Læserbrev: Som mangeårig medarbejder på Regionshospitalet Viborg føltes det som en meget "hård tackling" at høre Jacob Steensgaard Madsen i TV Midt Vest mandag 10. september 2018 begrunde og beskrive fyring af hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove, ledelsen for Hospitalsenhed Midt (HEM) med en metafor: "At det er som med trænerne for et fodboldhold; man har tillid til trænerne, indtil man ikke har det længere."
Jeg vil som medarbejder gerne spørge: Hvad med "fodboldholdet"? Det består af ca. 4200 aktive "spillere" - "holdspillere" som hver dag bidrager til at tage ansvar og arbejde dedikeret og professionelt med at skabe høj kvalitet og værdi for regionens borgere.
Jeg har gennem mange år haft stor tillid til vores "trænere" - "trænere" som loyalt har arbejdet ud fra Region Midtjyllands ønske om at arbejde værdibaseret med såvel ledelse som styring og samarbejde. Og som har levet op til regionens overordnede regler for spillet - nemlig regionens værdier, mission og vision.
Er regionens værdier efterlevet?
Har "trænerne" Tove og Lars leveret resultater i deres ansættelser siden henholdsvis 1998 og 2011? Ja, det har de! Lad mig sammenholde deres indsats med Region Midtjyllands tre bærende værdier: dialog, dygtighed og dristighed.
DIALOG
Har Tove og Lars styret efter Region Midtjyllands værdier om dialog som god ledelse og styring? Jeg har som medarbejder altid oplevet, at de som ledere har haft tillid og fleksibilitet i det daglige samarbejde og udvist et godt samspil i MED- og arbejdsmiljøorganisationen. Har de i en "god tone, respekt og ordentlighed" "værdsat mod- og medspil i konstruktive og produktive dialoger"? Ja, det har de!
DYGTIGHED
Har Tove og Lars stået i spidsen for en hospitalsenhed, som de seneste år har modtaget flere priser som Danmarks bedste mindre- og mellemstore hospital - vurderet på sygehusenes behandlingskvalitet, patienttilfredshed og omdømme blandt sundhedsfaglige personer. JA, det har de!
Har Tove og Lars udvist økonomisk ansvarlighed og overholdt de økonomiske rammer? Og efterlevet de beslutninger, der er truffet i regionen. Ja, det har de!
DRISTIGHED
Dristighed beskriver regionen som faglig nysgerrighed og det at finde nye og bedre veje. Og videre:
"Vi fremmer viljen til innovation, fornyelse og forbedring. Vi udfordrer egen organisation, papeger nar noget ikke fungerer og griber nye muligheder."
Desuden hedder det i ledelses- og styringsgrundlaget, at " ... fremtiden kræver initiativrige og handlekraftige ledere og medarbejdere, som ser og skaber handlerum på alle niveauer."
Har Tove og Lars sammen med resten af Hoved Med Udvalget været handlekraftige og udfordret egen organisation - påpeget uhensigtsmæssigheder og peget på muligheder for udvikling? Ja, det har de!
Det samlede Hoved Med Udvalg (HMU) i HEM har den 30. august 2018 dristet sig til at komme med alternative løsningsforslag til det spareforslag, regionsrådsformanden kom med 20. august 2018. Det er ledelsens pligt at lytte til medarbejderne, for det er også det sundhedsfaglige personales pligt at gøre opmærksom på, hvilke sundhedsfaglige konsekvenser beslutninger kan have. Dertil at åbne for at overveje alternative løsningsmuligheder, som den øverste politiske ledelse netop selv havde efterlyst i den aktuelle sag om besparelser.
Så har Tove og Lars og det samlede HMU været dristige? Ja, det har de!
Efterfølgende har regionsrådet i det foreliggende forlig vedrørende besparelserne 2019-2020 valgt bl.a. at indarbejde nogle af de forslag til alternative besparelsesmuligheder, der blev foreslået fra "medspillerne" fra HMU i HEM.
Ingen ledere på HEM har i denne uge udtalt sig. Dristigheden er efter den "voldsomme tackling" den 10. september 2018 blevet til larmende tavshed fra alle ledelseslag og "nøglespillere" efter den seneste uges begivenheder. For man ser jo, at man risikerer "rødt kort" fra "dommerne" og "er ude af kampen", hvis man udtaler sig. Ja, jeg er nødt til at spørge - hvad er status for demokratiet og ytringsfriheden i regionen?
Regionsrådet må på banen.
Regionen har i sin begrundelse for fyringerne udtalt: "at parterne ser forskelligt på den strategiske ledelse og udvikling af sundhedsvæsenet i Region Midtjylland".
Jeg vil gerne som medarbejder, "spiller på banen", og også som borger vide, hvad er det for en strategisk retning og udvikling i Region Midt, der har været uenighed om?
Jeg kan som medarbejder og "medspiller på holdet" kun arbejde hen mod en retning og strategi for "spillet", som jeg kender. Politikere i regionsrådet har forlangt en redegørelse for forløbet, men som medarbejder og "spiller på banen" og borger har jeg vel også krav på en forklaring?
Jeg vil sige ja tak til "fair play" i spillet - med respekt, tillid, tryghed, dialog og ytringsfrihed som fundamentet i et konstruktivt samarbejde.
Og jeg vil sige ja tak til åbenhed, klarhed og entydighed fra politikerne side - tydelig strategisk retning og udvikling for såvel HEM som hele hospitalsvæsenet i Region Midtylland.
Kære regionsrådspolitikere - "bolden" er på jeres banehalvdel. Man kan vel berettiget forvente, at "cheftrænerne" og "bestyrelsen" går foran og viser vejen.