Annonce
Rundt om Viborg

Regionen vil undersøge 2000 mulige giftgrunde inden 2030

Oprydningen på Høfde 42, Cheminovas giftdepot, er for stor en opgave for regionen alene. Men nu går man i gang med at undersøge i alt 2000 andre grunde med jordforurening. Foto: Morten Stricker/Scanpix
I alt er kortlagt over 5000 muligt forurenede grunde, og de 2000 vurderes til at være en potentiel trussel for grundvandet og de nærliggende boliger. Undersøgelserne er led i en langsigtet handleplan for tryghed, sundhed og renere grundvand.
Annonce

Regionen: Som man mandag kunne læse i Avisen Danmark, så har de danske regioner mere eller mindre opgivet at få renset jorden på 10 store giftgrunde, de såkaldte generationsforureninger.

Prisen er ganske enkelt for høj, til at regionerne selv kan finde pengene til det, hvorfor man afventer hjælp fra starten. En hjælp, som bedømt ud fra regeringens oplæg til finanslovsforhandlingerne imidlertid ikke ligger lige om hjørnet.

I Region Midtjylland drejer det sig om depoter syd for Thyborøn med efterladenskaber fra Cheminovas produktion i 1950'erne og 60'erne. Disse depoter vil det anslået koste en halv milliard kroner at rydde op i.

Hertil kommer så virksomhedens nuværende fabriksgrund, som er forurenet i en grad, så en oprensning af denne alene vil koste en milliard kroner.

Annonce

Mange giftige grunde

Cheminova-grundene er dog langt fra de eneste i Region Midjylland, som er forurenede. I alt er der kortlagt 5200 muligt forurenede grunde i regionen, og omkring 2000 af dem er en potentiel trussel mod grundvandet og boliger i nærheden.


Vi er nødt til at prioritere at få undersøgt grunde rundt om i hele regionen, hvor der er mistanke om forurening, og vi vil blive den første region, der får det overblik.

Jørgen Nørby, formand for Udvalg for Regional Udvikling (V)


Disse 2000 grunde skal være undersøgt inden år 2030, har Udvalget for Regional Udvikling nu besluttet. Og en langsigtet handleplan skal målrette indsatsen for rent drikkevand de kommende år.

- Vi er nødt til at prioritere at få undersøgt grunde rundt om i hele regionen, hvor der er mistanke om forurening, og vi vil blive den første region, der får det overblik, siger udvalgets formand Jørgen Nørby (V).

Han erkender, at det er et ambitiøst mål, når man tager i betragtning, at det årlige budget til de samlede jordforureningsopgaver blot er på 40 millioner kroner.

- Men vi har brug for overblikket, så vi ved, hvilke forureningsopgaver der venter os og de kommende generationer. Sideløbende skal der selvfølgelig også være penge til at rense op de steder, hvor forurening for eksempel truer drikkevandet, siger han.

Annonce

Verdensmålene

Handleplanen for jordforurening er også led i regionens ambition om at bidrage til opfyldelsen af FNs 17 verdensmål for en bæredygtig udviking.

Det sker med indsatsen mod jordforurening ikke mindst i forhold til verdensmålene 3 og 6, der handler om henholdsvis sundhed og rent vand.

- Som borgere og politikere har vi brug for, at det er tydeligt, hvordan vores offentlige indsatser og beslutninger bidrager til en mere bæredygtig verden. To verdensmål skiller sig her særligt ud, men handleplanen belyser også, hvordan jordforureningsopgaverne har en positiv indflydelse på en række andre verdensmål, siger Flemming Knudsen (S), der er næstformand i Udvalg for Regional Udvikling.

Eksempelvis er en af prioriteterne i handleplanen, at regionen skal bidrage til og investere i udvikling af nye løsninger på jordforureningsområdet. Det skal ske i samarbejde med uddannelsesinstitutioner, rådgivere, andre myndigheder og interessenter. Det kan bidrage til både mere miljøvenlige teknologier (verdensmål 9), grønnere forretningsområder for virksomheder (verdensmål 8) og mere energirigtige metoder (verdensmål 7).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce