Da jeg begyndte at høre ”Kvinden med den tunge kuffert”, var alle syv afsnit tilgængelige. Og jeg havde meget høje forventninger til podcasten, som var min første efter at have været på Glyptoteket.

Jagten på bedragersken blev stadig mere hæsblæsende for hvert afsnit, og jeg endte med at måtte lytte til de sidste to afsnit om natten, fordi det simpelthen var for spændende.

Podcasten kan lyttes via Third Ear. (Hanne Damgaard Frette)

“Drømmenes Kaptajn” blev kåret som “Årets bedste podcast” 2019 ved Prix Radio. Her ses en ung Troels Kløvedal ombord på Nordkaperen. Foto: Ulf Nilsen/Ritzau Scanpix
Annonce

”P7 Mix Maraton”

Jeg har desværre sjældent tid til at lytte intenst til en podcast flere timer i træk, og derfor tyer jeg gerne til nogle af dem, der kan fungere som hyggelig ”baggrundsstøj”, imens jeg tuller rundt derhjemme med familien i weekenden. Til det formål fungerer P7 Mix Maratons udsendelser glimrende. Hvert afsnit varer knap syv timer og er dedikeret til for eksempel Elton John, Queen, Depeche Mode eller mere nutidige kunstnere. I løbet af udsendelsen bliver man som lytter klogere på personen bag musikken, og værterne spiller også nogle af de meget sjældne numre.

P7 Mix Maraton-udsendelserne er oprindeligt sendt som radioprogrammer på radiokanalen P7, men kan stadig downloades og lyttes til. (Maja Julskjær)

Elton John er en af de kunstnere, P7 Mix har dedikeret en knap syv timer lang radioudsendelse til. Alle udsendelser kan hentes som podcast. Foto: Eric Gaillard/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce

”Heavyweight”

Jonathan Goldstein agerer mellemmand i at få mennesker til at forlige sig med fortiden. Som da han genforener sin far med sin onkel og får begge parter til at se deres konflikter i et nyt og mildere lys. Eller da han sammen med en ven opsøger musikeren Moby for at få ham til levere nogle lånte cd’er tilbage, som er afgørende for, at vennen kan føle, at han har sat sig et aftryk i verden. Man er altid i helt forrygende godt selskab med Jonathan Goldstein.

Podcasten kan lyttes på www.gimletmedia.com. (Kasper Løvkvist)

"The Fault Line: Bush, Blair and Iraq” handler om de 18 måneder efter angrebet på The World Trade Towers i New York. Foto: Jeff Christensen Reuters/Ritzau/Scanpix
Annonce

”Off Menu with Ed Gamble and James Acaster”

Det er James Acaster, der er trækplastret her. Han er komikernes komiker og en særling af en særlig karat. Her har han sammen med den ikke helt lige så sjove Ed Gamble etableret en fiktiv restaurant, hvor de inviterer gæster (oftest andre komikere) ind til at fortælle om den forret, hovedret og dessert, som de ville vælge i deres drømmerestaurant.

Det går altid ud ad vilde tangenter, og når podcasten er slut, har man haft et konstant smil på (og er blevet virkelig sulten).

Podcasten kan lyttes på www.offmenupodcast.co.uk. (Kasper Løvkvist)

Foto: Antonio Cicorella/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Annonce

”Samtaler fra en herrebarber” og "Serial"

Barber Jonas Shiran Larsen taler med sine kendte kunder i podcasten ”Samtaler fra en herrebarber”. Han udnytter det intime rum hos herrebarberen, og det kommer der nogle meget fine samtaler ud af, som jeg nyder at være tilhører til. Podcasten kan lyttes på www.heartbeats.dk.

Hvis du godt kan lide krimier og ikke har noget imod at lytte på engelsk, så skal du lytte til podcasten ”Serial”. Det er en podcastserie fra USA, som er baseret på sande kriminalhistorier. Kriminalsagerne er godt udvalgt, og her overgår virkeligheden ofte fantasien, og jeg er fanget fra første sekund. Podcasten er enormt flot produceret. Den har vundet mange priser og er meget kendt i USA. Ikke uden grund. Hvis man vil høre det bedste af det bedste inden for krimi, så er det her. Podcasten kan lyttes på www.serialpodcast.org. (Signe Vestergaard Bansø)

Foto: Antonio Cicorella/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Annonce
Viborg For abonnenter

113 kvadratmeter fra 1985 solgt for 700.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Viborg

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Opdateret: Omikron-variant sender flere end 500 i isolation - følg situationen her

Livsstil For abonnenter

Bryllupsrejse inspirerede Mille og Philip Sviatchenko til kompromisløst renoveringsprojekt

Viborg FF

Kort om sport: Viborg FF og Randers FC karantæneramt i forårspremieren - og kæmpesejr til futsalherrer

Viborg

Kæmpe jubel i Viborg: The Animation Workshop er tilbage på finansloven - får støtte på knap 10 millioner kroner de næste fire år

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Livsstil For abonnenter

37 år som formand for Viborg Teater: - Det hele begyndte med dukketeater i 50'ernes barndomshjem

Livsstil For abonnenter

Sværd, skjold og skrækdukker: Lokal pædagog arbejder med horror i børnehøjde

Viborg

Julen på Nytorv er reddet: 'Intime' kupler er en fuldgod erstatning for nedstyrtet skyliner

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Alarm 112

59-årig med brandert lavede ravage: Fulderik råbte, skreg og spyttede på folk

Leder For abonnenter

Coronaen: Det kunne være sket hvor som helst!

Viborg

Soldater og beredskabsfolk skal coronateste i det midtjyske

Annonce