Annonce
Erhverv

Reformer skal sikre fremtidens Danmark

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er der sådan set allerede, og den vil bare vokse og vokse, hvis ikke vi som samfund handler og gør noget, skriver Brian Mikkelsen, Dansk Erhverv. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Danmark står over for en række udfordringer, der de kommende år vil presse vores velstand, vækst og velfærd.

Klimakampen, globaliseringen og digitaliseringen er gode eksempler på udfordringer, men griber vi dem rigtigt an, kan de blive til muligheder. En anden udfordring, som vi taler meget (men alligevel for lidt) om, er, at vores velfærdssamfund er under demografisk pres.

Vi lever længere, og antallet af ældre vil vokse markant. I 2030 vil der være 160.000 flere danskere end i dag, der er 80 år eller ældre. Samtidig vil antallet af danskere i alderen 18-64 år være godt 7000 lavere end nu. Og den forskel vil bare vokse.

Annonce
Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto

Danmark vil derfor i de kommende år opleve, at en stigende andel af befolkningen bliver ældre og forlader arbejdsmarkedet. I 2000 var der knap fire personer i arbejdsstyrken pr. borger over 64 år. I 2020 er der cirka 2,5 personer i arbejdsstyrken pr. borger over 64 år. Tallet falder til knap to personer i 2040.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er der sådan set allerede, og den vil bare vokse og vokse, hvis ikke vi som samfund handler og gør noget. Heldigvis er der bred enighed i det politiske landskab om, at der er en udfordring, og at vi skal handle på den.

Dansk Erhverv er netop kommet med vores bud på en ambitiøs plan. Titlen er ”Dansk Handlekraft 2025”. Planen er fuldt finansieret, øger beskæftigelsen i Danmark med 25.000 fuldtidspersoner og løfter BNP med 30 milliarder kroner i 2025.

I vores plan bruger vi en stor del af paletten. For der er bare ikke ét enkelt håndtag, som man lige kan trække i og så straks se en stor effekt.

Dansk Erhverv peger blandt andet på afskaffelse af modregning i folkepensionen for arbejdende pensionister, på at omlægge Statens Uddannelsesstøtte, SU, til lån på kandidatdelen på videregående uddannelser, på at gøre forskningsfradraget på 130 procent for forskning og udvikling permanent og på at sænke beløbsgrænsen for, hvor meget en udlænding skal tjene for at kunne arbejde i Danmark.

Vores udspil har både tiltag med en ret så hurtig effekt og tiltag, hvor effekten kommer lidt senere. Begge dele er nødvendigt.

Vi vil gerne inspirere politikerne og bidrage til debatten om reformer. For vi skal sikre, at virksomhederne i Danmark har de bedst mulige forudsætninger for at skabe mere vækst og kunne investere i den nødvendige klimaindsats og i mennesker.

Vi mener det, når vi siger, at Danmark skal være verdens bedste land at drive virksomhed i. Og det skal Danmark, fordi det er virksomhederne, der skaber værdierne og midlerne til at sikre, at vi også i fremtiden har den velfærdsstat, som vi gerne vil have.

Gør vi ikke noget, sidder med hænderne i skødet, så kan det ikke ende med andet, end at vores velfærd kommer under et gevaldigt pres. At vi oplever, at Danmark i morgen er et mindre godt land at være borger i, end det er er tilfældet i dag. Vi har sammen et ansvar for at bruge handlekraften og sikre, at det ikke kommer til at gå sådan.


Gør vi ikke noget, sidder med hænderne i skødet, så kan det ikke ende med andet, end at vores velfærd kommer under et gevaldigt pres. At vi oplever, at Danmark i morgen er et mindre godt land at være borger i, end det er er tilfældet i dag.

Fra kronikken


Lige nu er sommeren over Danmark, og mange holder en velfortjent sommerferie. Men til efteråret skal politikerne i arbejdstøjet for at sikre, at mange flere danskere fremover kommer i arbejdstøjet, så vi også i fremtiden har en velfærdsstat og et serviceniveau med samme standard, som vi kender det i dag.

Det kræver reformer og mere samarbejde mellem det offentlige og det private. Dansk Erhverv er klar.

Annonce
Navne For abonnenter

Emil er medejer af succesfuldt Viborg-firma - har ikke mere end afgangseksamen fra folkeskolen: 'Unge mennesker skal passe på ikke at overuddanne sig'

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Familievirksomhed blev bygget på resterne af en konkurs og endte på en vindblæst mark - nu jubles der over de første 40 år

Kultur For abonnenter

Søskende fra Viborgs kulturskole i fornemt selskab: Nej, klassisk musik er ikke bare Mozart og andre døde komponister

Kultur

Dans på åben gade, operasang fra balkon og åbne døre en masse: Kulturnatten i Viborg er lige om hjørnet

Rundt om Viborg For abonnenter

Mød 'Græskar-Rasmus' - han har intet mindre end 20.000 græskar derhjemme

Viborg

Politikerne har gratis mad med til dig: Midtbyen til debat fredag på Nytorv

Erhverv For abonnenter

Flertal forlænger forbud mod minkavl et år

Erhverv For abonnenter

Et 'Lyspunkt' i hverdagen: Pia satser på de eksklusive lamper

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

'Nej, I får ikke min jord': 240 meter cykel- og gangsti er udsat på ubestemt tid

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Viborg For abonnenter

Begår du alvorlig kriminalitet, får du navnet i avisen

Bjerringbro For abonnenter

Gravemaskinerne skulle have været i gang: Ambitiøst å-projekt forsinkes yderligere - bygges ad to omgange

Viborg

Donation: Bilka sender en kvart million i Grusgraven - en million mere kan være på vej fra kommunen

Annonce